Gratis studiegids

Zomertijd: wanneer moet ik de klok verzetten? 


Ieder jaar gaat in het laatste weekend van maart de klok een uur vooruit. Dan gaat de zomertijd in. Je leest er hier alles over.

 

Wanneer gaat de zomertijd in?

Dit jaar gaat de zomertijd in tijdens de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart 2024. Om 02.00 uur ’s nachts wordt de klok dan een uur vooruit gezet. Door het ingaan van de zomertijd is het ’s ochtends een uur later licht. ’s Avonds is het ook een uur later donker.

In de nacht dat de klok wordt verzet naar de zomertijd kun je een uur korter slapen. 

 

 

Waarom is er zomertijd?

De zomertijd is in Nederland ingevoerd in 1977. Veel Europese landen hebben de zomertijd ingevoerd om energie te besparen. Dankzij de zomertijd is het namelijk langer licht, waardoor mensen ’s avonds later de lampen aandoen. Door het invoeren van de zomertijd hebben we in Nederland dezelfde tijd als in onze buurlanden.

De zomertijd en de wintertijd zijn een afspraak van de Europese Unie. De zomertijd wordt sinds 1980 Europees geregeld. Bijna alle landen van de EU verzetten in maart dus de klok.

 

Handig ezelsbruggetje

Met dit handige ezelsbruggetje vergeet je nooit meer of de klok nu vooruit of achteruit gezet wordt:

"In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit. In het najaar gaat het weer achteruit, dus gaat de klok ook een uur achteruit."

 

Wanneer eindigt de zomertijd?

De zomertijd eindigt in het laatste weekend van oktober. Dan wordt de klok weer een uur teruggezet en gaat de wintertijd in. De wintertijd geldt als standaardtijd. Dit staat vastgelegd in de wet. De wintertijd komt overeen met de Centraal-Europese Tijd (CET).

Dit jaar gaat de wintertijd in tijdens de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober 2024. Om 03.00 uur ’s nachts wordt de klok dan een uur teruggezet naar 02.00 uur.

 


 

Mensen vroegen ook

 
Wat is de originele tijd, zomer- of wintertijd?

De originele tijd in Nederland is de wintertijd. De wintertijd komt overeen met de Centraal-Europese Tijd (CET), ook wel bekend als de standaardtijd. De zomertijd wordt ook wel aangeduid met de naam Central European Summer Time (CEST).
 

Welke landen hebben zomertijd?

Niet alle landen doen mee aan de zomertijd. In Europa verzetten wel bijna alle landen de klok in de zomer. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld IJsland, Rusland, Turkije en Wit-Rusland.
 

Wanneer gaat de klok vooruit?

Aan het begin van het voorjaar, in het laatste weekend van maart, gaat de klok een uur vooruit. Dit jaar wordt de klok verzet in de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart 2024. Om 02.00 uur ’s nachts wordt de klok dan verzet naar 03.00 uur.
 

Hoe laat gaat de klok vooruit?

De klok wordt in het laatste weekend van maart een uur vooruit gezet. Dit gebeurt om 02.00 uur ’s nachts in de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart 2024. De klok gaat dan een uur vooruit naar 03.00 uur.

 

Zomertijd; zet de bloemetjes buiten!

Zodra de zomertijd is aangebroken kun je ook het houtbewerkinggereedschap, de grasmaaier en de letterlijke en figuurlijke bloemetjes weer buiten zetten. Dit jaar zelf jouw tuin tiptop in orde maken voor de zomer?

Bekijk hier alle Huis en Tuin opleidingen »

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Met persoonlijke begeleiding
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!