Gratis studiegids

 

Financiële administratie bijhouden

Meer weten over de financiële administratie van een onderneming? Bij NHA doe je de nodige basiskennis op

De financiële administratie van een bedrijf bestaat onder meer uit de facturen van leveranciers, facturen van je eigen bedrijf, kassabonnen, betalingsbewijzen, bankafschriften en dergelijke meer. Zowel kleine eenmanszaken als grote multinationals moeten verplicht bepaalde financiële gegevens doorgeven aan de Belastingdienst.

De financiële administratie bijhouden is een taak die nauwkeurig en correct uitgevoerd moet worden. Ben je geïnteresseerd in een opleiding tot financieel administratief medewerker? Of wil je zelf de financiële administratie van je eigen zaak bijhouden? NHA vertelt je er meer over.

 

Financiële administratie: werkzaamheden

Als medewerker financiële administratie zijn je taken breed van aard. Een belangrijke opdracht is het dagelijks controleren, ingeven en verwerken van binnenkomende en uitgaande facturen. De betalingen aan leveranciers moeten voorbereid en geboekt worden. Je moet de debiteuren (klanten die moeten betalen aan het bedrijf) opvolgen en controleren. Dagelijkse bankverrichtingen of kassa-inkomsten moeten geboekt worden in het bank- of kasboek. Ook moet je voor je bedrijf financiële rapportages en overzichten maken. Je moet er bovendien voor zorgen dat de Belastingdienst tijdig de nodige financiële gegevens van je bedrijf ontvangt.

Medewerkers financiële administratie komen terecht op de administratieve afdeling van middelgrote of grote bedrijven. Ze vinden ook werk in administratiekantoren en accountantsbureaus.

De boekhouding is een onderdeel van de bedrijfsadministratie en bevat de financiële gegevens van de organisatie. In vele organisaties is een medewerker financiële administratie de rechterhand van de boekhouder. De administratie van je eigen bedrijf opzetten en bijhouden, en het voeren van een beperkte boekhouding kun je helemaal zelf.

 

Competenties van een medewerker financiële administratie

Uiteraard moet je als financieel administratief medewerker goed met cijfers weten om te gaan. Vrijwel heel de dag ben je immers met cijfers bezig. Nauwgezet werken en oog hebben voor details is een vereiste. Er wordt ook van je verwacht dat je vlot en correct de toegepaste software leert gebruiken.

Als medewerker financiële administratie kom je veel in contact met andere medewerkers, leveranciers en klanten. Een communicatieve en sociale ingesteldheid zijn daarom van groot belang. Vele medewerkers in de financiële administratie groeien op den duur door naar de functie van hoofdboekhouder. Een leergierig karakter en de wil om bij te leren mogen niet ontbreken in deze functie.

 

Financiële administratie: opleiding

De opleiding tot financieel administratief medewerker is een mbo-opleiding op niveau 3. Er wordt veel aandacht besteed aan het opdoen van praktijkervaring. De opleiding omvat daarom veel stages bij leerbedrijven. Een groot deel van je tijd werk je in een leerbedrijf en maak je kennis met de dagdagelijkse gang van zaken op een administratieve afdeling.

Wie zich wil voorbereiden op de studie van financieel administratief medewerker, of als bedrijfsleider voor zijn eigen zaak de financiële administratie wil bijhouden, kan de opleiding Financieel Administratief Medewerker volgen bij NHA. In deze cursus doe je de nodige basiskennis op over bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie. Je scherpt ook je rekenvaardigheid en computervaardigheid aan. Wie na de opleiding met goed gevolg examens aflegt, behaalt een NHA-instituutsdiploma. Bekijk op voorhand de inhoud van deze waardevolle cursus. Een gratis proefles is steeds beschikbaar. 

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!