Gratis studiegids

Wintertijd: wanneer moet ik de klok verzetten?

 

Tijdens het laatste weekend van oktober wordt elk jaar de klok een uur teruggezet. Dan gaat de wintertijd in. Je leest er hier alles over.

 

Wanneer gaat de wintertijd in?

Dit jaar gaat de wintertijd in tijdens de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober 2024. Om 03.00 uur ’s nachts wordt de klok dan een uur teruggezet naar 02.00 uur. Het is dan ’s ochtends een uur eerder licht en ’s avonds een uur eerder donker.

In de nacht dat de klok wordt verzet naar de wintertijd kun je een uur langer slapen.

 

 

Waarom is er wintertijd?

In Nederland is de wintertijd de standaardtijd. Dit is ook vastgelegd in de wet. De wintertijd komt overeen met de Centraal-Europese Tijd (CET). De term wintertijd is ontstaan doordat de zomertijd is ingevoerd in 1977. Dat is gedaan met het idee om energie te besparen. Dankzij de zomertijd is het overdag namelijk langer licht, waardoor mensen pas later de verlichting aandoen.

 

Handig ezelsbruggetje

Met dit handige ezelsbruggetje vergeet je nooit meer of de klok nu vooruit of achteruit gezet wordt:

"In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit. In het najaar gaat het weer achteruit, dus gaat de klok ook een uur achteruit."

 

Wanneer eindigt de wintertijd?

De wintertijd eindigt in het laatste weekend van maart, als de zomertijd ingaat. Dan wordt de klok een uur vooruit gezet. De zomertijd wordt ook wel aangeduid met de naam Central European Summer Time (CEST).

Dit jaar gaat de zomertijd in tijdens de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart 2024. Om 02.00 uur ’s nachts wordt de klok dan een uur vooruit gezet naar 03.00 uur.

 

 

Mensen vroegen ook

 
Wanneer gaat de klok terug?

In het najaar, tijdens het laatste weekend van oktober, gaat de klok een uur terug. Dit jaar wordt de klok verzet in de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober 2024. Om 03.00 uur ’s nachts wordt de klok dan teruggezet naar 02.00 uur.

 
Hoe laat gaat de klok terug?

De klok wordt in het laatste weekend van oktober een uur teruggezet. Dit gebeurt om 03.00 uur ’s nachts in de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober 2024. De klok gaat dan een uur terug naar 02.00 uur.
 

Gaat de klok voor of achteruit?

We verzetten twee keer per jaar de klok, maar gaat hij dan vooruit of achteruit? In het laatste weekend van maart wordt de klok vooruit gezet (in het voorjaar) en in het laatste weekend van oktober wordt de klok achteruit gezet (in het najaar).

 

  

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Met persoonlijke begeleiding
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!