Gratis studiegids

Nastasia's weg naar meer zelfvertrouwen begon bij een opleiding

Leestijd: 5 minuten

Zelfvertrouwen, daar begint alles mee voor Nastasia Lejeune (31), een jonge alleenstaande moeder van twee zoons. Toch is zelfvertrouwen niet altijd vanzelfsprekend voor haar geweest. Haar jeugd was niet altijd even makkelijk en ook alleenstaande moeder zijn is soms best zwaar. Nastasia vertelt hoe haar opleiding tot Gewichtsconsulente haar heeft geholpen om een ander leven voor zichzelf te realiseren.
 

Bekijk direct de video: 
 

 

 
Nastasia: “Ik ben zelfvertrouwen coach. Ik richt me vooral op moeders. Als zelfvertrouwen coach help ik ze om de antwoorden binnen zichzelf weer terug te vinden. Ik kijk daarbij naar het gehele plaatje. Het gaat niet alleen om het uiterlijk en wat je aan de buitenkant kunt doen, zoals sporten en het eten van gezonde voeding, maar juist ook om het gedeelte aan de binnenkant. Om keuzes te leren maken die voor jou goed voelen. We gaan dus echt wel een stukje dieper dan alleen maar eten wat goed voor je is.”

"Zelfvertrouwen, daar begint alles. Zonder vertrouwen
in jezelf heb je gewoon een hele andere energie."

 

Nastasia’s weg naar zelfvertrouwen

Het zelfvertrouwen van Nastasia is er niet altijd geweest. “Ik kom uit een onstabiel gezin, en mijn schooltijd verliep ook niet zo prettig. Ik ben al snel naar speciaal onderwijs gezet, omdat ik niet meekwam met de rest”, vertelt Nastasia. “Ik was snel afgeleid en had andere ideeën over de wereld dan de rest. Daardoor werd ik ook vaak gepest.”
 

 
“Naarmate ik ouder werd, kwam ik terecht op een praktijkschool. Dat was ver onder mijn niveau, maar mijn ouders dachten dat dit een betere optie voor mij was. Daardoor is mijn niveau ook blijven hangen in die situatie”, legt Nastasia uit. “Ik dacht dus altijd, ik ben dom, ik kan niks. Ik heb me eigenlijk een beetje neergelegd bij die situatie en ook geen energie meer gestoken in school. Totdat ik moeder werd, en ik de dingen zelf ging doen.”

Vanaf haar achttiende kreeg Nastasia een Wajong uitkering. “Ik kreeg die uitkering omdat ik blijkbaar niet in staat was om gewoon in de maatschappij mee te draaien. Ik was het daar zelf totaal niet mee eens. Dat deed heel veel met mijn zelfvertrouwen, want je wordt aangekeken alsof je anders bent dan anderen, minder bent dan anderen. Maar ik dacht, dat gaan we anders doen.”

 

Bewijsdrang als motivatie

Nastasia: “Op een gegeven moment kwam ik op een punt dat ik dacht, hoe wil ik mijn leven inrichten? Welke weg wil ik bewandelen? Ik was totaal niet gelukkig. Ik zat thuis, ik had twee kinderen en een relatie waar ik niet gelukkig in was. Ik had het gevoel dat ik eigenlijk niks mocht. Dat is eigenlijk ook mijn motivatie geweest, min of meer een soort bewijsdrang, van ik zal wel even laten zien dat ik niet raar, of anders, of gek, of dom ben. Toen ben ik de opleiding Gewichtsconsulente gestart bij NHA.”

“Deze opleiding heeft mij een opening gegeven
naar een totaal nieuw leven.”
 

Toen Nastasia ongeveer halverwege de opleiding was, ging haar relatie voorbij. “Tijd is wel een ding als alleenstaande moeder. Ik kon de opleiding in mijn eigen tijd doen, dus wanneer de kinderen sliepen of wanneer ze eventjes opgevangen konden worden. Dat vond ik heel fijn aan studeren bij NHA”, vertelt Nastasia. “Het allerfijnste vond ik ook dat er begeleiding was, want ik was eerst heel onzeker over het feit of ik de lesstof wel aankon. Ook omdat ik dus vanuit speciaal onderwijs gekomen ben, dacht ik: kan ik dit wel?”           
 

 
“Uiteindelijk heeft de lesstof van NHA ervoor gezorgd dat ik het wél allemaal kon. En dat ik ook de bevestiging kreeg van eigenlijk weet ik toch al best wel veel. Deze opleiding heeft mij een opening gegeven naar een totaal nieuw leven. Ik had twee kinderen, dus ik kon niet even terug naar school gaan. En ik had ook niet veel inkomsten.”            

“Doordat ik de opleiding van NHA in mijn eigen tijd kon doen en doordat ik kon leren op mijn eigen tempo heb ik gewoon een heel ander leven voor mezelf gerealiseerd, en dat voelt echt mega goed! Ik merk ook dat het me wel een beetje raakt”, vertelt Nastasia. “Het is een opleiding en toch heeft het echt totaal een andere wereld in gang gezet. Het heeft mij zelfvertrouwen gegeven en het heeft mij laten zien dat er ook een andere manier is.”

Van klein muisje naar Zelfvertrouwen coach

In dezelfde tijd dat Nastasia startte met haar opleiding begon ze ook met sporten. Nastasia: “Zumba is echt mijn ding. Ik wilde altijd al heel graag dansen. Eerst stond ik helemaal achteraan in de zaal als een heel klein muisje, maar ik ging steeds meer naar voren. Totdat de instructrice tegen mij zei: hé is dat niks voor jou, Zumba geven?”

“Zumba is eigenlijk het eerste waardoor ik echt uit mijn comfortzone ben gegaan. Doordat ik daar elke week moest staan, hoe slecht ik me ook voelde, zorgde dat wel ervoor dat ik elke week even een piek had, van oh yes, dit is leuk! Dat zorgde er ook voor dat ik meer motivatie had om door te gaan met mijn opleiding.”

Nastasia: “Zumba heeft me ook meer zelfvertrouwen gegeven. Je moet voor zo’n groep toch een soort leiderschapsrol pakken. Ik heb ook veel feedback gekregen en zo werd ik elke keer beter, met vallen en opstaan.”
 

"Ik ben echt heel trots op mezelf. Dat had ik jaren geleden
niet durven te zeggen, of überhaupt gedacht."
 

“De mensen kwamen na de les naar mij toe en zeiden: jouw les is het allerleukste, ik heb altijd zo veel plezier als ik bij jou ben geweest.” Doordat Nastasia merkte dat de opleiding haar goed afging en ze ook positieve feedback kreeg bij het geven van de Zumba lessen, groeide haar zelfvertrouwen. “Ik kreeg toen echt de bevestiging van ja, je kunt toch wel leren, je kan dit toch wel doen. En bij de Zumba les net zo.”
 

Andere vrouwen helpen

Nu helpt Nastasia andere vrouwen, en met name moeders, om te werken aan hun eigen zelfvertrouwen. Nastasia: “Zelfvertrouwen, daar begint alles. Zonder vertrouwen in jezelf heb je gewoon een hele andere energie. Zelfvertrouwen is ook niet iets wat je zo instant hebt, of wat je altijd zult houden. Dat is ook wat ik er zo leuk aan vind; dat je elke keer kunt groeien en jezelf verder kunt ontwikkelen.”

“Ik geloof er in dat voeding meer is dan alleen maar puur vulling. Het probleem waar mensen tegenaan lopen is dat ze willen afvallen, er beter willen uitzien, meer energie willen. Zij willen zich beter voelen. Dit komt allemaal neer op zelfvertrouwen. En voeding is daarin een basisbehoefte, net zoals slapen, je ontwikkelen en je grenzen aangeven.”

“Wanneer je je niet goed voelt, is het eerste wat wegvalt je voeding, je beweging of je slaap. Je gaat te laat naar bed, je trekt een zak chips open, of je eet gewoon niet. Alles is gekoppeld aan een emotie, en zelfvertrouwen is ook een emotie.”
 

 
 

Verder studeren met STAP-budget

Nastasia vindt het ook belangrijk om zichzelf te blijven ontwikkelen. “Ik ben weer een nieuwe opleiding gestart bij NHA, deze keer Toegepaste Psychologie met Geestelijke Gezondheid”, vertelt ze. “Dat was gewoon de perfecte aanvulling. Ik ben super geïnteresseerd in al die linkjes in het brein, en waarom dingen op een bepaalde manier werken.”

“Ik heb dit geregeld met de STAP-subsidie. Dat is een budget dat je krijgt om een opleiding te kunnen volgen, zodat iedereen de kans heeft om zich door te ontwikkelen. Als ik dat niet had gekregen dan had ik ook niet de mogelijkheid gehad financieel gezien, als startende ondernemer.”

Op de vraag of ze trots op zichzelf is, antwoordt Nastasia: “Ja, ik ben echt heel trots op mezelf. Ik had dit jaren geleden niet durven te zeggen, of überhaupt gedacht. Maar nu ben ik toch echt wel op een plaats dat ik zoiets heb van, you did it girl!

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!