Gratis studiegids

Hoe weet je of je toe bent aan een carrièreswitch?

Nieuws Leestijd: 3 Minuten

Elke dag met tegenzin naar je werk gaan, geen voldoening halen uit je werkzaamheden en uitgeput weer terug naar huis. Duidelijk: het is tijd voor een carrièreswitch. Maar ook als jij best tevreden bent, kan het zijn dat jij toe bent aan een carrièreswitch. En dan is een schop onder je kont vaak genoeg om die stap toch te wagen. Wil jij weten hoe je weet of je toe bent aan een carrièreswitch? En wat je ermee kunt doen als het zo is? Lees dan snel verder.

blog_carriereswitch

Soms is een carrièreswitch nodig. Omdat je baan toch niet helemaal is wat je ervan had verwacht. Omdat je het al zo lang doet dat het begint te vervelen of gewoon omdat je toe bent aan iets nieuws. Het hoeft dus helemaal niet te betekenen dat jij jouw baan verschrikkelijk vindt. Je hebt vriendelijke collega’s, je verdient voldoende, je kunt goed overweg met je baas. Maar is dat voldoende?

 

De gok wagen

In onze westerse manier van leven, definiëren werk en status voor een groot deel wie je bent. Maar van deze ideeën stappen we gelukkig steeds meer af. We hechten steeds minder waarde aan een vast contract en een langdurige loopbaan bij één werkgever. En dus veranderen we steeds makkelijker van baan.

Een carrièreswitch ken een behoorlijk ingrijpende gebeurtenis zijn. Voor veel mensen is het daarom nog steeds spannend of zelfs moeilijk om de stap te wagen. Geen enkele baan is perfect, en de kans dat jij een verkeerde beslissing maakt is altijd aanwezig. Maar weegt dat op tegen de voordelen van een baan die jou echt gelukkig maakt? Vraag jezelf eens af of jij écht geluk en energie uit je dag haalt.

 

Tekenen dat jij toe bent aan een carrièreswitch

Veel mensen nemen hun eigen carrière pas laat goed onder de loep. Ook op latere leeftijd ben jij vrij om die stap te zetten. Maar waarom zou je niet direct genieten van een baan die jou gelukkig maakt? Wij zetten de signalen dat jij toe bent aan een carrièreswitch voor je op een rij!

 

 1. Je haat maandagen

  Tuurlijk, maandagen zijn voor niemand een feestje. Maar merk jij nou na het weekend dat je met diepe haat uit je bed komt om naar jouw werk te gaan? Dan is er meer aan de hand.

 2. Je krijgt niet genoeg uitdaging

  Kun jij jouw werkzaamheden gedachteloos uitvoeren en doe jij (bijna) alles op de automatische piloot? Dan mis je iets heel belangrijks in jouw huidige baan. Vergeet niet dat uitdaging juist motiveert. Verlangen naar uitdaging zit zelfs in ons DNA. Tijd voor een andere job die wel nieuwe kansen biedt!

 3. Je krijgt niet genoeg salaris

  Okee, niet alles draait om geld. Er is zelfs bewezen dat het bedrag dat ons werkgeluk vergroot een limiet heeft. Maar vind jij dat je meer verdient, verdien je minder dan anderen in jouw vakgebied, of heb je het geld simpelweg heel hard nodig? Dan is het tijd om opzoek te gaan naar een baan waar je wel beloond wordt naar je kunnen.

 4. Je krijgt niet voldoende verantwoordelijk

  Ben jij ervan overtuigd dat je meer kunt doen? Dat jouw talenten niet volledig benut worden en dat jouw werkomgeving niet inziet wat jij bij kunt dragen aan de doelen van de organisatie? Er zijn genoeg bedrijven die jouw potentieel wél inzien en hier maar al te graag gebruik van maken.

 5. Je klaagt veel tegen vrienden en familie (en soms zelfs collega’s)

  Klagen doen we allemaal. Het hoort erbij en kan zelfs flink opluchten van tijd tot tijd. Maar merk jij dat elk gesprek begint en eindigt met negatieve uitingen over je werkdag, en dat dit jouw humeur negatief beïnvloedt? Dan wordt het hoog tijd dat je bij jezelf te raden gaat of je wel op je plek zit.

 6. Je ervaart continu stress

  Nou denk je waarschijnlijk: “maar dat hoort er gewoon bij toch?”. Geen enkele baan zal jou stressvrij door het leven leiden. Maar continu stress zou geen standaard onderdeel mogen zijn van jouw baan. Werk jij belachelijk veel uren? Heb je nooit tijd voor pauze en kun jij na je werkdag maar moeilijk afschakelen? Stress heeft een negatieve impact op jouw gezondheid. De meeste mensen in deze situatie stevenen zelfs af op een burn-out. Geluk is meer waard dan aanzien en geld.

 

Wat doe je ermee?

Herken jij je in een of meerdere van deze signalen? Dan wordt het tijd dat je eens goed na gaat denken wat jij wilt en nodig hebt in het leven. Biedt je huidige baan je alles wat je hartje begeert? Of is er ruimte om dit mogelijk te maken? Zo niet, dan is het tijd voor een carrièreswitch.

Dat betekent niet dat jij direct ontslag moet nemen. Kijk eens rustig rond en ga opzoek naar wat jou wél gelukkig kan maken. Misschien zijn er binnen je huidige organisatie mogelijkheden om te switchen tussen afdelingen. Of loop eens een dagje mee bij een bedrijf waar jij enthousiast over bent. Of lees deze 7 tips voor een carrièreswitch. Zo maak jij een overwogen keuze, en wordt de drempel naar een nieuwe baan steeds lager!

Wist je dat 51% van de Nederlanders erover denkt om van baan te switchen?  Laat je eens door hen inspireren en lees hier hoe zij de daad bij het woord voegden:

Van afdelingsdirecteur naar gewichtsconsulente

Anna ontwikkelde een eetstoornis door de stress van haar oude baan. Ze besefte dat ze mensen wilde helpen in hun strijd met eten en maakte een carrièreswitch naar gewichtsconsulente. Volg jij ook je hart?

Lees Anna's verhaal »

Van Koninklijke Marine naar tandartsassistente

Laura verkoos een baan als tandartsassistente boven haar carrière bij defensie vanwege een lange reistijd. Soms is een carrièreswitch gewoon nodig. Neem jouw carrière ook eens goed onder de loep!

Lees Laura's verhaal »

Van ICT'er naar coach voor hoogbegaafden

Na 20 jaar in de ICT branche besloot Martin het roer om te gooien voor een andere invulling van zijn werkende leven. Hij schreef zelfs een boek: "Dat werkt anders". Durf jij de stap ook te wagen?

Lees Martin's verhaal »
  Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

  Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
   NHA e-bookbibliotheek
  Op de hoogte blijven
  Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
  Succesvol aangemeld!