Gratis studiegids

 

Wat is organisatiepsychologie?

Leer meer over de relatie tussen werknemers en hun werkomgeving in de cursus Organisatiepsychologie van NHA

Een mens brengt een groot deel van zijn leven op zijn werk door. Wat motiveert mensen om elke dag opnieuw ‘s morgens naar het werk te gaan en zich in te spannen voor hun baas? Waarom voelen sommigen zich als een vis in het water op hun werk en doen anderen hun werk niet graag? Welke gevolgen hebben veranderingen en herstructureringen voor de prestaties van een team? Een organisatiepsycholoog tracht op dit soort vragen een antwoord te geven.

 

Psychologie in de praktijk

Wat is organisatiepsychologie? Het is een deelgebied van de psychologie waarin de relatie tussen werknemers en de omgeving waarin ze werken wordt onderzocht. Elke organisatie bestaat uit mensen die ‘noodgedwongen’ met elkaar moeten samenwerken om de resultaten te bereiken die de directie verlangt.

Mensen laten samenwerken is niet eenvoudig. Elk mens heeft andere verwachtingen ten opzichte van zijn werk. Elke werknemer moet op de juiste manier aangestuurd worden om hem optimaal te laten meedraaien in de organisatie.

De arbeids- en organisatiepsychologie is een vorm van toegepaste psychologie. In de bedrijfswereld wordt deze psychologie gebruikt om medewerkers zo goed mogelijk aan te sturen en een optimale werkomgeving te creëren. Dit komt zowel de werknemers als de organisatie ten goede. 

 

Wat doet een organisatiepsycholoog?

Onderzoeken hoe mensen functioneren in hun werkomgeving, dat is de kerntaak van een organisatiepsycholoog. Hij bestudeert waarom de leden van sommige teams succesvol met elkaar samenwerken en anderen niet.

In bepaalde werkomgevingen kan men de medewerkers grotendeels zelf laten instaan voor de planning en organisatie van het werk. In andere situaties moeten medewerkers voor 100% aangestuurd worden door de directie. Een organisatiepsycholoog gaat na welke stijlen van leiderschap het meest doeltreffend zijn in een bepaalde werkomgeving.

De organisatiepsycholoog onderzoekt eveneens wat voor soort conflicten er in een bedrijf ontstaan en hoe deze opgelost en vermeden kunnen worden. Het is aan de organisatiepsycholoog om de impact van veranderingen op de medewerkers in kaart te brengen en deze impact zoveel mogelijk te beperken.

Ook speelt de organisatiepsycholoog een rol in het terugdringen van ziekteverzuim en het voorkomen van burn-out.

Als werknemer kun je op je werk te maken krijgen met ongewenst gedrag dat verschillende vormen kan aannemen. Denk bijvoorbeeld aan pesten, agressie, seksuele intimidatie of discriminatie. 

Wil jij jouw inlevingsvermogen inzetten om medewerkers die grensoverschrijdend gedrag ervaren te ondersteunen en ze een luisterend oor te bieden? Volg dan de cursus Vertrouwenspersoon van NHA.  

 

Organisatiepsychologie opleiding

Wil je psycholoog worden? De studie arbeids- en organisatiepsycholoog is een masteropleiding waarvoor je kiest na een bachelorstudie psychologie. Belangrijke aspecten die aan bod komen tijdens deze studie zijn onder meer: 

 • De effectiviteit van verschillende leiderschapsstijlen onderzoeken
 • De sociale interactie in een groep van medewerkers bestuderen en de gevolgen hiervan bepalen
 • De invloed van salaris en beloning nagaan
 • Inzicht krijgen over hoe een groep tot een bepaald gedrag komt en hoe dit gedrag kan veranderd worden


Wie uit interesse meer wil weten over dit vakgebied, of wie zich wil voorbereiden op een hogere studie arbeids- en organisatiepsychologie, kan terecht bij NHA. In de cursus Arbeids- en Organisatiepsychologie maak je kennis met deze vorm van toegepaste psychologie. Vraag snel een gratis proefles aan. 

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!