Ervaringsdeskundige  

Tijdelijk met GRATIS tablet
Ervaringsdeskundige
KTNO-klein-geaccrediteerde-vakopleiding
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
819,00
of 
9 x €100,50
4.3/5

Beoordeeld door 6 student(en)

 • Begeleiding van ervaren docent
 • Inclusief praktijkdag
 • Met casussen uit de praktijk
 • Afronding: NHA-instituutsdiploma
 • Studieduur: 9 maanden
ALGEMEEN

Opleiding Ervaringsdeskundige: zet jouw ervaring om naar professie en begeleid anderen naar herstel

Wil jij jouw perspectief op de persoonlijke ervaringen en levenslessen inzetten om anderen te helpen? Stel je voor dat jouw verhaal niet alleen jou heeft veranderd, maar ook anderen kan inspireren en ondersteunen. Jouw ervaring kan levens transformeren met de opleiding Ervaringsdeskundige.

      Geaccrediteerd door beroepsvereniging KTNO
      Toon je kennis aan met een waardevol NHA-diploma
      Met begeleiding van een ervaren vakdocent

Benieuwd of de opleiding Ervaringsdeskundige iets voor jou is?
Bekijk gratis én vrijblijvend de proefles

 

Help anderen met jouw verhaal! 

Deze Ervaringsdeskundige opleiding helpt jou om eigen ervaringen beroepsmatig in te zetten. Door deze beroepsmatige inzet kun je anderen begeleiden en ondersteunen. Jouw levensverhaal biedt empathie, herkenning en praktische inzichten die andere professionals mogelijk missen.

Ervaringsdeskundigen vormen een brug tussen degenen die hulp zoeken en formele hulpverleningsdiensten. Dit kan de drempel voor het zoeken naar hulp verlagen.

De opleiding Ervaringsdeskundige biedt jou de mogelijkheid om jouw unieke verhaal om te zetten in waardevolle begeleiding en ondersteuning. Zet jouw eigen ervaringen om naar ervaringskennis en vervolgens naar ervaringsdeskundigheid en creëer positieve verandering in het leven van anderen.
 

Opleiding Ervaringsdeskundige: ondersteun anderen in hun weg naar herstel

Deze Ervaringsdeskundige opleiding is speciaal ontworpen om jou te helpen om jouw persoonlijke reis van herstel en groei te delen met anderen en beroepsmatig in te zetten.

Een opleiding tot ervaringsdeskundige is waardevol voor mensen die een persoonlijke ervaring hebben met specifiek onderwerpen, zoals een psychische aandoening, verslaving, armoede, fysieke beperkingen of andere levensuitdagingen. Jij hebt je eigen uitdagingen overwonnen en hebt een sterke motivatie om anderen te helpen die vergelijkbare ervaringen doormaken.

De opleiding is ook zinvol wanneer je al betrokken bent bij zorg- of hulpverlening, zoals de GGZ, verslavingszorg, maatschappelijk werk of counseling. Uiteindelijk is jouw bereidheid en motivatie om anderen te ondersteunen op basis van je persoonlijke ervaringen het belangrijkste.
 

Jouw vakdocent

Mijn naam is Joyce. Sinds 2010 geef ik met passie trainingen en ondersteuning op het gebied van herstelondersteunende zorg. Daarin kan ik mijn kennis, ervaring en een gezonde dosis idealisme goed kwijt.

Ik ben jouw docent voor deze NHA opleiding Ervaringsdeskundige en ik heb meegewerkt aan de ontwikkeling ervan. Ook verzorg ik de praktijkdag die deze thuisstudie compleet maakt. De opleiding is ontwikkeld volgens het beroepscompetentieprofiel ervaringsdeskundigheid. Je kunt dus rekenen op een kwalitatieve opleiding met persoonlijke begeleiding!

 

Ontwikkel jouw vaardigheden als ervaringsdeskundige

Het doel van de opleiding Ervaringsdeskundige is om jouw ervaringskennis om te zetten naar ervaringsdeskundigheid, op basis van persoonlijke ervaringen over een bepaald onderwerp, zoals gezondheid, verslaving of psychische aandoeningen.

Deze opleiding omvat het begrip, inzicht en de vaardigheden die voortkomen uit het doorleven en overwinnen van uitdagingen. Je leert hoe je dit inzet om anderen te helpen en te begeleiden.
 

Het belang van persoonlijk welzijn als Ervaringsdeskundige

Naast het belang van de cliënt, staat ook jouw eigen welzijn centraal in de opleiding Ervaringsdeskundige. Je ontwikkelt de juiste balans tussen het inzetten van jouw professionaliteit en het durven loslaten om ruimte te geven aan de cliënt.

Hoe creëer je bijvoorbeeld een veilige omgeving waarin de cliënt zich gehoord voelt en zijn of haar verhaal kan delen?  Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan samenwerking met naasten van een cliënt, wetenschappelijke kennis die een ervaringsdeskundige nodig heeft en leer je over kritische beroepssituaties.
 

Talloze voorbeelden uit de praktijk

Talloze praktijkvoorbeelden begeleiden je in je leerproces om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan. Deze voorbeelden uit de praktijk geven je inzicht in de uitdagingen en mogelijkheden binnen het vakgebied.

Je leert daarnaast over de positionering van een ervaringsdeskundige binnen in een organisatie, je leert over het beleid en je maakt kennis met behandel- en begeleidingsplannen. Op deze manier kun je vol vertrouwen je rol als ervaringsdeskundige gaan vervullen. Je krijgt handvatten die je meteen in de praktijk kunt brengen en die jou ondersteunen bij het effectief begeleiden van anderen.
 

Inclusief praktijkdag!

De unieke kracht van onze Ervaringsdeskundige opleiding ligt in de praktijkdag, verzorgd door NHA, waar je hands-on 'peer support' ervaart. Een kernaspect van de opleiding. 'Peer support' versterkt begrip, verbondenheid en bevordert herstel.

Je past geleerde vaardigheden toe onder toezicht van een ervaren ervaringsdeskundige, wat je ontwikkeling en versterking van vaardigheden boost. Deze praktijkdag vormt de perfecte praktische aanvulling op de theorie, verdiept je kennis en vaardigheden aanzienlijk.

 


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma opleiding Ervaringsdeskundige

De opleiding Ervaringsdeskundige bestaat uit drie modules die jou een uitstekende basis bieden voor jouw ontwikkeling als ervaringsdeskundige.
 

Ervaringsdeskundigheid

In deze module van de Ervaringsdeskundige opleiding leer je:

 •  wat de betekenis van ervaringskennis is
 •  welke waarde ervaringskennis heeft
 •  wat de kern van ervaringsdeskundigheid is
 •  wat het begrip herstel inhoudt
 •  wat vaktermen als ‘stigma’ en ‘empowerment’ inhouden
 •  hoe je jouw ervaringen als ervaringsdeskundige beroepsmatig kunt inzetten
 •  welke kennis van wetgeving en psychopathologie je nodig hebt

Aan de hand van praktijkvoorbeelden en zelfreflectie ga je met deze onderwerpen aan de slag.
 

Professionele identiteitsvorming

In de tweede module van de opleiding:

 •  verdiep je je in de ontwikkeling van jouw professionele identiteit
 •  creëer je bewustzijn rondom jouw rol als ervaringsdeskundige
 •  krijg je een dieper begrip van jouw unieke positie en verantwoordelijkheden
 •  maak je kennis met de taken en competenties van de ervaringsdeskundige
 •  leer je hoe je jouw eigen verhaal als uitgangspunt neemt
   

Beroepsmatige inzet

In de laatste module ‘Beroepsmatige inzet’ leer je:

 •  hoe je jouw ervaringskennis praktisch toepast
 •  hoe je effectief communiceert en samenwerkt met cliënten en andere professionals
 •  hoe je formeel én informeel werkt
 •  de visie, het beleid en het draagvlak van het beroep kennen
   

Praktijk inbegrepen: verrijk je leerervaring als ervaringsdeskundige

Een uniek aspect van de opleiding Ervaringsdeskundige is de praktijkervaring die NHA aanbiedt. Dit biedt jou de mogelijkheid om kennis te maken met het begrip 'peer support', een essentieel onderdeel van de opleiding.

Het bieden van peer support aan ervaringsdeskundigen zorgt voor begrip, erkenning en verbondenheid, verlaagt drempels, inspireert en ondersteunt het herstel- en groeiproces.

Daarnaast krijg je de gelegenheid om de aangeleerde vaardigheden direct in de praktijk toe te passen. Onder begeleiding van een ervaren professionele ervaringsdeskundige krijg je een unieke kans om jouw vaardigheden verder te ontwikkelen en te versterken.
 

Jouw persoonlijke groei en professionele ontwikkeling staan centraal

Deze drie modules, vol met voorbeelden uit de praktijk, vormen de opleiding Ervaringsdeskundige. Zowel jouw persoonlijke groei als professionele ontwikkeling staan centraal tijdens de opleiding.

Na het succesvol afronden van de Ervaringsdeskundige opleiding kun jij vol vertrouwen als ervaringsdeskundige aan de slag.

De kennis en vaardigheden die jij hebt opgedaan tijdens de opleiding en de praktijkdag zijn enorm waardevol en een perfecte eerste stap om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Ervaringsdeskundige, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

10/10
Ervaringsdeskundige

De opleiding ervaringsdeskundigheid geeft mij inzicht in de leer en de groei om een professionele ervaringsdeskundige te worden. Daarbij draagt het ook bij aan mij eigen persoonlijke herstel. En de opleiding geeft hoop op een toekomst perspectief om later anderen mensen te kunnen ondersteunen die ook een kwetsbaarheid hebben. En dat zei ook mogen ervaren een eigen herstel proces en ontwikkeling en een stukje acceptatie, en een vooruitzicht op een mooi toekomst perspectief. Kleine stapjes groot succes!

10/10
Ervaringsdeskundige

het is erg interessant, en omdat ik het in mijn eigen tijd kan doen, geeft me dat rust en voldoening

8/10
Ervaringsdeskundige

Het is veel leeswerk maar voor de rest is het wel te doen met inplannen tussen mijn roosters door

8/10
Ervaringsdeskundige

Hele leerzame opleiding! Veel interessante stukken en makkelijk door te lezen. Fijne docent die prettige feedback terug geeft en je motiveert door te gaan hoe je bezig bent of aan te passen waar nodig. Ik raad deze opleiding zeker aan als je een begin wil maken in je carrière richting psychologie !

DIPLOMA

Diploma

Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Examen: elke dag en dicht bij huis

Deze opleiding kun je afronden met een examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Dagelijks kun je digitaal je examen afleggen op een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart reistijd en je kunt meteen het examen maken als je de lesstof hebt afgerond. Je bepaalt zelf waar en wanneer je het NHA-examen wilt maken.Altijd een examenlocatie bij jou in de buurt.

Jouw voordelen:

 • geen lange reistijd;
 • niet lang wachten op een examendatum. Je kunt je examen afleggen wanneer jij er klaar voor bent;
 • geen examenstress;
 • de uitslag van jouw examen is snel bekend.
 • examen maken kan ook in Paramaribo en Curaçao
   

Aanmelding
Aanmelden voor het examen kan eenvoudig via Plaza. Het examengeld bedraagt € 132,50.
Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs. Ervaringsdeskundige valt niet onder deze erkenning.

Kijk hier voor een lijst met alle opleidingen die wel onder deze erkenning vallen.


NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties

 
KTNO-geaccrediteerd

Deze opleiding is geaccrediteerd door de beroepsvereniging KTNO, actief binnen de complementaire gezondheidszorg. Deze opleiding wordt voor hun leden geadviseerd als vakopleiding en kan nascholingspunten opleveren.

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Ervaringsdeskundige uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Ervaringsdeskundige, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

Voor de opleiding Ervaringsdeskundige staat een studieduur van 9 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
 

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Ervaringsdeskundige
€819,00
of  9x 100,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€819,00
of  9x 100,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Een extra pluspunt voor jouw werkgever: NHA is Cedeo erkend. Dit belangrijke keurmerk binnen de HR-sector biedt zekerheid van kwaliteit. 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

De opleiding ervaringsdeskundigheid geeft mij inzicht in de leer en de groei om een professionele ervaringsdeskundige te worden. Daarbij draagt het ook bij aan mij eigen persoonlijke herstel. En de opleiding geeft hoop op een toekomst perspectief om later anderen mensen te kunnen ondersteunen die ook een kwetsbaarheid hebben. En dat zei ook mogen ervaren een eigen herstel proces en ontwikkeling en een stukje acceptatie, en een vooruitzicht op een mooi toekomst perspectief. Kleine stapjes groot succes!

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!