Gratis studiegids

Verhaal schrijven: ontwaak de auteur in jezelf

Ben jij klaar om de pen op te pakken en jouw creatieve verbeelding tot leven te brengen? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen en hoe je deze nieuwe wereld kleur gaat geven?  

Laat je leiden door de betoverende wereld van woorden en verhalen, waar elke pagina een nieuwe kans biedt om jouw ideeën te laten stralen. Hier zijn 12 ideeën om een verhaal over te schrijven, klaar om door jouw creativiteit tot leven te worden gebracht. Voeg je eigen persoonlijke touch toe en ontdek hoe deze verhaal ideeën transformeren tot jouw eigen meesterwerk.

Werk een van deze of je eigen idee uit in de opleiding Storytelling (wat is storytelling?). Of schrijf een boek! Maar hoe schrijf je een boek? Dat leer je in de cursus Boek Schrijven.

 

 

1. Ontmoeting met een onbekende

Een van de eerste verhaal ideeën is om de impact van een onverwachte ontmoeting met iets of iemand te verkennen. Start met de introductie van het standaard leven, tot de onverwachte gebeurtenis plaats vindt. Dit kan van alles zijn, van een oude bekende die opeens voor de neus van je hoofdpersonage staat, tot een gek voorwerp dat uit de lucht gevallen komt. Welke reacties en emoties roept deze gebeurtenis op en welke impact heeft dit op het leven van je personage? 

 

2. De kracht van herinneringen

Wat is de emotionele impact van herinneringen op jouw personage en staan deze symbool voor verlies, groei of een ander element? Gebruik de verschillende herinneringen als richtlijn, of juist als conflict. Je hebt de volledige vrijheid om de herinneringen verder te ontwikkelen, of deze te veranderen in de toekomst. Laat je creativiteit op de vrije loop en bedenk diverse betekenisvolle herinneringen om een verhaal te schrijven dat de lezer volledig meesleept.   

 

 

3. Verlies en wederopbouw

Schrijf een verhaal over hoe een personage omgaat met verlies en hoe ze hun leven opnieuw opbouwen na deze gebeurtenis. Welk verlies ervaart je personage? Dit kan een dierbare zijn, een baan, zijn gezondheid of een ander essentieel onderdeel van het leven. Hierna duik je diep in de emoties van je personage en de laat je zien wat de effecten van rouw, verdriet, ontkenning, boosheid of een combinatie hiervan kunnen doen met een persoon.

 

4. Leven in een nachtmerrie

Een ander verhaal idee is het creëren van een wereld die overeenkomt met een nachtmerrie. Beschrijf deze wereld zo gedetailleerd mogelijk, voor het meeste effect. Hoe je deze wereld vorm gaat geven heb je volledig in eigen handen. Denk bijvoorbeeld aan vragen die jij jezelf kan stellen als: is de samenleving veranderd door rampen, technologische mislukkingen, politieke instabiliteit of een andere gebeurtenis?

Ontmoet het hoofdpersonage en hoe hij probeert te overleven in deze verschrikkelijke wereld. Vergeet ook niet om andere overlevenden, verschillende overlevingsstrategieën en een eventuele rol van de overheid erin voor te brengen. Schrijf een verhaal waarin de lezer constant keuzes moet maken tussen verschillende morele dilemma’s.  

 

5. Reis naar zelfontdekking

Verhalen schrijven met de focus op zelfreflectie en zelfonderzoek is een mooi doel om ook je eigen ontwikkeling te ondersteunen. Beschrijf de innerlijke strijd die het personage aanzet tot zelfreflectie. Maak zelf de keuze of deze reis van zelfontdekking op individuele basis plaatsvindt of beïnvloed wordt door externe factoren.  

Tijdens het schrijven van dit verhaal kun je het personage leermomenten en inzichten bieden. Je staat zelf aan het stuur om het verhaal af te sluiten met het personage die nieuwe passies en doelen vindt, of eindig je in een cliffhanger en geef je de lezer zelf de ruimte om het in te vullen?

6. De balans tussen mens en natuur

Ben jij gepassioneerd over de natuur en het milieu en wil je daar graag een verhaal over schrijven? Maak je personage bewust over de disbalans in de natuur en de impact ervan op de samenleving. Onderzoek waar de motivatie van je personage om de natuur te herstellen vandaan komt. Dit is ook een mooi onderdeel voor jou als schrijver om een diepere ontdekking te doen en jouw passie voor de natuur en het milieu te verbreden.

 

7. Een nieuw begin

Laat je verhaal ideeën over het papier stromen en begin met een verhaal te schrijven over een personage die start met een nieuw begin. Het is aan jou hoe de situatie gekomen is dat je personage behoefte heeft aan deze nieuwe start. Ontstaat er angst voor het onbekende, wordt het een zoektocht naar anderen of gaat je personage op zoek naar een nieuwe passie en nieuwe doelen? Jij hebt het lot van je personage in handen om te bepalen wat hij denkt, zegt en voelt. Laat deze nieuwe start er een zijn waar je geen spijt van krijgt, of toch wel?

 

 

8. Identiteit en zelfacceptatie

Bij het schrijven van dit verhaal ligt de focus op een gedetailleerde beschrijving van het hoofdpersonage die op zoek is naar zijn eigen identiteit. Welke culturele invloeden, relaties en processen horen hierbij? Je personage gaat door een acceptatieproces en maakt een persoonlijke groei door. Echter speelt ook vaak de maatschappij een grote rol in het opstellen van normen en waarden van je personage. Hoe je personage met deze drempels omgaat is volledig aan jou, misschien is het een reflectie naar je eigen ontwikkeling, een reis die je momenteel nog begaat of graag wilt begaan.  

 

9. De magie van kleine dingen

Vaak schuilt er meer geluk in de kleine dingen dan we op het eerste gezicht verwachten. Het zijn de momenten die op het eerste gezicht eenvoudig lijken, of de subtiele details die de diepste vreugde kunnen brengen als we de tijd nemen om ze te zien. Creëer een wereld waarin de kracht van eenvoud en de alledaagse momenten centraal staan. De momenten die zo bijzonder zijn als je de tijd ervoor neemt. Hoe kunnen kleine gebaren, woorden of momenten een impact hebben op het leven van je personage.  

 

 

10. Het conflict van technologie

Dit onderwerp bestaat uit verschillende verhalen ideeën, je kunt starten met de ontwikkeling van de technologie, of je begint juist verder in de tijd. Een andere optie is om een verhaal te schrijven waarin je verder gaat met de hedendaagse technologie. Onderzoek de verslavingen die kunnen optreden tijdens het gebruik van technologie, maar ontdek ook hoe het gebruik hiervan het leven een stukje makkelijker maakt. Een mooi aspect dat je ook kunt toevoegen in je verhaal zijn de kloven die ontstaan door de ontwikkeling van technologie. Hoe je hier de juiste balans in vindt is misschien wel de kernvraag van je verhaal.

 

11. De kracht van vriendschap

Hoewel het schrijven van een verhaal vaak draait om liefde, hoeft dit niet jouw richtlijn te zijn. Hoe mooi is het om een verhaal te schrijven over echte vriendschap, tussen twee mensen die elkaars zielsverwant zijn zonder romantische betrokkenheid. In deze verhaallijn kun je onderzoeken hoe betekenisvolle vriendschappen ontstaan, zich ontwikkelen en vervagen. Aan de andere kant ontstaan er daardoor ook weer nieuwe vriendschappen. Kijk eens om je heen, je eigen cirkel van mensen kan je grootste inspiratiebron zijn.

 

12. Reizen en avontuur

Ben jij een echte reiziger en ben je op zoek naar verhaal ideeën waarover je kunt schrijven tijdens je reis, of juist over de reis? Zelfs als je niet van reizen houdt, maar je wel kunt voorstellen hoe het voelt om op een willekeurige maandagmiddag op een exotisch eiland te zitten en daar de avontuurlijkste dingen mee te maken. Gebruik je wildste fantasie en neem de lezers mee naar het koude IJsland, of juist het zonnige Spanje. Laat ze kennis maken met de fictieve personages die wel heel veel meemaken buiten hun huis, wat ervoor zorgt dat zowel jij als zij verlangen naar een heerlijke vakantie!

 

 

Start met jouw verhaal te schrijven

Voel je de inspiratie kriebelen en ben je klaar om je toetsen te laten dansen of je pen weer op papier te zetten? De opleiding Storytelling leert je de kunst van effectief vertellen, waarbij je je lezers vanaf het begin meeneemt.

In de opleiding Storytelling komen de volgende onderwerpen aan bod, die van jou een betere schrijver gaan maken:

 Je leert alles over de storytelling methode

  Wat is het doel van de verhalen?

  De basis en opbouw van het verhaal

  Van kort verhaal naar een novelle

  Voorbeelden uit verschillende films en series

  Bouwstenen van Hollywood en merkverhalen

  Gedragsverandering in verhalen

  Creatief denken

Deze onderwerpen zorgen ervoor dat jij vol enthousiasme begint met het schrijven van jouw verhaal. Door te werken met een van bovenstaande ideeën, of misschien heb je al een ander verhaal idee, kun je starten met jouw nieuwe passie! 

Bekijk de opleiding Storytelling »

Op zoek naar een hobbymatige schrijf cursus?

Bekijk hier de schrijven cursussen 

Of meer een marketing opleiding?

Bekijk hier alle marketing opleidingen

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Ruim 85 jaar ervaring
  • Voordeligste opleider van Nederland
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!