Gratis studiegids

Wat is een banketbakker? 

Bij het woord banketbakker hebben we allemaal wel een beeld in ons hoofd, maar wat is een banketbakker nu precies? Wanneer mag je jezelf banketbakker noemen en hoe kun je banketbakker worden? Je leest er hier alles over! 
 

 

Bekijk direct onze Banketbakker opleiding

Bekijk de opleiding! »

 

Wat is een banketbakker?

Een banketbakker is een bakker die gespecialiseerd is in het maken van banketproducten. Een banketbakker houdt zich bezig met het maken van luxe gebakjes, koek, taarten en suikerwerk.

Banketproducten worden vaak van duurdere en minder vaak gebruikte ingrediënten gemaakt. Dit geeft het banket een luxe en exclusieve uitstraling. Ingrediënten die een banketbakker vaak gebruikt zijn bijvoorbeeld marsepein, gekonfijte vruchten en chocoladeglazuur.

Banketbakken is een echt ambacht. Een banketbakker is een vakman die met zijn expertise en vaardigheden handgemaakte producten creëert in de vorm van heerlijke en visueel aantrekkelijke lekkernijen en desserts. Banketbakkers werken vaak met de hand en besteden veel aandacht aan details om hun producten tot in perfectie af te werken.

 

Wat doet een banketbakker?

Nu je weet wat een banketbakker precies is, stel je jezelf misschien de vraag wat doet een banketbakker de hele dag? Banketbakkers hebben een passie voor het maken van luxe banket, maar daar komt heel wat bij kijken. Het blijft namelijk niet alleen bij het bakken van deze producten.

 

 

Een heerlijk gebakje begint bij een goed recept. Als banketbakker houd je je daarom ook bezig met receptontwikkeling. Nieuwe, unieke smaken verzinnen en bestaande recepten verbeteren. Natuurlijk behoort het bakken zelf ook tot jouw werkzaamheden. En na het bakken van deze lekkernijen zorg je voor de decoratie van jouw producten om ze zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Andere taken die je als banketbakker niet mag vergeten zijn het inkopen van ingrediënten en andere benodigdheden. Ook zorg je ervoor dat de hygiëne en veiligheidsnormen in de bakkerij gehandhaafd worden. Je hebt contact met klanten, bepaalt de prijzen van jouw producten, houdt de boekhouding bij en nog veel meer. Een echte veelzijdige baan dus! 

  
 

Waar werkt een banketbakker?

Als banketbakker ligt het voor de hand dat je in een banketbakkerij of een patisserie aan de slag gaat. Een banketbakker kan gaan werken in een traditionele bakkerij, maar ook in een gespecialiseerde patisserie die een breed scala aan zoete lekkernijen, gebak en desserts verkoopt.

Banketbakkers kunnen ook werken in een hotel of restaurant. Veel hotels en restaurants hebben een eigen bakkerij of patisserieafdeling waar banketbakkers werken om desserts en gebak te bereiden voor gasten. Hier werken ze aan het creëren van exclusieve desserts en taarten voor het menu.

Ook kun je als banketbakker besluiten om je eigen bedrijf te openen. In een eigen banketbakkerij of patisserie heb je alle vrijheid om jouw creativiteit los te laten op je taarten en gebakjes.

 

 

Hoe word ik banketbakker?

Heb jij ook een passie voor bakken en lijkt het jou leuk om banketbakker te worden? Met de thuisstudie Banketbakker van NHA leer je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan. En met onze opleiding kun jij banketbakker worden in je eigen tempo. Je bepaalt namelijk zelf waar en wanneer je studeert.

In de opleiding leer jij alles over het maken van zoete lekkernijen, maar ook over het bakken van broden. In lessen van professioneel niveau verdiep je je in verschillende recepten, ingrediënten, technieken en werkwijzen. Tijdens de opleiding word je begeleid door een ervaren vakdocent. Je staat er dus nooit alleen voor!

Deze opleiding banketbakker voor volwassenen is laagdrempelig en start bij de basis. Je hebt dus geen voorkennis nodig om te starten. In slechts 12 maanden kun je deze opleiding al afronden.


Vraag nu je gratis proefles aan!

Wil je zelf ervaren of het beroep van banketbakker bij jou past? Kom erachter met onze gratis proefles! Je krijgt dan gratis en vrijblijvend een voorproefje van het lesmateriaal van onze banketbakkersopleiding. Vraag nu je proefles aan.  
 

Ja, ik wil een gratis proefles! » 

 

REVIEW

"Erg tevreden over de inhoud van de studie. De hoofdstukken zijn duidelijk en niet te lang
zodat je het makkelijk doorleest. De docent reageert snel en vaak met een leuke reactie."


Mensen vroegen ook

 
Wat verdient een banketbakker?

Wat een banketbakker verdient is afhankelijk van verschillende factoren zoals werkervaring, regio, werkgever en het aantal uur dat je werkt. Over het algemeen geldt dat banketbakkers een goed salaris kunnen verdienen.

In Nederland varieert het gemiddelde salaris van een startende banketbakker van ongeveer € 2.100,- tot € 2.600,- bruto per maand. Met meer ervaring en expertise kan dit salaris oplopen tot € 3.500,- of meer.

Salarissen kunnen variëren afhankelijk van de regio. In stedelijke gebieden met hoge kosten van levensonderhoud, zoals Amsterdam of Utrecht, kunnen de lonen hoger zijn dan in landelijke gebieden. Het hebben van een eigen banketbakkerij kan aanzienlijk meer winst opleveren, maar het brengt ook extra kosten en verantwoordelijkheden met zich mee.

Anderen bekeken ook

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!