Hoe word je psycholoog? Psycholoog is in Nederland geen beschermd beroep. In principe mag iedereen zich dus psycholoog noemen en kun je zelfs psycholoog worden zonder diploma. Om het beroep uit te oefenen van psycholoog in de geestelijke gezondheidszorg is echter een universitaire opleiding vereist.
De universitaire opleiding tot psycholoog bestaat uit een driejarige bacheloropleiding aan de universiteit, gevolgd door een masterstudie van twee jaar. Je bent dan een psycholoog die geen registratie heeft in het BIG-register*. Dit betekent dat je wel in de geestelijke gezondheidszorg kunt gaan werken, maar niet zelfstandig een diagnose mag stellen. Tevens werk je dan met een regiebehandelaar die het zorgproces coördineert, maar na afstemming ga je wel vrij zelfstandig aan het werk.
* Het BIG-register is een Nederlands register van personen die een beschermd beroep uitoefenen in de gezondheidszorg.
Wie als psycholoog aan de slag wil in de gezondheidszorg én daarbij ook zelf diagnoses wil stellen, is verplicht een bijkomende postmasterstudie van twee jaar te volgen aan de universiteit. Hierna kun je je pas laten registreren in het BIG-register als gezondheidszorgpsycholoog. Je mag dan zelfstandig diagnoses stellen en patiënten met psychische klachten behandelen. Ook mag je dan als regiebehandelaar in de generalistische basis-ggz optreden.
De totale basisopleiding van een BIG-geregistreerde psycholoog duurt dus 7 jaar. Daarna kun je nog een specialisatie volgen, bijvoorbeeld richting klinische psychologie. De volledige opleiding tot klinisch psycholoog duurt 9 of 10 jaar.
Dan is er nog organisatiepsychologie, maar dit is een afstudeerrichting, géén specialisme. Forensische psychologie kan een specialisatie zijn na het afstuderen, maar geeft geen extra diploma of registratie.
Er bestaat ook een erkende psychologieopleiding op hbo-niveau: toegepaste psychologie. De hbo-opleiding toegepaste psychologie duurt in totaal vier jaar en wordt georganiseerd door diverse hogescholen.
Lees ook: het verschil tussen toegepaste psychologie en psychologie
Een toegepast psycholoog is werkzaam in bijvoorbeeld personeelsafdelingen van organisaties, selectiebureaus, thuishulp, geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen enzovoorts. In tegenstelling tot universitair geschoolde psychologen mag een toegepast psycholoog geen officiële diagnoses stellen.
Hij mag wel meehelpen met het afnemen van tests en met observaties van de patiënt. Een gezondheidszorgpsycholoog of een klinisch psycholoog stellen echter de uiteindelijke diagnose.
Toegepast psychologen vinden niet alleen werk in de geestelijke gezondheidszorg. Ze worden bijvoorbeeld ook ingezet om mee te helpen met de selectie van personeel en om mensen training te geven en te coachen.
Ga jij aan de slag bij een instelling of begin jij je eigen praktijk als psycholoog?
Een universitaire studie aanvatten op latere leeftijd die minstens zeven jaar duurt, is niet voor iedereen weggelegd. Ook het volgen van een vierjarige hbo-opleiding toegepaste psychologie ligt niet voor de hand als je ouder bent dan 50. Niet iedereen heeft zin om op die leeftijd nog vele jaren in de psychologie boeken te duiken.
Medewerkers die tewerkgesteld zijn in instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen, bejaardentehuizen en scholen willen zich vaak verdiepen in het vakgebied van de psychologie. Als je geen jarenlange studie meer wilt beginnen, zijn de psychologiecursussen van NHA een aanrader. Deze opleidingen kun je op je eigen tempo volgen bij jou thuis.
De cursussen behandelen verschillende deelgebieden van de psychologie, bijvoorbeeld gezondheidspsychologie, klinische psychologie en bedrijfspsychologie. NHA biedt ook vier basisopleidingen toegepaste psychologie op hbo-niveau aan.
Na het voltooien van deze opleidingen behaal je een NHA-instituutsdiploma. Wil je meer weten over de inhoud van deze kwalitatieve psychologiecursussen? Vraag bij NHA gratis proeflessen aan. Of probeer de gratis cursus en volg enkele lessen in onder andere praktische psychologie en kinderpsychologie.
Ben jij snel afgeleid door omgevingsgeluiden tijdens het studeren? Dit is vanaf nu verleden tijd! Je krijgt namelijk een gratis noise cancelling headphone cadeau bij een cursus of opleiding naar keuze.
Lees hier meer over de headphone en de actievoorwaarden »
Een tablet is altijd handig bij de studie. Bijvoorbeeld om onderweg in te loggen op onze digitale leeromgeving.
Lees hier meer over de tablet en de actievoorwaarden »
We denken ook aan jouw portemonnee. Tijdelijk kun je tijdens je inschrijving ook kiezen voor € 25,- extra korting. Deze wordt tijdens het inschrijven direct verrekend.
Selecteer een optie
Jouw bewaarde opleidingen
Onderstaand tref je een overzicht van jouw bewaarde opleidingen.
Stap 1: Opleiding | Studieduur | Lesgeld | |
---|---|---|---|
Stuur dit overzicht naar je e-mail
Wachtwoord wijzigen?
Lees hem thuis eens rustig door en ben er zeker van dat je de juiste keuze maakt wanneer jij je inschrijft.
Als je kiest voor de digitale studiegids, ontvang je deze binnen enkele minuten in je mailbox
Kosteloos naar de volgende stap in jouw carrière!
Ben je werkend of werkzoekend? Of ben je juist toe aan een carrièreswitch?
Met het STAP-budget krijg jij tot € 1.000,- subsidie om je te ontwikkelen. Zo krijg jij regie over je positie op de arbeidsmarkt!
Om jouw STAP-budget dan aan te kunnen vragen, heb je wel eerst een STAP-aanmeldbewijs nodig.
Door deze nu alvast vrijblijvend aan te vragen, zorg je ervoor dat je als één van de eersten je STAP-budget kunt regelen!
Wij sturen je dan ook een herinnering hiervoor. Wel zo handig, er zijn namelijk maar een beperkt aantal STAP-budgetten per ronde (Op=Op). De eerstvolgende STAP-ronde is maandag 3 juli.
Die kans laat jij toch niet liggen?