Gratis studiegids

Ervaringsdeskundige worden?

Help anderen met jouw persoonlijke ervaringen!

Heb jij in jouw leven al het nodige meegemaakt? Heeft een ingrijpende ervaring zoals verslaving, problemen op het gebied van geestelijke gezondheid of armoede jouw leven beïnvloed? Veel mensen die iets dergelijks hebben meegemaakt voelen een diepe roeping om anderen te helpen. Wil jij ook ervaringsdeskundige worden en jouw persoonlijke ervaringen professioneel inzetten om anderen te helpen? Onze thuisstudie helpt je daarbij!


Met de Ervaringsdeskundige opleiding van NHA leer je hoe je jouw ervaringskennis beroepsmatig inzet. Zo kun je met jouw persoonlijke ervaringen mensen die hetzelfde overkomt helpen en steunen.  

Bekijk direct onze opleiding:

 

Daarom deze thuisstudie:

   Met begeleiding van een vakdocent

   Inclusief praktijkdag

   15 dagen gratis op proef

 
Wil je meer weten over het werken als ervaringsdeskundige? Of wil je zelf ervaringsdeskundige worden en wil je weten hoe je dit aanpakt? Lees dan snel verder! 

 
Wat houdt het beroep van ervaringsdeskundige in?

Een ervaringsdeskundige is iemand die eigen ervaringen met een bepaalde problematiek heeft opgedaan en deze gebruikt om anderen te helpen die zich in een soortgelijke situatie bevinden.

Deze ervaringen kunnen variëren van het omgaan met een ziekte of aandoening, het overwinnen van verslaving, het ervaren van armoede of het meemaken van een traumatische gebeurtenis. Door hun eigen ervaringen kunnen ervaringsdeskundigen waardevolle inzichten en kennis bieden aan anderen die vergelijkbare situaties doormaken.

Met empathie, begrip en praktische tips kan de ervaringsdeskundige de ander bijstaan en begeleiden in hun proces. Ze vormen zo een brug tussen hulpzoekers en formele hulpverleningsdiensten. Als ervaringsdeskundige kun jij de hulp bieden die andere professionals mogelijk missen.

Wil je ervaringsdeskundige worden? Dan is een professionele opleiding essentieel. Niet iedereen die zelf iets heeft meegemaakt kan zomaar aan de slag als Ervaringsdeskundige. Daarvoor is een kwalitatieve opleiding nodig waarin je leert hoe je professioneel omgaat met kwetsbare doelgroepen.

 

Geen opleiding?

Wil je ervaringsdeskundige worden, maar heb je geen opleiding gevolgd?

Bekijk de mogelijkheden:

Ervaringsdeskundige zonder diploma

 

Hoe kun je ervaringsdeskundige worden?

Ervaringsdeskundige word je natuurlijk niet zomaar. Het is een proces waarbij je jouw ervaringen, kennis en vaardigheden inzet om anderen te helpen. Allereerst moet je als ervaringsdeskundige bereid zijn om met jouw persoonlijke ervaringen anderen te ondersteunen. Jouw eigen ervaringen vormen namelijk de basis waarmee je hulp biedt aan een ander. 

Naast jouw eigen ervaringen heb je nog een aantal professionele vaardigheden nodig om het werk van ervaringsdeskundige te kunnen doen. Wil je ervaringsdeskundige worden? Dan is het volgen van een opleiding hiervoor onmisbaar. 


Tijdens een opleiding tot ervaringsdeskundige worden jouw vaardigheden aangescherpt waardoor je betere begeleiding kunt bieden. Je werkt aan vaardigheden zoals communiceren, luisteren, empathie en grenzen stellen.

Ook biedt een opleiding theoretische kaders en modellen die je helpen om jouw ervaringen in een breder perspectief te plaatsen. Daarmee krijg je ook de mogelijkheid om op je eigen ervaringen te reflecteren en te begrijpen hoe ze anderen kunnen beïnvloeden.

Met een goede opleiding kun je dus een goede ervaringsdeskundige worden en jouw ervaringen inzetten om levens te veranderen. 
 

 

Review Ervaringsdeskundige

"Persoonlijk vind ik de opleiding goed aansluiten bij het uiteindelijk beroep van ervaringsdeskundige. De leerstof is zeer divers maar heel duidelijk, overzichtelijk en leerzaam. De docent beschikt over de juiste kennis waardoor ik ook veel leer van de feedback op mijn ingestuurde huiswerk. Zelf zou ik de opleiding zeker bij andere aanraden."

Lees meer reviews »

 

Ervaringsdeskundige worden met een thuisstudie

Bij NHA kun je de opleiding tot Ervaringsdeskundige volgen als thuisstudie. Dat betekent dat je de opleiding dus volledig in je eigen tempo kunt volgen. Dit biedt veel flexibiliteit, want je kunt studeren waar en wanneer het jou uitkomt. 

Tijdens je opleiding sta je er nooit alleen voor, want je wordt begeleid door een ervaren vakdocent. De docent kijkt jouw huiswerk voor je na en is beschikbaar om jouw vragen te beantwoorden. Ook kun je contact leggen met medecursisten.

Wat de opleiding van NHA extra aantrekkelijk maakt, is de praktijkdag die onderdeel is van de opleiding. Tijdens de praktijkdag breng je de geleerde vaardigheden in de praktijk en maak je kennis met peer support.

Onze opleiding is ontwikkeld volgens het beroepscompetentieprofiel ervaringsdeskundigheid. Je kunt dus rekenen op een kwalitatieve opleiding. Naast het belang van de cliënt staat tijdens de opleiding ook jouw eigen welzijn centraal. Je leert hoe je een goede balans creëert tussen het helpen van anderen en het aangeven van je eigen grenzen.

Vraag je gratis proefles aan!

Zoals je ziet, is ervaringsdeskundige worden een mooi en dankbaar beroep waarin je echt verschil kunt maken in het leven van anderen. Bij NHA kun je ervaringsdeskundige worden op je eigen tempo en met uitstekende begeleiding. Ben je geïnteresseerd in deze thuisstudie? Vraag dan nu een gratis proefles aan! 
 

Ja ik wil een gratis proefles! »

 Je ontvangt de proefles direct in je mailbox
 

Mensen vroegen ook

 
Wat is een ervaringsdeskundige?

Een ervaringsdeskundige is iemand die zijn of haar eigen ervaringen met een bepaalde problematiek inzet om anderen te ondersteunen die in een vergelijkbare situatie zitten. Deze ervaringen kunnen variëren van geestelijke gezondheidsproblemen en verslaving tot armoede en misbruik.
 

Hoe word je ervaringsdeskundige?

Ervaringsdeskundige worden start met je eigen ervaring. Daarnaast is een opleiding noodzakelijk om te leren hoe je deze ervaring op een professionele manier kunt inzetten in het werkveld. NHA biedt bijvoorbeeld een thuisstudie aan om ervaringsdeskundige te worden, waarbij je de vrijheid hebt om in je eigen tempo te studeren.
 

Wat doet een ervaringsdeskundige?

Een ervaringsdeskundige gebruikt zijn of haar eigen ervaringen om anderen te helpen die in een soortgelijke situatie zitten. Ze bieden empathie, begrip en praktische hulp aan degenen die met dezelfde problemen worstelen als waar zij zelf ervaring mee hebben. Ze werken vaak in zorg- of hulpverleningsorganisaties, maar kunnen ook in andere sectoren actief zijn.
 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!