Gratis studiegids

 

Psycholoog worden: hoe doe je dat?

Welke opleiding heb je nodig voor psycholoog? Ontdek de boeiende wereld van de psychologie met de cursussen van NHA.

Hoe word je psycholoog? Psycholoog is in Nederland geen beschermd beroep. Theoretisch mag iedereen zich dus psycholoog noemen en kun je dus ook psycholoog worden zonder diploma. Maar voor de uitoefening van dit beroep in de geestelijke gezondheidszorg is een universitaire opleiding essentieel. 

 
NHA biedt diverse Psychologie-gerelateerde opleidingen aan die
geaccrediteerd zijn door het KTNO. Je vindt ze hier.
 

Wist je dat NHA vier basisopleidingen heeft met betrekking tot Toegepaste Psychologie? Deze staan hieronder! 

  

Welke opleiding heb je nodig voor psycholoog?

De universitaire opleiding tot psycholoog bestaat uit een driejarige bacheloropleiding aan de universiteit, gevolgd door een masterstudie van twee jaar. Je bent dan een psycholoog die geen registratie heeft in het BIG-register*. Dit betekent dat je wel in de geestelijke gezondheidszorg kunt gaan werken, maar niet zelfstandig een diagnose mag stellen. Tevens werk je dan met een regiebehandelaar die het zorgproces coördineert, maar na afstemming ga je wel vrij zelfstandig aan het werk. 

* Het BIG-register is een Nederlands register van personen die een beschermd beroep uitoefenen in de gezondheidszorg. 

 

 

Wie als psycholoog aan de slag wil in de gezondheidszorg én daarbij ook zelf diagnoses wil stellen, is verplicht een bijkomende postmasterstudie van twee jaar te volgen aan de universiteit. Hierna kun je je pas laten registreren in het BIG-register als gezondheidszorgpsycholoog. Je mag dan zelfstandig diagnoses stellen en patiënten met psychische klachten behandelen. Ook mag je dan als regiebehandelaar in de generalistische basis-ggz optreden.

De totale basisopleiding van een BIG-geregistreerde psycholoog duurt in totaal 7 jaar. Hierna kun je eventueel nog een specialisatie volgen, bijvoorbeeld richting de klinische psychologie. De volledige opleiding tot klinisch psycholoog duurt in totaal 9 of 10 jaar.  

Dan is er nog organisatiepsychologie, maar dit is een afstudeerrichting, géén specialisme. Forensische psychologie is wel een specialisatie na het afstuderen, maar geeft geen extra diploma of registratie.
 
 

Toegepast psycholoog worden

Er bestaat ook een erkende psychologieopleiding op hbo-niveau, namelijk toegepaste psychologie. Deze hbo-opleiding duurt in totaal vier jaar en wordt georganiseerd door diverse hogescholen.  

Lees ook: het verschil tussen toegepaste psychologie en psychologie


Een toegepast psycholoog is werkzaam bij bijvoorbeeld personeelsafdelingen van organisaties, selectiebureaus, thuishulp, geestelijke gezondheidszorg of ziekenhuizen. In tegenstelling tot de hierboven toegelichte universitair geschoolde psycholoog mag een hbo-psycholoog geen officiële diagnoses stellen.

Hij mag wel meehelpen met het afnemen van tests en met observaties van de patiënt. Een gezondheidszorgpsycholoog of een klinisch psycholoog stellen de uiteindelijke diagnose.

Toegepast psychologen vinden niet alleen werk in de geestelijke gezondheidszorg. Ze worden bijvoorbeeld ook ingezet om mee te helpen met de selectie van personeel en om mensen training te geven en te coachen. 

Ga jij aan de slag bij een instelling of begin jij je eigen praktijk als psycholoog?
 

 

Psycholoog worden op latere leeftijd

Ontdek een alternatief voor de traditionele, tijdrovende psychologiestudies op latere leeftijd! Voor velen lijkt een zevenjarige universitaire studie of een vierjarige hbo-opleiding toegepaste psychologie een ontmoedigende taak, vooral als je de 50 bent gepasseerd. Maar wat als wij je vertellen dat je je kunt verdiepen in de fascinerende wereld van psychologie zonder jarenlang in dikke studieboeken te duiken?

Voor toegewijde medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen, bejaardentehuizen en scholen is er nu een flexibele en praktische optie. Met de verschillende psychologiecursussen van NHA, ontworpen voor zelfstudie in je eigen tempo, breng je je kennis naar een hoger niveau zonder de last van een langdurige studie.

Verken diverse deelgebieden van de psychologie, zoals gezondheidspsychologie, klinische psychologie, medische psychologie en bedrijfspsychologie en behaal een waardevol NHA-instituutsdiploma.

 


REVIEWS

Review - Basisopleiding Toegepaste Psychologie met Gezondheidspsychologie

  8/10

"Complete opleiding met mooie extra's. Snelle, persoonlijke reactie van de docent. Erg tevreden"
 
Review - Basisopleiding Toegepaste Psychologie met Jeugd en Ontwikkeling

  8/10

"Het is echt een basiscursus. Maar een goede basis is belangrijk! Eerlijk gezegd had ik het heel fijn gevonden als ik deze opleiding voorafgaand aan mijn universitaire studie had gedaan. Ik ben van mening dat mentoren/decanen van middelbare scholen dit dan ook meer zouden mogen promoten.

Het is een heel verstandige investering om een goede start te maken met je kennis over verschillende psychologische thema's. Het niveau is haalbaar en mits je voldoende motivatie en discipline hebt, ook een manier om uit te vinden of het werk in de ggz zou kunnen bevallen. Ik ben zeer positief!"

 

Vraag nu je gratis proefles aan!

Geïnteresseerd? Vraag dan een gratis proefles aan en ontdek zelf de inhoud en het gemak van onze hoogwaardige psychologiecursussen. Of neem de eerste stap met onze gratis cursus en dompel jezelf onder in boeiende onderwerpen zoals praktische psychologie en kinderpsychologie.

Jouw psychologische ontdekkingsreis begint hier, in jouw eigen tempo! Waar wacht je nog op?

 

Daarom NHA

   85 jaar ervaring
   Altijd 15 dagen op proef
   Niet geslaagd? Lesgeld terug!
   Persoonlijke begeleiding van een vakdocent
   Studeer in je eigen tempo
 
 

Ontdek de diverse wereld van psychologie bij NHA

Van een Sportpsychologie opleiding tot de complete opleiding tot Psychosociaal Counselor. Kies een opleiding die volledig past bij jouw doelen en ambities. Waarom niet beginnen met een gratis proefles? Zo kun je zonder risico zelf ervaren of de cursus of opleiding bij je past!  

En dat is nog niet alles! Is het psychologie aanbod niet precies wat je zoekt? Dan hebben we nog meer opties, zoals bijvoorbeeld een opleiding tot coach.
 

Waar ligt jouw interesse? »

Bekijk alle voordelen van studeren bij NHA

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!