Gratis studiegids

Aan de slag met je uitstelgedrag

Nieuws Leestijd: 2 Minuten

Aan uitstelgedrag hebben we ons allemaal wel eens schuldig gemaakt. Van vervelende klusjes tot werk dat leidt tot succes op de lange termijn. Korte termijn genot staat in de meeste gevallen voorop. Maar waarom stellen we deze dingen steeds uit? En nog belangrijker, hoe pakken we het aan?

Uitstelgedrag

Een van de bekendste theorieën over het ontstaan van uitstelgedrag is de Temporal Motivation Theory (TMT) van hoogleraar Piers Steel;

Motivatie = Verwachting x Waarde / Impulsiviteit x Uitstel


Maar wat betekent dit nou eigenlijk?

Het komt hierop neer; zijn jouw verwachting dat het je lukt én de waarde die je hecht aan het resultaat groot? Dan is de kans dat jij dat klusje gaat uitstellen klein. Maar zijn jouw impulsiviteit (iets nú willen) én de termijn waarop je resultaat merkt (uitstel) groter? Dan blijft jouw taakje waarschijnlijk tot morgen liggen.

 

Geef jouw wilskracht een duwtje in de juiste richting

Uitstelgedrag heeft dus niks met luiheid te maken. Ook niet met het onvermogen om je tijd goed in te delen. Het is niet geheel je eigen schuld dus. Maar we kunnen er wel degelijk iets aan doen. Dus zeg maar dag tegen je uitstelgedrag! Met deze tips pak jij je uitstelgedrag vandaag nog aan.

 1. Snelle succesjes!
  Je to do list vandaag nog afronden? Verklein de termijn! Deel jouw taak op in kleinere onderdelen zodat jij sneller resultaat ziet. Één les nu, is een diploma later. Met elke stap kom jij dichter bij je doel, en dat mag gevierd worden. Zo creëer je vaker een succesmomentje voor jezelf. En dat gevoel van succes trekt jou over de eindstreep.
 2. Realistische voorbeelden
  Als een ander het kan, kun jij het ook. Dat succesverhaal van jouw buurman helpt jou je eigen successen te behalen. Vandaag nog. Maar hou het realistisch. Iedereen is uniek en jouw talenten liggen waarschijnlijk ergens anders dan die van jouw buurman.
 3. Keep your goal in mind
  Verlies jouw doel niet uit het oog. Maak het visueel! Een lijstje aan de koelkastdeur, of een post-it op je spiegel. Ze zorgen ervoor dat jij regelmatig wordt herinnerd aan waar je het voor doet.
 4. Verwijder verleidingen
  Out of sight, out of mind. Elimineer alle verleidingen uit je directe omgeving. Of maak ze minder toegankelijk en onaantrekkelijker. De verleiding om iets anders te doen verdwijnt. Geen reden meer om jouw klusjes uit te stellen.

 
Ligt het nou toch aan jouw timemanagement vaardigheden en heb je écht moeite met plannen? Probeer dan eens de cursus Time Management en leer je tijd efficiënter te besteden. Heb je meer hulp nodig met het behalen van jouw persoonlijke doelen? Volg dan de cursus Persoonlijke Effectiviteit en ontdek hoe jij je gedrag kunt veranderen om zo je doelen te bereiken. 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!