Gratis studiegids

vakantiegevoel

 

Taalonderzoek NHA

Afgelopen jaren werden er opvallend veel taalcursussen gevolgd rondom de zomervakantie. Er was zowel een toename vlak voor de zomervakantie als vlak daarna. Bij NHA waren we benieuwd naar de reden van deze opvallende trend. Daarom hebben we een onderzoek gedaan onder ruim 1.089 mensen die ooit een taalcursus hebben gevolgd.

 

1. Analyse en resultaten

1.1 Reden om een taal te leren

De taal wordt vooral geleerd voor Carrière / Werk (43,62%), Vakantie (35,9%) en opvallend vaak voor de liefde (37,92%). Daarbij zit er geen groot verschil tussen mannen en vrouwen, zie grafiek 2. Bij anders, namelijk werden antwoorden gegeven als uit interesse/hobby, tweetalig opgevoed of voor familie.

grafiek 1

 

Grafiek 2

Engels, Frans, Duits en Spaans zijn voornamelijk de talen die men heeft geleerd. Wat wel opvalt, is dat mannen van middelbare leeftijd vaker Thai leren dan andere leeftijdsgroepen of vrouwen.

 

1.2 De taal en liefde

hand in hand op het strand

 

De respondenten vinden vooral hun buitenlandse liefde op vakantie. Maar ook in Nederland loopt men vaak een buitenlandse liefde tegen het lijf. Bij anders, namelijk werd veel het antwoord stage/buitenlandse studie aangegeven. Ook vindt maar liefst ruim 11% een buitenlandse liefde op het werk.

Vrouwen vinden vaker de buitenlandse liefde op vakantie of gewoon in Nederland. Mannen lopen juist vaker die buitenlandse schone tegen het lijf op het werk of bij via online Dating, zie grafiek 4.

grafiek 3

grafiek 4

 

Een ruime meerderheid (76,51%) van de respondetnen heeft de taal achteraf pas geleerd. Wat wel op valt is dat mannen (35,37%) vaker een taal vooraf leren dan dat vrouwen dat doen (16,92%). Vooral de talen Engels, Italiaans, Nederlands, Spaans en Frans worden geleerd voor de liefde. Ook niet gek als je kijkt naar waar de liefde vandaan komt:

 

  Top 3 Landen waar de liefde vandaan komt  
1 Nederland 8,57%
2 Italië 5,71%
3 Spanje 4.29%

 

Mannen zijn dan ook meer op zoek naar een relatie dan vrouwen. Vrouwen waren juist niet op zoek naar een relatie maar werden spontaan verliefd op de buitenlandse liefde, zie grafiek 5.

De liefde houdt gelukkig wel stand. Maar liefst 74,29% van de respondenten is nog steeds samen met zijn geliefde. Het zij in Nederland, Buitenland of op afstand.

Grafiek 5

grafiek 6

 

1.3 Vertaalapps vertaalapps


Daarnaast is er ook gekeken hoe men in het buitenland communiceert. In het bijzonder of vertaalapps gebruikt worden en of men deze vetrouwt. Of blijft een cursus toch nog het beste?

De respondenten geven aan dat ze vooral aan de hand van vertaalapps en gebaren zichzelf verstaanbaar maken in een andere taal. Bij het corresponderen in een andere taal (e-mail, brief, ect.) maakt men ook veel gebruik van een app of een woordenboek.

grafiek 7

Grafiek 8

 

Ondanks dat men wel veel gebruik maakt van een vertaalapp vertrouwt maar liefst 52,35 een vertaalapp niet. Slechts 8,54% vertrouwt blind op een vertaalapp om er mee te communiceren. Toch is 50,51% wel tevreden over de vertaalapps die er nu bestaan.

Mannen lijken eerder een vertaalapp te vertrouwen dan vrouwen.

Grafiek 9

 

2. Achtergrond

2.1 Aanleiding

Afgelopen jaren werden er opvallend veel taalcursussen gevolgd rondom de zomervakantie. Er was zowel een toename vlak voor de zomervakantie als vlak daarna. Bij NHA waren we benieuwd naar de reden van deze opvallende trend. Daarom hebben we een onderzoek gedaan onder ruim 1.500 mensen die ooit een taalcursus hebben gevolgd.

 

2.2 Dat verzameling

In totaal zijn er 21.829 personen via e-mail benaderd voor deelname aan dit onderzoekin de periode van 14 mei tot 7 juni 2018. In totaal zijn er 1.574 enquêtes online ingevuld. Er waren 485 personen die de vragenlijst niet helemaal hebben ingevuld. Deze zijn om die reden verwijderd uit de dataset. Na deze verwijdering bleven er nog 1.089 respondenten over die de vragenlijst naar behoren hebben ingevuld.

 

Demografie Respondenten

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »

Publiceren?

Wil je graag dit artikel publiceren of foto's gebruiken? Download hier dan het onderzoek als pdf en foto's ter publicatie.

 

 

Over NHA

Waar en wat je ook leert, bij NHA vind je altijd een passende cursus of opleiding. Als één van de grootste opleiders van Nederland bieden wij ruim 600 opleidingen en cursussen. 

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Nu met gratis Taal-app 
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!