Gratis studiegids

Deze 7 goede voornemens voor 2023 zijn wél haalbaar

Blog Leestijd: 3 Minuten

Het einde van het jaar is in zicht. December is een maand waarin veel mensen reflecteren op het afgelopen jaar en ook alvast vooruit kijken naar het nieuwe jaar. Voor veel mensen betekent een nieuw jaar een frisse start. Dat gaat vaak samen met goede voornemens, en die zijn niet altijd even realistisch. Gelukkig zijn deze 7 goede voornemens voor 2023 wél haalbaar!  

haalbare-goede-voornemens

Stoppen met alcohol drinken, 10 kilo afvallen, elke dag naar de sportschool. We kennen allemaal voorbeelden van onrealistische goede voornemens. Onrealistische doelen zijn niet motiverend. Ben jij ook klaar met onbereikbare goede voornemens? Ga dit jaar dan eens aan de slag met een van deze 7 haalbare goede voornemens!
 

1. Ga eerder naar bed

Dat een goede nachtrust ontzettend belangrijk is, hoeven we je vast niet te vertellen. Tijdens je slaap herstelt je lichaam en vul je je energie weer aan. Toch hebben veel mensen moeite om elke dag de geadviseerde 8 uur slaap te krijgen.

Je slaappatroon verbeteren hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Start bijvoorbeeld door je bedtijd 15 minuten te vervroegen. Ben je hier eenmaal aan gewend, dan kun je weer een kwartiertje eerder naar bed gaan. Zo kun je in kleine stapjes toewerken naar je gewenste bedtijd. Zeker weten dat het jou zo lukt om in 2023 meer te slapen!

Wil je meer leren over slaap? Bekijk dan de cursus Slaapcoach.
 

2. Verminder je schermtijd

Kijk jij wel eens naar de schermtijd op je telefoon? Dan ben je vast ook wel eens geschrokken van de tijd die je elke dag naar dat kleine schermpje kijkt. Maar niet alleen mobiele telefoons nemen veel van onze tijd in beslag, ook brengen we dagelijks vele uren door achter computer- en tv-schermen.

Het verminderen van je schermtijd is een voornemen dat voor iedereen relevant is. Probeer daarom je schermtijd in 2023 eens te verlagen. Dit doe je bijvoorbeeld door een deel van de tijd die je nu op social media of voor de TV doorbrengt in te vullen met iets anders, zoals met het lezen van een goed boek.  

 


3. Eet gevarieerder en gezonder

Veel terugkerende goede doelen zijn gerelateerd aan gezondheid. Afvallen, meer sporten enzovoort. Bij afvallen denken veel mensen meteen aan minder eten. Maar het is juist ook erg belangrijk wát je eet. Een gezondere levensstijl kun je vaak al bereiken door anders te gaan eten.

Een haalbaar goed voornemen voor 2023 kan bijvoorbeeld zijn om elke dag verschillende soorten groente en fruit te eten. Of om minder met pakjes en zakjes te koken en zelf gezondere maaltijden te leren bereiden.


Wil jij meer weten over pure, onbewerkte voedingsmiddelen? In
de opleiding Orthomoleculaire Therapie leer je er alles over!
 

4. Vaker stilstaan bij dingen waar je dankbaar voor bent

Wil jij 2023 positief beginnen? Dankbaar zijn kan je daarbij helpen. Dankbaarheid helpt je namelijk om uit je negatieve mindset te komen. Door te focussen op wat je al hebt, zul je ook meer rust ervaren.  

Het klinkt misschien wat zweverig, maar vaker stilstaan bij de dingen waar je dankbaar voor bent, kan je een stuk gelukkiger maken. Probeer het maar eens! Een van jouw goede voornemens kan bijvoorbeeld zijn om elke dag 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent.

Bekijk ook eens onze cursus Positieve Psychologie en ontdek
wat de bouwstenen zijn voor een gelukkig leven. 
 

5. Minder zitten

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: zitten is het nieuwe roken. En de cijfers liegen er niet om. Nederlanders van 4 jaar en ouder brachten in 2021 dagelijks gemiddeld 9 uur en 6 minuten zittend door.*

Natuurlijk kun je zitten niet volledig vermijden. Maar je kunt wel dingen doen om minder lang achter elkaar te zitten. Loop eens wat vaker naar een collega toe in plaats van te mailen, parkeer je auto wat verder weg of ga in je pauze een blokje om. Wat kun jij bedenken om minder te zitten?
 

 

6. Ga elke dag naar buiten

Frisse lucht is goed voor je, net als beweging. Vooral in de winter is het belangrijk om ook overdag lekker naar buiten te gaan, zodat je voldoende vitamine D aanmaakt. Buiten zijn is ook een goede manier om stress te verminderen of om je inspiratie te hervinden.

Heb je nog inspiratie nodig voor je goede voornemens? Maak er in 2023 dan een gewoonte van om elke dag even naar buiten te gaan. Dit voornemen is ook prima te combineren met voornemen nummer 5. 
 

  Leestip: Zo houd je je goede voornemens vol
  

7. Lees vaker een goed boek

Houd jij van lezen? Waarom maak je lezen dan niet één van je goede voornemens voor 2023? Je hebt vast genoeg boeken die je nog graag zou willen lezen. Dit is het perfecte moment om eraan te beginnen.

Kies nu alvast een boek uit, zodat jij meteen met je goede voornemen kunt beginnen. Leg je boek in het zicht zodat je het sneller erbij pakt. Of neem het mee in het openbaar vervoer. Zo kun je je reistijd ook nog eens nuttig besteden.

Hopelijk heb je nu genoeg inspiratie om met je eigen haalbare goede voornemens voor 2023 aan de slag te gaan! Zo zorg jij ervoor dat jouw goede voornemens geen voornemens blijven.

Wat zijn jouw voornemens voor 2023? 


*Bron: sportenbewegenincijfers.nl

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!