Opticien Assistent  

Nú met GRATIS tablet Tijdelijk 10% korting
Opticien Assistent
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
€579,00
521,10
of 
9 x €63,90
4.5/5

Beoordeeld door 4 student(en)

 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA-instituutsdiploma
 • Studieduur: 9 maanden
ALGEMEEN

Help mensen beter te zien met de opleiding Opticien Assistent

Ruim 6 op de 10 mensen in Nederland draagt een bril of contactlenzen. Het is dan ook niet vreemd dat de optiekbranche een sector is met veel werkgelegenheid. Volg de opleiding Opticien Assistent en zet die eerste stap in jouw carrière!

Door de toenemende vergrijzing kent de optiek branche een tekort aan personeel. Mensen met verstand van zaken zijn dus hard nodig. Als opticien assistent heb jij een veelzijdige baan. Ben jij klaar voor iets nieuws? Start dan vandaag nog met de opleiding Opticien Assistent en ontdek wat dit beroep te bieden heeft!


Verdiep je in het optiekvak

Deze opleiding Opticien Assistent is geschikt voor iedereen die meer wil weten over het menselijk oog en het opsporen van mogelijke afwijkingen. Wellicht heb je nog helemaal geen kennis van het optiekvak en wil je je door het volgen van deze opleiding omscholen en gaan werken bij een opticien. Maar ook als je al bij een opticien werkt is deze cursus erg geschikt om uitgebreide kennis op te doen en zo door te kunnen groeien. Je hebt dus geen specifieke voorkennis nodig om te starten met deze opleiding. Opticien assistent worden kun jij ook want je start bij de absolute basis!

Mocht je in de toekomst een mbo opleiding overwegen om gekwalificeerd opticien te worden, dan doe je door het volgen van deze opleiding tot assistent opticien al een grote voorsprong op.


Opleiding Opticien Assistent; ontdek alle facetten

Het werk in een optiekzaak is erg veelzijdig. Als assistent opticien beschik je over kennis van de anatomie van het oog, mogelijke afwijkingen en hoe deze in beeld te brengen. Tijdens de opleiding Opticien Assistent ga jij daarom dieper in op onder andere het uitvoeren van een oogmeting en de verschillende soorten oogcorrecties.

Maar daarnaast is er nog veel meer kennis van belang en moet je beschikken over verschillende vaardigheden. Denk aan de manier waarop je een klant het beste benadert, hoe je met een klant communiceert en hoe je hem/haar op een juiste manier adviseert. Deze kennis doe je eenvoudig op met deze opleiding. Als opticien assistent geef je ook advies over diverse soorten brillenglazen en coatings en help je een klant bij het uitzoeken van een passend montuur. Tijdens de opleiding Opticien Assistent leer jij hoe je dat doet. Daarnaast kennen de meeste optiekzaken een werkplaats, waarin reparaties aan brillen uitgevoerd worden. Ook daarover kom jij meer te weten.

Kortom, in deze opleiding ga je in op alle facetten van het optiekvak, zodat je na het volgen van deze opleiding als opticien assistent in de praktijk aan de slag kunt.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma

In de opleiding Opticien Assistent worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Anatomie van het oog;
 • Brekingsafwijkingen en hun correctie;
 • Diverse zichtklachten en ziektebeelden;
 • Optische basiskennis;
 • Oogmeting en brilrecept;
 • Communicatie, klantbenadering en klantgericht adviseren;
 • Montuursoorten, diverse materialen en montuuradvies;
 • Optische brillenglazen, verschillende glasmaterialen en -typen;
 • Het oog beschermen tegen uv-licht;
 • Veranderingen in het zicht vanaf het 40e levensjaar en de diverse kijkoplossingen (o.a. multifocale glazen);
 • Het werk in de werkplaats, o.a. slijpen en monteren van brillenglazen, diverse reparaties en het opnieuw uitrichten en afpassen;
 • Contactlenzen;
 • Werkvolgorde (routing) in de winkel.

 

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Opticien Assistent, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

8/10
Opticien Assistent

De opleiding is heel uitgebreid en prima op eigen tempo te volgen

10/10
Opticien Assistent

Ik ben super trots , om bij jullie een cursus online te volgen via Curacao.

8/10
Opticien Assistent

Het is een erg leuke opleiding. Helaas kan je maar een bepaald aantal symbolen gebruiken voor het stellen van je vraag. Ook kan je maar 1 vraag per les stellen. Als ik nog wat duidelijkere uitleg wil of er is geen antwoord gegeven op mijn vraag, kam ik hier niet meer oo reageren.

10/10
Opticien Assistent

Precies wat ik zocht! Merk dat bij de huiswerkopdrachten de vragen niet altijd geheel duidelijk zijn beschreven maar heb een hele fijne leraar die lijden snel reageert.

DIPLOMA

Diploma

Bij NHA rond jij je opleiding af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Examen: elke dag en dicht bij huis

Deze opleiding kun je afronden met een examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Dagelijks kun je digitaal je examen afleggen op een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart reistijd en je kunt meteen het examen maken als je de lesstof hebt afgerond. Je bepaalt zelf waar en wanneer je het NHA-examen wilt maken.Altijd een examenlocatie bij jou in de buurt.

Jouw voordelen:

 • geen lange reistijd;
 • niet lang wachten op een examendatum. Je kunt je examen afleggen wanneer jij er klaar voor bent;
 • geen examenstress;
 • de uitslag van jouw examen is snel bekend.
 • examen maken kan ook in Paramaribo en Curaçao
   

Aanmelding
Aanmelden voor het examen kan eenvoudig via Plaza. Het examengeld bedraagt € 132,50.
Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs. Opticien Assistent valt niet onder deze erkenning.

Kijk hier voor een lijst met alle opleidingen die wel onder deze erkenning vallen.


NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Opticien Assistent uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Opticien Assistent, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

Voor de opleiding Opticien Assistent staat een studieduur van 9 maanden bij een gemiddeld studietempo van vier uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Opticien Assistent

€579,00 €521,10
of  9x 63,90
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!

€579,00 €521,10
of  9x 63,90
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Een extra pluspunt voor jouw werkgever: NHA is Cedeo erkend. Dit belangrijke keurmerk binnen de HR-sector biedt zekerheid van kwaliteit. 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Ik ben super trots , om bij jullie een cursus online te volgen via Curacao.

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!