Gratis studiegids

De 5 redenen waarom jij een taal zou moeten leren

Blog Leestijd: 3 Minuten

Tegenwoordig leren we bijna allemaal wel een vreemde taal op school. Maar veel mensen doen na de middelbare school weinig meer met deze kennis, en dat is jammer. Het spreken van een vreemde taal heeft namelijk veel voordelen! Ook als je nog geen tweede taal spreekt, is het de moeite waard om je in een taal te verdiepen. In deze blog vind je 5 redenen waarom jij een taal zou moeten leren!  

blog-de-5-redenen-waarom-jij-een-taal-zou-moeten-leren_1

 

1.      Verminder de kans op dementie en Alzheimer

Het leren van een vreemde taal heeft een enorm positief effect op je hersenen. Uit onderzoek blijkt dat hersenen groeien bij het leren van een vreemde taal. Ook heeft tweetaligheid cognitieve voordelen, het verbetert bijvoorbeeld je concentratie en je geheugen. Het leren van een taal is dus een goede manier om je brein fit te houden.

Het spreken van een vreemde taal kan er zelfs voor zorgen dat ziektes als dementie en Alzheimer zich pas op latere leeftijd ontwikkelen. Jouw brein is dus eigenlijk een soort spier die sterker wordt als je hem regelmatig traint.


2.      Word beter in multitasken

Bij het spreken van een tweede taal schakel je continu tussen verschillende systemen op het gebied van spraak, lezen en schrijven. Met het leren van een tweede taal raken jouw hersenen gewend aan het wisselen tussen verschillende taken. En dat is super handig in het dagelijks leven.

Door het spreken van een tweede taal train je jouw brein om verschillende taken tegelijk te kunnen doen. Je wordt dus een betere multitasker. Vooral kinderen die tweetalig zijn opgevoed ervaren hier voordelen van, maar ook volwassenen die een tweede taal leren kunnen de positieve effecten hiervan merken.     

3.      Er gaat een nieuwe wereld voor je open

Een ander belangrijk voordeel dat het leren van een tweede taal je te bieden heeft, is dat er letterlijk een nieuwe wereld voor je open gaat. Taal is sterk verbonden met cultuur. Wanneer jij een nieuwe taal leert krijg je daardoor ook toegang tot een andere cultuur.

Je leert mensen met een andere culturele achtergrond beter begrijpen en je krijgt toegang tot onder andere boeken, muziek en films in de taal die je leert. Ook wordt reizen een stuk leuker als je de taal van de locals spreekt.4.      Het staat goed op je CV

Het leren van talen heeft ook voordelen voor je carrière. Het staat namelijk zeer goed op je CV. De wereld wordt steeds internationaler en bedrijven merken dit ook. Voor veel functies zijn werkgevers dus steeds vaker op zoek naar iemand die meerdere talen spreekt.

Het leren van een taal als Engels, Spaans, Duits, Frans of Chinees kan dus deuren voor je openen op carrièregebied. Als jij een extra taal spreekt, is het bij sollicitaties makkelijker om je te onderscheiden van andere kandidaten.   


5.      Verbeter je algemene taalvaardigheid

Doordat je tijdens het leren van een tweede taal intensief met taal bezig bent heeft dit een positief effect op je algemene taalvaardigheid. Door het leren van een taal ontwikkel je een beter taalgevoel en hierdoor leer je ook beter communiceren in je moedertaal.

Bij het leren van een taal vergelijk je de nieuwe taal met je moedertaal en ga je overeenkomsten en verschillen zien tussen de twee talen. Je leert anders naar je moedertaal kijken en gaat daardoor bewuster met taal om.             


Volg een gratis proefles

Naast deze vijf redenen om een taal te leren hebben we een andere belangrijke reden nog niet genoemd. Het is namelijk ook gewoon ontzettend leuk! Wil jij de voordelen van het spreken van een tweede taal zelf ervaren? Schrijf je dan in voor een proefles voor een van onze taalcursussen zoals Spaans, Engels, Duits, Frans of Italiaans.

Of bekijk alle taalcursussen »

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!