Gratis studiegids

 

Wat doet een accountant?

Heb je je al vaak afgevraagd wat een accountant eigenlijk doet? NHA legt het uit

Je hebt weleens van een accountant gehoord, maar wat doet een accountant eigenlijk? In feite zijn er twee soorten accountants: registeraccountants en accountant-administratieconsulenten. Beide titels zijn in Nederland wettelijk beschermd. Alleen wie er een erkende opleiding voor heeft gevolgd, mag zich accountant noemen. Wat doet een accountant? Meer informatie hierover bij NHA.

 

Volg een opleiding en wordt accountant

 

Wat is een accountant?

Een accountant houdt zich bezig met het samenstellen, beoordelen en controleren van jaarrekeningen en financiële overzichten. In Nederland moeten grote en middelgrote bedrijven, overheidsorganisaties en banken hun jaarrekening vergezeld laten gaan van een ‘accountantsverklaring’. In zo’n verklaring bevestigt een accountant dat hij de cijfers van de jaarrekening heeft gecontroleerd en juist heeft bevonden. Deze verklaring is van groot belang voor de aandeelhouders, schuldeisers en het management van het bedrijf.

 

Een accountant stelt financiële overzichten op, beoordeelt ze en geeft een belangrijke verklaring over hun nauwkeurigheid aan belanghebbenden.

 

Een accountant-administratieconsulent (AA-accountant) richt zich vooral op het opmaken van jaarrekeningen en op het beoordelen en controleren van jaarrekeningen die collega’s hebben opgesteld. Een AA-accountant is in de meeste gevallen werkzaam in een accountantskantoor en werkt vooral voor kleinere en middelgrote bedrijven.

Een registeraccountant (RA-accountant) houdt zich voornamelijk bezig met het controleren van jaarrekeningen en financiële verslaglegging. Hij doet dit vooral voor grote bedrijven. Een RA-accountant kan verbonden zijn aan een accountantskantoor, maar is vaak een werknemer van het bedrijf of de overheidsinstelling waarvan hij de jaarrekening controleert.

 

Wat doet een accountant

 

Vereiste competenties en vaardigheden van een accountant

 

bulletpoint   Sterke analytische vaardigheden
bulletpoint   Grondigheid en perfectionisme
bulletpoint   Tijdmanagement en naleving van deadlines
bulletpoint   Stressbestendigheid
bulletpoint   Flexibiliteit
bulletpoint   Uitstekende communicatieve vaardigheden

 

Een accountant moet analytisch zeer sterk zijn. Hij moet immers cijfers en rapporten analyseren en op hun juistheid beoordelen. Van een accountant wordt verwacht dat hij fouten in een jaarrekening opspoort, zodat een volledig correcte en betrouwbare jaarrekening wordt gepresenteerd aan het management, de aandeelhouders en andere belanghebbenden.

Een accountant moet perfectionistisch ingesteld zijn en met de vereiste alertheid zijn werk doen. Een jaarrekening moet op tijd klaar zijn en een accountant moet dus rekening houden met strikte deadlines. Andere eigenschappen die een accountant moet bezitten zijn stressbestendigheid, flexibiliteit en goede communicatieve vaardigheden.
 

De opleiding tot accountant

Er is een verschil in de opleiding van een AA-accountant en een RA-accountant. Een AA-accountant wordt opgeleid aan een hogeschool. De kandidaten volgen eerst een vierjarige hbo-bacheloropleiding. Daarna starten ze met een deeltijdse tweejarige postbacheloropleiding AA, die ze kunnen combineren met een baan bij een accountantskantoor.

Om RA-accountant te worden, moet je een universitaire opleiding genoten hebben. Deze studie bestaat uit een driejarige wo-bacheloropleiding, gevolgd door een wo-masteropleiding van één tot twee jaar. Daarna start de deeltijdse post-masteropleiding RA, die ongeveer 2,5 jaar in beslag neemt.

Kandidaten die aan alle theoretische en praktische opleidingsvoorwaarden hebben voldaan, mogen zich inschrijven in het accountantsregister van de NBA, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.

 

Accountant worden?

Geïnteresseerd in het beroep van accountant? De boekhoudkundige cursussen van NHA vormen een goede basis voor een hogere studie tot accountant. Vooral de cursussen Basiskennis Boekhouden, Praktijkdiploma Boekhouden en Houder Administratiekantoor worden aanbevolen. 

Voor iedere opleiding tot accountant is een gratis proefles mogelijk!

 

Voor welke opleiding kies jij?

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!