Gratis studiegids

Zeven redenen waarom voorlezen belangrijk is voor je kind

Nieuws

Elke ouder zal het wel gemerkt hebben. Voorlezen maakt je leuker en zorgt voor rust. Maar dat zijn lang niet de enige redenen waarom voorlezen zo belangrijk kan zijn voor kinderen. Het voorlezen aan je kinderen kan een grote bijdrage leveren aan hun ontwikkeling. In dit artikel geven we zeven redenen (er zijn er nog veel meer) waarom jij elke dag zou moeten voorlezen aan je kind.

cursus%20Kinderverhalen%20Schrijven

 

 1. Voorlezen stimuleert kinderen om ook zelf te lezen.

Door regelmatig voor te lezen, leren kinderen hoe leuk het is om te lezen. Daarnaast kopiëren kinderen vaak het gedrag van hun ouders. Een goed voorbeeld geven is daarom zeker geen slecht idee.

 1. Voorlezen werkt rustgevend en verbetert het concentratievermogen van een kind.

Voorgelezen worden is altijd leuk voor een kind, maar om niets van het verhaal te missen moeten ze zich wel concentreren.

 1. Voorlezen vergroot de woordenschat, spelling en tekstbegrip van een kind.

Door regelmatig voor te lezen en hierbij ook de interactie te zoeken met je kind bevorder je de taalontwikkeling. Dit laatste kun je bijvoorbeeld doen door de plaatjes in het boek met je kind te bekijken en vervolgens te benoemen. En van moeilijke woorden kun je voorbeelden  geven.

 1. Voorlezen verdiept de band tussen ouder en kind.

Elke dag een stukje lezen kan helpen om op een structurele manier aan de relatie met je kind te werken. Je verdiept je namelijk samen met je kind in een verhaal en jullie beleven daardoor samen veel plezier aan een verhaal.

 1. Voorlezen helpt een kind met slapen.

Wanneer je elke dag voor het slapen gaan 15 minuten voorleest, creëer je een structuur. Het geeft kinderen het signaal dat het tijd is om naar bed te gaan. Doordat kinderen over het algemeen voorlezen leuk vinden, gaan ze ook makkelijker naar bed en slapen ze sneller.

 1. Voorlezen stimuleert het inlevingsvermogen.

Dankzij voorlezen komen kinderen in aanraking met nieuwe situaties en leren ze aan de hand van het verhaal hoe ze om kunnen gaan met deze situaties.

 1. Voorlezen is niet moeilijk.

Kinderen houden altijd van een goed verhaal, hierdoor is het niet moeilijk om ze mee te nemen in jouw verhaal.
 

Leer je eigen kinderverhaal schrijven

Het voorlezen van een verhaal aan je kind is leuk, maar het is nog leuker om je kind mee te nemen in jouw fantasiewereld. En dat kan nu ook met de cursus Kinderverhalen Schrijven.

Kinderen maken een hele ontwikkeling door en worstelen hierbij regelmatig met hun eigen unieke probleempjes. Dat betekent echter niet dat je ze niet kan helpen. Door kinderverhalen te leren schrijven en vervolgens voor te lezen kun je deze probleempjes bespreekbaar maken. Je geeft ze hiermee handvatten waar ze zich de rest van hun leven aan vast kunnen houden.

Zo ontvingen we recent een bericht van een oud cursiste van de cursus Kinderverhalen Schrijven. Zij wou met ons het resultaat delen van haar cursus, en niet zonder reden. Haar vierjarige zoon was namelijk al zijn hele leven bang voor de hond van de buurman, die vaak ’s nachts blafte en haar zoon hiermee wakker maakte. We praten inderdaad over de verleden tijd. Dat was namelijk totdat zijn moeder het verhaal had voorgelezen over hoe de buurhond ’s avonds de tuin van de buurman beschermde tegen de boosaardige mollen. De angst voor de hond verdween al snel en ook al klinkt het cliché we denken dat ze allebei nog lang en gelukkig leefde.

Ben jij ook zo enthousiast geworden over het leren schrijven van je eigen kinderverhaal? Probeer dan eens de gratis proefles en leer meer over het schrijven van je eigen kinderverhaal! Wanneer je jezelf nu inschrijft voor deze cursus ontvang je niet alleen 50% korting op het lesgeld. Je ontvangt ook, zolang de voorraad strekt, een gratis welkomstcadeau. 
Ben jij geïnteresseerd in de ontwikkeling van kinderen of wil je jouw kind beter leren begrijpen? Misschien past een opleiding Kinderpsychologie dan ook goed bij jou! Of bekijk wat voor kindertherapie opleiding je nog meer kunt volgen. 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!