Gratis studiegids

Zo krijg jij je opleiding betaald door je werkgever! 5 tips

Blog Leestijd: 4 Minuten

Relevant blijven op de arbeidsmarkt, dat willen we allemaal! Het volgen van een beroepsgerichte opleiding kan je daarbij helpen. Door je kennis en vaardigheden uit te breiden word jij steeds waardevoller voor je werkgever. Maar niet iedereen heeft het budget om een opleiding (volledig) te financieren. Geen paniek! Deze 5 praktische tips helpen je om je baas enthousiast te maken voor de opleiding die jij wilt volgen. Zo krijg jij die opleiding betaald door je werkgever!

opleiding-betaald-door-werkgever-nha

Het volgen van een opleiding om jezelf te ontwikkelen heeft veel voordelen. Het draagt bijvoorbeeld bij aan meer werkgeluk en met meer kennis kun je jouw werk beter uitvoeren.

Veel bedrijven hebben daarom tegenwoordig een opleidingsbudget beschikbaar voor hun werknemers. Ook als er in jouw bedrijf nog geen afspraken zijn rondom ontwikkeling kun je natuurlijk altijd vragen naar de mogelijkheden. Maar zorg er dan wel voor dat je goed voorbereid bent! Daarvoor geven we je 5 praktische tips.
 

Jouw opleiding betaald door je werkgever? 5 praktische tips!
 

1. Presenteer jouw opleiding als een win-winsituatie

Waarschijnlijk heb je al een opleiding in gedachten die je graag wilt volgen. Je weet misschien ook wel wat voor jou persoonlijk de voordelen hiervan zijn. Je leert een nieuwe vaardigheid, je breidt je kennis uit en het staat goed op je CV. Maar bedenk ook eens welke voordelen er zijn voor het bedrijf.

Wil je jouw werkgever echt enthousiast maken voor je opleiding? Benadruk dan hoe het bedrijf ervan profiteert als jij deze opleiding gaat volgen. Gaat het bijdragen aan meer sales? Kun je dankzij de opleiding je werk sneller uitvoeren? Kun je dingen automatiseren? Of helpt de opleiding je om mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen? Zorg dat je werkgever dit ook weet!
 

   Inspiratie nodig? Bekijk onze beroepsopleidingen

 

2. Maak je voorstel concreet

Nu je voor ogen hebt welke winst er te behalen valt met het volgen van een opleiding is het tijd om in actie te komen. Maak een concreet voorstel voor hoe je dit wilt aanpakken. Wanneer wil je met de opleiding starten en hoe lang heb je nodig om het af te ronden?

Denk ook aan praktische zaken. Hoeveel gaat de opleiding je werkgever kosten? Volg je de opleiding in je eigen tijd of kan dit onder werktijd? Is het op locatie of volg je de opleiding thuis? Door je van tevoren goed voor te bereiden, laat je zien dat je er goed over nagedacht hebt.
 
 
 

3. Zet alles in een ontwikkelplan

Voor je werkgever is het prettig en overzichtelijk als jij alvast wat dingen op papier hebt gezet. Ons advies: maak een personal development plan. De punten die je in tip 2 hebt overwogen kun je hier bijvoorbeeld mooi in opnemen. Zet ook je leerdoelen in jouw ontwikkelplan.

Het kan ook handig zijn om een studieovereenkomst op te stellen met je werkgever. Hierin wordt vaak vastgelegd wat er gebeurt op het moment dat jij zou besluiten om het bedrijf te verlaten. Het kan soms zo zijn dat je kosten (gedeeltelijk) moet terugbetalen als jij binnen een bepaalde tijd na het volgen van de opleiding je baan opzegt. Door dit van tevoren vast te leggen, kom je niet voor verrassingen te staan.
 

4. Zorg voor een plan B

Heb je jouw wensen voor het volgen van een opleiding voorgelegd aan je werkgever, maar is het om welke reden dan ook niet mogelijk om deze opleiding te volgen? Dan is het slim om een plan B te hebben. Zorg dat je een alternatief achter de hand hebt als jouw eerste keuze niet mogelijk is. Of dit nu een opleiding is die minder kosten met zich meebrengt of die meer in lijn ligt met de behoeften van het bedrijf.

Door je flexibel op te stellen en open te staan voor alternatieven laat je zien dat je meedenkt met het bedrijf. Ook geef je hiermee aan dat je toegewijd bent om jouw vaardigheden te verbeteren. Misschien is jouw ideale opleiding volgen niet mogelijk, maar de meeste werkgevers zijn bereid om mee te denken over wat er wél kan.
 
  

5. Kies het juiste moment

Wil je jouw succeskans op een opleiding betaald door je werkgever vergroten? Zorg ervoor dat je jouw voorstel dan op het juiste moment ter sprake brengt. Dat kan bijvoorbeeld goed tijdens je functioneringsgesprek. Je bent dan al met je werkgever in gesprek over jouw ontwikkeling.

Duurt het nog even voor je je volgende functioneringsgesprek hebt? Dan kun je natuurlijk ook eerder een overleg plannen met je werkgever. Zorg er dan wel voor dat jullie even rustig de tijd hebben om jouw voorstel te bespreken.

Timing kan cruciaal zijn bij het overtuigen van je werkgever. Het is dus slim om rekening te houden met de stemming van je gesprekspartner. Ziet je leidinggevende er gestrest uit en loopt hij of zij over van de projecten? Dan kun je misschien beter even een rustiger moment afwachten.  


Een opleiding betaald door je werkgever is dus zeker mogelijk! Wil jij jezelf verder ontwikkelen? Ga er dan voor! Dit is jouw tijd.

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!