Gratis studiegids

Van Employment naar Enjoyment;

Streven naar werkgeluk

Werknemers zoeken een plek waar ze zinvol en leuk bezig zijn met werk, maar vooral waar er naar ze geluisterd wordt. Werkgeluk speelt hierin een centrale rol. Want een werkplek die werkgeluk stimuleert, dat geeft energie.

Werkgeluk zorgt niet alleen voor meer plezier in het uitvoeren van activiteiten maar ook voor aanzienlijk hogere productiviteit. Als we oog hebben voor de talenten, behoeften, wensen en problemen van werknemers, creëren we een werkomgeving waarbinnen ze kunnen groeien en bloeien.
 

Welk type werknemer ben/heb jij?

Werknemers zijn er in alle soorten en maten. Het aantal happyholics - mensen die op zoek zijn naar geluk in het leven én op de werkvloer - groeit hard in Nederland. Echter zijn er ook werknemers die lang niet zo bewust bezig zijn met de aspecten die werkgeluk bevorderen, die “gewoon naar het werk” gaan.

3 types werknemers

Uit recente wetenschappelijk inzichten op het gebied van gelukkig werken, bleken 3 verschillende types werknemers te komen:

  1. Ik werk voor mijn geld en thuis leef ik het leven dat ik echt wil.
  2. Ik voldoe aan de verwachtingen van mijn werkgever en die mag zeggen in welke richting ik me moet ontwikkelen.
  3. Ik ga met plezier naar mijn werk en ontwikkel me in de richting die bij me past. Ik communiceer hier regelmatig over met mijn werkgever.

Het type 3 werknemer is waar we als werkgever allemaal naar (zouden moeten) streven, aldus de onderzoekers. Het is immers aan de werkgever om een medewerker te stimuleren het beste uit zichzelf en zijn of haar werk te halen.

 

Aandacht voor (werk)geluk

Bijdragen aan werkgeluk gaat dus niet alleen om vakinhoudelijke ontwikkeling, maar ook om persoonlijke groei, om onze ontwikkeling als mens. Ook daarin is het belangrijk dat werknemers gefaciliteerd worden door de werkgever en dat hierover duidelijk gecommuniceerd wordt.

Leren omgaan met stress, een balans vinden tussen privé en werk of gewoon simpelweg een manier om te ontspannen, zijn onderdeel van deze persoonlijke groei. Wanneer het bijdraagt aan de (mentale) gezondheid van de werknemer, draagt het bij aan het werkgeluk. Bovendien bevordert de aandacht voor het werkgeluk ook de samenwerking tussen werkgever en werknemer.

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!