Gratis studiegids

De pomodoro techniek: zo maak je van tijd je bondgenoot

Blog Leestijd: 3 Minuten

Misschien heb je er wel eens van gehoord; de pomodoro techniek. Het is een klassieker onder de timemanagement methodes. Deze techniek helpt je om je concentratie te behouden en gefocust te werken. Handig als je even wat minder motivatie hebt om te studeren. Je hoeft namelijk maar 25 minuten aan één stuk door productief te werken. Zelf eens proberen? In deze blog lees je hoe de pomodoro techniek werkt!

pomodoro-techniek

De pomodoro techniek is niet alleen handig om te gebruiken tijdens het studeren, ook op je werk kun je de methode goed toepassen. Het werken volgens de pomodoro methode kent veel voordelen, zoals meer focus op het werk waar je mee bezig bent en meer inzicht in hoe lang een taak duurt. Ook werkt de techniek perfect om uitstelgedrag te voorkomen.
 

Waar komt de pomodoro techniek vandaan?

De pomodoro techniek is ontstaan in de jaren tachtig. De bedenker van de techniek, Francesco Cirillo, was zich aan het voorbereiden op een examen, maar had moeite om zich te concentreren. Hij liep naar de keuken en pakte een kookwekker in de vorm van een pomodoro, het Italiaanse woord voor tomaat. Hij daagde zichzelf uit om 2 minuten te blijven lezen. Tot zijn verbazing werkte dit.

Cirillo experimenteerde met hoe lang hij gefocust kon blijven werken. Een uur bleek te lang te zijn. Uiteindelijk ontdekte hij dat 25 minuten de ideale hoeveelheid tijd was. Daarna nam hij steeds een korte pauze van 2 tot 5 minuten. Zo slaagde Cirillo erin om tijd tot zijn bondgenoot te maken. De pomodoro techniek was geboren.
 

 

Hoe werkt de pomodoro techniek?

Heel leuk die pomodoro, maar hoe werkt het dan precies? Bij de pomodoro techniek verdeel je je tijd in blokken van 25 minuten: de ‘pomodoro’s’. De methode is eigenlijk heel eenvoudig en bestaat uit 5 simpele stappen.

1.   Kies een taak uit waar je aan gaat werken
2.   Zet je timer op 25 minuten
3.   Ga aan de slag en werk door tot je timer afgaat
4.   Neem een korte pauze van 5 minuten
5.   Begin opnieuw. Na 4 ‘pomodoro’s’ neem je een langere pauze

Een periode van 25 minuten is kort genoeg om geconcentreerd te blijven en lang genoeg om in de workflow te komen. Het is wel belangrijk dat je tijdens deze 25 minuten geconcentreerd blijft werken. Een pomodoro duurt altijd 25 minuten. Maak hem dus nooit korter of langer en stop niet met je taak totdat de 25 minuten voorbij zijn.
 
 

Voordat je begint is het handig om je taken op te delen in pomodoro’s van 25 minuten. Zo zorg je ervoor dat je de taak in 25 minuten kunt afronden. Kortere taken kun je combineren in één pomodoro. Een langere taak kun je opdelen in meerdere pomodoro’s.

Het leuke van deze methode is: iedereen kan hem gebruiken. Je hebt alleen maar pen en papier, een timer en 25 minuten de tijd nodig.
 

Waarom werkt de pomodoro techniek zo goed?

De klassieke pomodoro methode is erg succesvol. Wereldwijd wordt hij door meer dan 2 miljoen mensen gebruikt. Maar waarom werkt deze techniek dan zo goed? Dat heeft alles te maken met aandacht.

Aandacht is een belangrijk cognitief proces dat een grote rol speelt in ons dagelijks leven. Het is het vermogen om relevante prikkels uit je omgeving te kiezen, je erop te concentreren en er vervolgens op te reageren. In de neuropsychologie wordt er veel onderzoek gedaan naar dit proces.

De pomodoro techniek helpt je om jouw aandacht te verbeteren. Het maakt handig gebruik van twee manieren waarop je informatie binnenkrijgt: top-down (vanuit jezelf) en bottom-up (vanuit je omgeving).

Door je 25 minuten lang te focussen op één taak maak je slim gebruik van het top-down informatieproces. Na die 25 minuten mag je aandacht 5 minuten verslappen tijdens een korte pauze. In deze tijd kunnen je hersenen de informatie verwerken die je net hebt opgenomen. Op deze manier blijft je werk overzichtelijk en behapbaar, waardoor het minder overweldigend voelt.
 

Zelf aan de slag met pomodoro’s

De pomodoro techniek helpt je dus om slimmer gebruik te maken van jouw tijd en aandacht. Zo werk je productiever, ben je minder afgeleid en ervaar je meer rust tijdens je werk. Nu is het jouw tijd: ga zelf eens aan de slag met de pomodoro methode!


Wil je meer leren over timemanagement? Bekijk dan eens onze cursus Timemangament.

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!