Gratis studiegids

Wat is vaktherapie?

Droom je ervan om mensen met psychische problemen te helpen door hen creatief bezig te laten zijn? Ontdek hier wat een vaktherapeut doet en hoe je vaktherapie inzet om anderen te helpen!

Vaktherapie, tegenwoordig ook wel creatieve therapie genoemd, is een vorm van psychotherapie die een beroep doet op de creativiteit die in elk mens aanwezig is. vaktherapie is eigenlijk een verzamelnaam, die verschillende soorten therapie omvat: beeldende therapie, dramatherapie, danstherapie, muziektherapie, psychomotorische therapie en speltherapie.

 

Hoe werkt vaktherapie?

Bij vaktherapie gaat het niet om het resultaat. Het is niet nodig dat de cliënt een ‘meesterwerk’ schildert. Van belang is dat de cliënt uiting geeft aan zijn gevoelens op een niet-verbale manier. Niet met woorden te hoeven zeggen waar je mee zit, maar dit wel kunnen uiten via muziek, tekenen of een andere niet-verbale manier, kan heel bevrijdend werken.

Tekenen, schilderen, een rollenspel spelen, muziek maken, dansen: het zijn allemaal activiteiten binnen vaktherapie waarin een patiënt zijn gevoelens, emoties, angsten en remmingen kan uiten. Door met deze activiteiten bezig te zijn, leert een cliënt zijn problemen onder ogen te zien en te erkennen.

 

 

Wat doet een vaktherapeut?

Een vaktherapeut is een professional in de geestelijke gezondheidszorg die gespecialiseerd is in het behandelen van psychische en/of psychosociale problemen door middel van kunstzinnige, creatieve en lichaamsgerichte interventies.

Een vaktherapeut helpt mensen met uiteenlopende problemen, zoals angst, depressie, stress, trauma, relatieproblemen, persoonlijkheidsproblemen en ontwikkelingsstoornissen. Afhankelijk van de problematiek en de behoeften van de cliënt, zal de vaktherapeut verschillende kunstzinnige of lichaamsgerichte interventies inzetten om het proces van verandering en herstel te bevorderen.

Tijdens vaktherapie worden de psychische problemen waarmee een cliënt worstelt, zichtbaar, helder en bespreekbaar. Door deze problemen in kaart te brengen kan een vaktherapeut helpen om een proces van aanvaarding, verandering en verbetering in gang te zetten.

Vaktherapie kan zowel individueel als in groepsverband worden aangeboden, en kan worden ingezet als zelfstandige behandeling of als onderdeel van een breder behandelplan. Naast het bieden van therapeutische interventies, zal de vaktherapeut ook de voortgang van de behandeling monitoren en waar nodig bijsturen.

 

Hoe kan ik vaktherapeut worden?

Omdat de titel van therapeut niet beschermd is, zijn er heel wat zorgverleners die zich therapeut noemen zonder erkende opleiding tot therapeut. Toch is het volgen van een opleiding belangrijk als jij mensen écht wilt helpen!

Wil jij mensen ondersteunen door een beroep te doen op hun creativiteit? Dan is een Vaktherapie opleiding dé manier!

 

Soorten vaktherapie

Vaktherapie maakt gebruik van verschillende media. Op basis van het medium maakt men een onderscheid in:

  • Beeldende therapie:
    expressie door middel van beeldende media, zoals schilderen, tekenen, boetseren, beeldhouwen, maar ook fotografie en film. De cliënt leert met beeldende therapie zijn gevoelens te ordenen en te uiten.
  • Dramatherapie:
    de cliënt geeft uitdrukking aan zijn gevoelens via geïmproviseerde toneelspelen, rollenspelen, het voordragen van gedichten enzovoorts. Verborgen emoties kunnen via deze weg op een veilige manier worden blootgegeven.
  • Muziektherapie:
    het medium muziek kan op twee manieren gebruikt worden. De cliënt kan aangemoedigd worden om zelf actief muziek te maken en hierin zijn emoties te uiten. Anderzijds kan het passief luisteren naar bepaalde soorten muziek bij de cliënt verborgen gevoelens oproepen die vervolgens besproken kunnen worden.
  • Danstherapie:
    in dansen en bewegen kan men heel veel gevoelens kwijt, wat de cliënt helpt om emotionele blokkades te doorbreken.
  • Psychomotorische therapie:
    lichaamservaring en beweging staan centraal in deze therapie. De bewegingsvormen zijn bijvoorbeeld balspelen en sporten. Ontspanningsoefeningen en het aanleren van ademhalingstechnieken kunnen bijdragen tot een vermindering van angst en stress bij de cliënt.

 

Creatieve therapie opleiding

Wil jij vaktherapeut worden? Dan zet je de eerste stap in jouw carrière met de opleiding Creatieve Therapie. Creatieve therapie en Vaktherapie zijn beide overkoepelende termen voor deze vorm van therapie waarbij creativiteit centraal staat.

Aan diverse hogescholen in Nederland kan men kiezen voor een creatieve therapie opleiding op hbo-niveau. Op het einde van de studie behaalt men de titel Bachelor of Arts Therapies.

Maar je kunt er ook voor kiezen jouw Creatieve Therapie opleiding vanuit huis te volgen met een studie van NHA. Je volgt de opleiding dan in je eigen tempo. Waar en wanneer jij wilt. Maar wel met persoonlijke begeleiding van een docent!

 

Krijg meer inzicht in de wereld van de psychologie

Wil jij een opleiding tot therapeut volgen? Diverse psychologiecursussen van NHA geven je inzicht in de boeiende wereld van de psychologie en psychotherapie. Denk bijvoorbeeld aan de cursus Inleiding Psychologie of de Cognitieve Gedragstherapie (CGT) opleiding.

 

Of ontwikkel je op creatief gebied

Daarnaast vind je in het aanbod van NHA verschillende creatieve cursussen, waarmee je diverse creatieve technieken leert beheersen.

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!