Gratis studiegids

Wil jij graag audicien worden?

Heb jij interesse in het menselijk gehoor en overweeg je audicien te worden? Als audicien ben jij dé expert op het gebied van hoortoestellen. Met behulp van gehoortesten beoordeel jij of mensen een gehoorapparaat nodig hebben. Slechthorende mensen help jij door ze te voorzien van een hoortoestel of een ander passend hulpmiddel. Bij twijfelgevallen verwijs je cliënten door naar een audioloog, een KNO-arts of naar de huisarts. Wil jij audicien worden? Volg dan een opleiding tot audicien. Of overweeg een opleiding Audicien Assistent van NHA.     

Ontdek het werkveld van de audicien

Als je audicien wilt worden leer je ook zelf herstelwerkzaamheden en simpele reparaties aan gehoorapparaten uit te voeren. Een audicien werkt in een audicienwinkel of een speciaalzaak voor hoortoestellen. Ook bieden sommige opticiens gehoortesten aan en kun je er een gehoortoestel aanschaffen. Als audicien kun jij hier dus ook aan de slag.   

Een audicien werkt vaak samen met KNO-artsen en krijgt van hen de precieze problemen van de cliënten te horen. Door het uitvoeren van hoortesten onderzoek je de aard van het probleem. Heeft iemand last van een stoornis, een beschadiging of een irritatie? Ook afdrukken maken van het oor van de cliënt moet je leren om audicien te worden. Zo zorg je ervoor dat een hoortoestel precies passend is. 

Is audicien worden de beste keuze voor jou?

Twijfel jij nog of het beroep van audicien wel bij jou past? Als audicien is het handig om over een aantal eigenschappen te beschikken. Om audicien te worden moet je bijvoorbeeld erg nauwkeurig kunnen werken want je gebruikt dagelijks meet- en slijpapparatuur, computers en afdrukmateriaal.

Daarnaast kom je in je dagelijks werk veel in aanraking met mensen. Je geeft uitleg en advies aan je cliënten over de verschillende hoortoestellen en over het onderhoud. Ook beantwoord je vragen van cliënten. Als audicien kom je natuurlijk veel in aanraking met slechthorenden en breng je op de juiste manier informatie aan hen over. Geduldig zijn is daarom soms een onmisbare eigenschap. Om audicien te worden is het belangrijk deze vaardigheden te ontwikkelen.    

Hoe kan ik audicien worden? 

Om audicien te worden volg je een driejarige audicien opleiding bij een MBO-instelling. Maar dit is vaak een hele investering, zowel financieel als qua tijd. Sommige audiciens bieden ook zelf een interne opleiding of een leer-werktraject aan. Wil jij liever eerst ontdekken of het beroep echt bij je past? Dan is de opleiding Audicien Assistent van NHA perfect voor jou!         


De opleiding van NHA is een ideale manier om je voor te bereiden als je audicien wilt worden. Zo beschik je alvast over een goede basiskennis van het menselijk gehoor, de anatomie van het oor en het vak van audicien. Hiermee heb jij al een flinke voorsprong als je je vervolgens verder wilt ontwikkelen met een volledige audicien opleiding.    

Je kunt op elk moment aan de opleiding Audicien Assistent van NHA beginnen en je kunt thuis studeren op je eigen tempo. De opleiding is laagdrempelig, je hebt namelijk nog geen voorkennis nodig om te starten. Schrijf je in en kom vandaag nog een stap dichterbij je droom om audicien te worden!  

Heb jij meer interesse in het menselijk oog? Ook dan heeft NHA een interessante opleiding voor jou. Volg de opleiding Opticien Assistent en binnen 9 maanden kun jij aan de slag als assistent opticien in een optiekzaak. 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!