Gratis studiegids

 

Werken als ervaringsdeskundige

Jouw unieke bijdrage aan de geestelijke gezondheidszorg

Werken als ervaringsdeskundige speelt een steeds grotere rol in de geestelijke gezondheidszorg  (ggz). Als ervaringsdeskundige zet je je eigen ervaringen met een aandoening, beperking of psychische problematiek in om anderen te ondersteunen.

Je deelt je kennis en ervaring met cliënten, waardoor zij zich beter begrepen voelen en meer grip krijgen op hun eigen situatie. Je ervaringsverhaal is jouw kracht: het maakt jou een ervaringsdeskundige die écht weet waar cliënten doorheen gaan.

 

werken als ervaringsdeskundige

 

Waar kun je werken als ervaringsdeskundige?

 

Ervaringsdeskundigen zijn er in alle soorten en maten. Je kunt terecht in de:

 

Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Verzorging

Maatschappelijke ondersteuning

Jeugd- en gehandicaptenzorg

Onderwijs

 

Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Je ondersteunt cliënten in hun herstelproces en helpt ze omgaan met hun aandoening. Je kunt werken in een ziekenhuis, polikliniek of GGZ-instelling.

 

Verzorging

Je begeleidt mensen met een verslavingstraject. Je biedt lotgenotencontact, motiveert cliënten om te blijven werken aan hun herstel en helpt ze bij het oplossen van praktische problemen.

 

Maatschappelijke ondersteuning

Je ondersteunt mensen met een beperking of chronische ziekte bij het wonen, werken en meedoen in de samenleving. Je kunt werken bij een welzijnsorganisatie, MEE-viaduct of gemeente.

 

Jeugd- en gehandicaptenzorg

Je begeleidt kinderen, jongeren of volwassenen met een beperking in hun ontwikkeling of opvoeding. Je kunt werken in een kindertehuis, woonvoorziening of dagbestedingsproject.

 

Onderwijs

Je deelt je ervaringen met leerlingen of studenten om hen te informeren over een bepaalde aandoening of beperking. Je kunt werken op een basisschool, middelbare school of hogeschool.

Naast deze sectoren, kun je als ervaringsdeskundige ook terecht in de eerstelijnszorg, bij bedrijven of belangenorganisaties. De mogelijkheden zijn divers!

 

man werkt als ervaringsdeskundige en helpt andere man

 

Hoe vind je werk als ervaringsdeskundige?

 Wil jij graag gaan werken als ervaringsdeskundige? Dan kan het een uitdaging zijn om aan een baan te komen. Graag geven we je een aantal tips hoe je werk kunt vinden als ervaringsdeskundige.

 

Vacaturesites

Zoek op websites als Indeed, Monsterboard of de banenwebsite van de GGZ naar vacatures voor ervaringsdeskundigen. Regelmatig komen hier mooie banen voorbij. Probeer zeker 1x per week vacaturesites te bekijken zodat je niets mist. Ook kun je e-mailalerts instellen. Je krijgt dan een e-mail wanneer er een nieuwe vacature voor ervaringsdeskundige in jouw omgeving online komt. Zo weet je zeker dat je geen enkele mooie functie mist.

 

Netwerkorganisaties

Er zijn diverse netwerkorganisaties voor ervaringsdeskundigen, zoals de Landelijke Vereniging Ervaringsdeskundigen (LVE) en het Expertiscentrum Ervaringsdeskundigheid (ECE). Deze organisaties kunnen je in contact brengen met werkgevers en organiseren soms ook bijeenkomsten met vacatureaanbieders.

 

Stage of vrijwilligerswerk

Begin met een stage of vrijwilligerswerk bij een zorginstelling of welzijnsorganisatie. Zo doe je werkervaring op en maak je je wegwijs binnen de sector.

Dit kan een goede eerste stap zijn naar om te gaan werken als ervaringsdeskundige. Jouw ervaring is zeer waardevol voor bedrijven en je kunt door middel van een stage of vrijwilligerswerk aantonen dat jij over de juiste capaciteiten beschikt.

 

Start je eigen onderneming

Je kunt je eigen praktijk opzetten als ervaringsdeskundige. Je biedt dan individuele coaching, trainingen of workshops aan.

 

ervaringsdeskundige aan het werk therapie

 

Tips voor het solliciteren als ervaringsdeskundige

 

 Vertel je verhaal: Laat in je sollicitatiebrief en motivatie duidelijk blijken wat je motiveert om als ervaringsdeskundige te werken. Deel je ervaringen en leg uit hoe je deze wilt inzetten om anderen te helpen.

 

 Benadruk je vaardigheden: Naast je ervaringsverhaal, is het ook belangrijk om je vaardigheden te benadrukken. Denk hierbij aan vaardigheden zoals communiceren, coachen, cliëntgericht werken, en omgaan met complexe problematiek.

 

 Volg een cursus: Niets staat zo goed op je CV als een cursus. Jij liet daarmee zien dat je echt gemotiveerd bent om aan de slag te gaan als ervaringsdeskundige. Je hebt tijd geïnvesteerd in het volgen van een cursus en hebt kennis opgedaan. Iedere werkgever kan dit enorm waarderen én je hebt meteen een streepje voor.

 

Werken als ervaringsdeskundige is een waardevolle en uitdagende baan. Je kunt met jouw kennis en ervaring anderen écht helpen. Met de juiste motivatie, vaardigheden en netwerk, vind je zeker een passende functie.

 

 

 Niets staat zo goed op je CV als een cursus. Jij liet daarmee zien dat je echt gemotiveerd bent om aan de slag te gaan als ervaringsdeskundige. 

 

 

Werken als ervaringsdeskundige: plus- en minpunten en de uitdagingen

Werken als ervaringsdeskundige is een waardevolle en uitdagende baan. Je kunt met jouw kennis en ervaring anderen écht helpen. Maar zoals elke baan, heeft werken als ervaringsdeskundige ook zijn plus- en minpunten.

 

Pluspunten

 

+ Zinnig werk: Je maakt een direct verschil in het leven van anderen. Je helpt cliënten omgaan met hun aandoening, beperking of psychische problematiek. En je biedt ze een luisterend oor en steun.

+ Persoonlijke groei: Je leert veel over jezelf en over de problematiek waar je cliënten mee te maken hebben. Je ontwikkelt je vaardigheden op het gebied van communicatie, coachen, en cliëntgericht werken.

+ Werken met passie: Je werkt vanuit je eigen ervaring en passie. Je kunt je eigen verhaal delen met cliënten, waardoor je een unieke band met ze kunt opbouwen.

+ Veelzijdig werk: Er zijn veel verschillende functies mogelijk als ervaringsdeskundige. Je kunt werken in de geestelijke gezondheidszorg, verzorging, maatschappelijke ondersteuning, jeugd- en gehandicaptenzorg, onderwijs of bij belangenorganisaties.

 

Ervaringsdeskundige zonder diploma

Wil je graag werken als ervaringsdeskundige, maar heb je geen diploma?

Bekijk de mogelijkheden!

Ervaringsdeskundige zonder diploma

 

Minpunten

 

- Emotioneel belastend: Het werken met cliënten met psychische problemen of aandoeningen kan emotioneel belastend zijn. Je kunt te maken krijgen met heftige verhalen en emoties.

- Onbegrip: Niet iedereen begrijpt wat het werk van een ervaringsdeskundige inhoudt. Je kunt te maken krijgen met vooroordelen of onbegrip van collega's, cliënten of familie.

- Erkenning: De waardering voor het werk van ervaringsdeskundigen is niet altijd even groot. Je kunt het gevoel hebben dat je ondergewaardeerd wordt.

 

Uitdagingen

 

Grenzen stellen: Het is belangrijk om grenzen te stellen tussen je werk en je privéleven. Je mag niet alle problemen van je cliënten mee naar huis nemen.

Zelfzorg: Wanneer je werkt als ervaringsdeskundige is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit betekent gezond eten, voldoende bewegen en ontspannen.

Bijscholing: Het is belangrijk om je kennis en vaardigheden als ervaringsdeskundige up-to-date te houden. Volg regelmatig trainingen en cursussen.

Netwerk: Bouw een netwerk op met andere ervaringsdeskundigen. Dit kan je steun en advies bieden in je werk.

 

het helpen van een client als ervaringsdeskundige

 

Het salaris van een ervaringsdeskundige

 

Een indicatie van het bruto salaris van een ervaringsdeskundige is:

  • Beginnend: € 2.615,- per maand
  • Gemiddeld: € 3.075,- per maand
  • Ervaren: € 3.540,- per maand

 

Het salaris van een ervaringsdeskundige in Nederland is afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 Opleidingsniveau: Hoe meer kennis je hebt opgedaan door middel van trainingen en cursussen, hoe hoger je salaris zal zijn.

 Werkervaring: Hoe meer werkervaring je hebt, hoe hoger je salaris.

 Functie: De salarissen voor verschillende functies binnen het werkveld van ervaringsdeskundigen kunnen uiteenlopen. Zo verdient een ervaringsdeskundige in de GGZ doorgaans meer dan een ervaringsdeskundige in de verzorging.

 Werkgever: De salarissen kunnen per werkgever verschillen. Zoals in de gehele zorgsector, is er een verschil tussen de salarissen in de private en de publieke sector.

 

Een ervaringsdeskundige heeft een luisterend oor

 

Volg de cursus Ervaringsdeskundige en ga aan de slag!

Wil jij jouw unieke ervaringen inzetten om anderen te helpen en een waardevolle bijdrage te leveren aan de samenleving? En wil jij een streepje voor hebben bij werkgevers die op zoek zijn naar een ervaringsdeskundige? Dan is de cursus Ervaringsdeskundige precies wat je zoekt! Met deze thuisstudie leer je alle vaardigheden die je nodig hebt om een professionele ervaringsdeskundige te worden.

 

Review cursus Ervaringsdeskundige

Hele leerzame opleiding! Veel interessante stukken en makkelijk door te lezen. Fijne docent die prettige feedback terug geeft en je motiveert door te gaan hoe je bezig bent of aan te passen waar nodig.

 

Waarom kiezen voor de cursus Ervaringsdeskundige van NHA?

 

Professionele en erkende opleiding: De cursus Ervaringsdeskundige is ontwikkeld volgens het beroepscompetentieprofiel ervaringsdeskundigheid en voldoet aan de eisen van de beroepsgroep.

Praktisch gericht: Je leert niet alleen de theorie, maar je gaat ook direct aan de slag met praktische opdrachten en oefeningen.

Flexibel: Je kunt de cursus in je eigen tempo volgen, waar en wanneer je maar wilt.

Persoonlijke begeleiding: Je krijgt begeleiding van ervaren docenten die jou ondersteunen bij je leerproces.

Hoge waardering: De NHA-cursus Ervaringsdeskundige wordt zeer gewaardeerd door cursisten.

 

 

Meld je nu aan en maak het verschil!

Met de cursus Ervaringsdeskundige leg je de basis voor een succesvolle carrière als ervaringsdeskundige. Meld je nu aan en start jouw reis naar een zinvolle en waardevolle baan!

 

Met de NHA-cursus Ervaringsdeskundige maak jij écht het verschil!

 

Bekijk de cursus Ervaringsdeskundige »

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!