Menu
Gratis studiegids

 

Functie en opleiding psychotherapeut

Meer weten over het werk en de opleiding van een psychotherapeut? Leer er alles over in de psychologiecursussen van NHA.

Een psychotherapeut behandelt mensen met een ernstige psychosociale problematiek. De therapeut past hiervoor psychotherapie toe. Dit is een behandelvorm die vooral bestaat uit het voeren van gesprekken, met als doel het verminderen of hanteerbaar maken van de psychische klachten. De opleiding tot psychotherapeut is een postdoctorale studie.

 

Waaruit bestaat de opleiding psychotherapeut?

In Nederland is de titel van psychotherapeut beschermd. Een psychotherapeut heeft na een opleiding in de psychologie nog een specialisatie gevolgd om psychotherapie te mogen geven. Ook psychiaters en klinisch psychologen mogen psychotherapie toepassen.

 

De opleiding tot psychotherapeut duurt vier jaar. Psychologen die reeds het diploma bezitten van gezondheidszorgpsycholoog doen er drie jaar over. De opleiding omvat niet alleen theorie, maar ook praktijkstages onder begeleiding van een ervaren therapeut.

 

Om te worden toegelaten tot de studie moet je reeds een universitaire opleiding hebben gevolgd in de psychologie, geestelijke gezondheidskunde of pedagogische wetenschappen.

 

Het werk van een psychotherapeut

De hulp van een psychotherapeut wordt ingeroepen wanneer psychische klachten het normaal functioneren of de ontwikkeling van de patiënt belemmeren. Dergelijke psychische klachten zijn meestal structureel van aard en vaak verbonden aan de persoonlijkheid van de patiënt. Typische problemen die een psychotherapeut behandelt, zijn stemmings- en persoonlijkheidsstoornissen, angsten en complexe psychische aandoeningen.

 

Een psychotherapeut bepaalt een diagnose aan de hand van gesprekken en diagnostische tests. Daarna begint hij een therapeutische behandeling. Deze behandeling kan individueel zijn, maar ook gericht zijn op families of groepen. Het doel van de behandeling is het verminderen, of minstens het beter hanteerbaar maken van de geestelijke klachten, zodat de patiënt terug een min of meer normaal leven kan leiden.

 

Er bestaan verschillende vormen van psychotherapie. Het is aan de psychotherapeut om de meest geschikte behandelvorm te bepalen voor een patiënt. Men onderscheidt onder meer:

 

 • cognitieve gedragstherapie: gericht op het wijzigen van gedragspatronen en manieren van denken bij de patiënt
 • psychoanalytische psychotherapie: het bewust maken van verborgen, onbewuste gedachten en gevoelens die aan de basis liggen van psychische klachten
 • relatie- en gezinstherapie: gezamenlijke therapie voor gezinsleden of partners
 • groepstherapie: gezamenlijke therapie in een groep, waarbij elke patiënt werkt aan zijn eigen problemen met steun vanuit de groep.

 

Enkele opleidingen van NHA op het gebied van psychologie:

 

Psychotherapie studeren

De opleiding psychotherapeut is een hogere, postdoctorale studie die je kunt volgen aan opleidingsinstellingen die hiervoor werden erkend door de overheid. Personen die werkzaam zijn in de geestelijke gezondheidszorg, verplegers, opvoeders, jeugdwerkers en anderen die algemeen geïnteresseerd zijn in de psychotherapie en de klinische psychologie, kunnen de zelfstudiecursussen psychologie van NHA volgen. Bij NHA vind je een ruim aanbod aan opleidingen die diverse deelgebieden van de psychologie onder de loep nemen. Wie bijvoorbeeld de cursus ‘Klinische psychologie’ studeert, maakt kennis met de behandeling van ernstige en complexe psychische aandoeningen, waarvoor vaak psychotherapie wordt toegepast.   

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
- En vele anderen

 

Alle beroepsopleidingen bekijken »

 

Tablet incl. toetsenbord

Daarom NHA

 • Nu 50% korting op het lesgeld!
 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

Advies nodig?

Bel onze studieadviseurs voor meer informatie over een cursus Psychologie.

 

077 30 67 000

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!