Gratis studiegids

Werken als vitaliteitscoach

Is het wat voor mij?

Wil je graag werken als vitaliteitscoach, maar twijfel je nog of dit dankbare beroep echt goed bij jou past?

Wij vinden het belangrijk dat je de juiste keuze maakt in je studie. Dat je kiest voor een studie die echt bij jou past. Daarom vind je op deze pagina alles over werken als vitaliteitscoach.

 • Wat is een vitaliteitscoach precies?
 • Taken en verantwoordelijkheden van de vitaliteitscoach
 • Belangrijke vaardigheden en eigenschappen
 • Carrièremogelijkheden
 • Wat ga je verdienen wanneer je als vitaliteitscoach?
 • Veel gestelde vragen over werken als vitaliteitscoach

 

Vraag een gratis en vrijblijvende proefles aan van de opleiding Vitaliteitscoach

Ja ik wil een gratis proefles! »

 

 

 

Wat is een vitaliteitscoach precies?

Een vitaliteitscoach is een professional die mensen helpt om een gezonde en gebalanceerde levensstijl te bereiken én te behouden. Het werk van een vitaliteitscoach richt zich op het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn van hun cliënten door middel van een integrale aanpak.

Een integrale aanpak, verwijst naar het idee dat alle aspecten van het individu - inclusief fysieke, mentale, emotionele en zelfs spirituele aspecten - met elkaar verbonden zijn en samen een geheel vormen. In de context van vitaliteitscoaching betekent een integrale aanpak dat de coach niet alleen kijkt naar afzonderlijke elementen van gezondheid en welzijn, zoals voeding of lichaamsbeweging, maar naar het geheel van het individu en diens levensomstandigheden.

Dit betekent dat een vitaliteitscoach niet alleen advies geeft over gezonde eetgewoonten of oefeningen, maar ook aandacht besteedt aan de mentale en emotionele gezondheid van hun cliënten, evenals aan factoren zoals stress, slaap, relaties en persoonlijke doelen. Een integrale aanpak erkent dat deze verschillende aspecten van het leven met elkaar verweven zijn en van invloed zijn op iemands algehele gezondheid en welzijn.

 

 

Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van een vitaliteitscoach?

De taken en verantwoordelijkheden van een vitaliteitscoach kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van hun cliënten en de context waarin ze werken.

Over het algemeen omvatten de taken en verantwoordelijkheden van een vitaliteitscoach het volgende:

 • Evaluatie van de gezondheid en welzijn
 • Doelstellingen stellen
 • Ontwikkelen van actieplannen
 • Ondersteuning en begeleiding
 • Educatie
 • Monitoren van vooruitgang
 • Documentatie en verslaglegging
 • Ethiek en professionele standaarden

Hieronder beschrijven we ieder punt nog even kort.

 

Evaluatie van de gezondheid en welzijn

Wanneer je gaat werken als vitaliteitscoach dan voer je vaak een initiële evaluatie uit van de gezondheid en het welzijn van je cliënten. Dit kan het beoordelen van de huidige levensstijl, eetgewoonten, lichaamsbeweging, stressniveaus en andere relevante factoren omvatten.

Doelstellingen stellen

In overleg met je cliënten stel je als vitaliteitscoach  haalbare doelen op voor het verbeteren van hun gezondheid en welzijn. Deze doelen kunnen variëren van het verbeteren van voedingsgewoonten en het verhogen van lichaamsbeweging tot het verminderen van stress en het verbeteren van slaappatronen.

Ontwikkelen van actieplannen

Op basis van de vastgestelde doelen ontwikkelen vitaliteitscoaches gepersonaliseerde actieplannen om hun cliënten te helpen hun doelen te bereiken. Dit kan het adviseren over specifieke voedings- en bewegingsprogramma's, stressmanagementtechnieken, slaapverbeteringstrategieën en andere interventies omvatten.

Ondersteuning en begeleiding

Wanneer je gaat werken als vitaliteitscoach dan bied je voortdurende ondersteuning en begeleiding aan je cliënten terwijl ze werken aan het bereiken van hun doelen. Dit kan onder meer het bieden van motivatie, aanmoediging, en praktische tips en adviezen omvatten.

Educatie

Vitaliteitscoaches verstrekken educatieve informatie aan hun cliënten over gezonde levensstijlkeuzes, voedingsprincipes, bewegingstechnieken, stressmanagementstrategieën en andere relevante onderwerpen.

Monitoren van voortgang

Gedurende het coachingstraject monitoren vitaliteitscoaches regelmatig de voortgang van hun cliënten en passen ze indien nodig de actieplannen aan om ervoor te zorgen dat ze effectief blijven bijdragen aan het behalen van de gestelde doelen.

Documentatie en verslaglegging

Als vitaliteitscoach houd je nauwkeurige documentatie bij van de voortgang van jouw cliënten, inclusief evaluaties, doelstellingen, actieplannen en eventuele wijzigingen die worden aangebracht tijdens het coachingstraject.

Ethiek en professionele standaarden

Vitaliteitscoaches handelen altijd volgens ethische richtlijnen en professionele standaarden en respecteren de privacy en vertrouwelijkheid van hun cliënten.

 

 

Belangrijke vaardigheden en eigenschappen

Wanneer je wilt werken als vitaliteitscoach, dan zijn een aantal vaardigheden en eigenschappen belangrijk:

Communicatieve vaardigheden

Als vitaliteitscoach moet je in staat zijn om effectief te communiceren met je cliënten, zowel mondeling als schriftelijk. Dit omvat het luisteren naar de behoeften en zorgen van cliënten, het stellen van gerichte vragen, het geven van duidelijke instructies en het verstrekken van constructieve feedback.

Empathie

Het vermogen om empathie te tonen en zich in te leven in de situatie en emoties van de cliënt is ontzettend belangrijk voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie en het begrijpen van hun unieke behoeften en uitdagingen.

Motiverende vaardigheden

Vitaliteitscoaches moeten cliënten kunnen motiveren en inspireren om positieve veranderingen in hun levensstijl aan te brengen. Dit vereist het vermogen om cliënten te ondersteunen, aan te moedigen en te helpen bij het overwinnen van obstakels en het behouden van motivatie.

Coachingsvaardigheden

Effectieve vitaliteitscoaches zijn in staat om coachingstechnieken toe te passen, zoals het stellen van doelen, het ontwikkelen van actieplannen, het stellen van krachtige vragen, het faciliteren van zelfreflectie en het aanmoedigen van zelfsturing.

Kennis van gezondheid en welzijn

Een solide begrip van gezondheidsprincipes, voeding, lichaamsbeweging, stressmanagement en andere aspecten van een gezonde levensstijl is essentieel voor het kunnen bieden van deskundig advies en begeleiding aan cliënten. Wanneer je wilt gaan werken als vitaliteitscoach zul je deze kennis moeten bezitten.

Organisatorische vaardigheden

Als vitaliteitscoach moet je goed georganiseerd zijn en in staat zijn om meerdere cliënten tegelijk te beheren, planningen bij te houden, documentatie bij te houden en effectief te multitasken.

Flexibiliteit

Het vermogen om je aan te passen aan veranderende omstandigheden en verschillende behoeften en voorkeuren van cliënten is belangrijk voor het leveren van gepersonaliseerde en effectieve coaching.

Zelfreflectie en professionele ontwikkeling

Vitaliteitscoaches moeten bereid zijn om hun eigen praktijk te evalueren, te leren van ervaringen en voortdurend hun kennis en vaardigheden op het gebied van coaching en gezondheid te verbeteren.

Kies je om te werken als vitaliteitscoach? Dan zul je je continu moeten blijven ontwikkelen om je cliënten optimaal tot dienst te zijn.

 

 

Jouw carrièremogelijkheden wanneer je gaat werken als vitaliteitscoach

Voor iemand die als vitaliteitscoach wil werken, zijn er verschillende carrièremogelijkheden mogelijk. Voor welke carrieremogelijkheid je gaat, is afhankelijk van je interesses, vaardigheden en voorkeuren.

Dit zijn enkele veelvoorkomende carrièrepaden voor wanneer je wilt gaat werken als vitaliteitscoach:

 • Zelfstandig ondernemerschap
 • Werken bij gezondheidscentra of wellnessfaciliteiten
 • Werkzaam binnen bedrijve
 • Onderwijs en training
 • Online coaching
 • Consultancy en advies

Zelfstandig ondernemerschap

Veel vitaliteitscoaches kiezen ervoor om als zelfstandig ondernemer te werken en hun eigen praktijk op te zetten. Dit stelt hen in staat om hun eigen schema te beheren, hun eigen tarieven vast te stellen en hun diensten aan te bieden aan individuen, groepen, bedrijven of organisaties.

Werkzaam bij gezondheidscentra of wellnessfaciliteiten

Vitaliteitscoaches kunnen worden ingehuurd door gezondheidscentra, wellnessfaciliteiten, fitnesscentra, spa's of resorts om coachingdiensten aan te bieden aan hun klanten of leden. Dit kan inhouden dat ze individuele sessies houden, groepsworkshops leiden of wellnessprogramma's ontwikkelen en implementeren.

Werkzaam binnen bedrijven

Steeds meer bedrijven erkennen het belang van het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van hun werknemers als onderdeel van hun bedrijfscultuur. Vitaliteitscoaches kunnen worden ingehuurd door organisaties om gezondheids- en welzijnsprogramma's te ontwikkelen en te implementeren, workshops en seminars te geven, en individuele coaching aan werknemers aan te bieden.

Onderwijs en trainingen

Sommige vitaliteitscoaches kiezen ervoor om hun kennis en expertise over te dragen door les te geven aan opleidingsinstituten, gezondheidsscholen of universiteiten. Ze kunnen lesgeven in vakken als gezondheidscoaching, leefstijlgeneeskunde, voeding of lichaamsbeweging.

Online coaching

Met de groeiende vraag naar online coaching en telehealth-diensten kunnen vitaliteitscoaches ervoor kiezen om hun diensten online aan te bieden via videoconferenties, e-mails, chatplatforms of mobiele apps. Dit stelt hen in staat om een breder publiek te bereiken en flexibele coachingopties aan te bieden.

Consultancy en advies

Vitaliteitscoaches kunnen hun expertise ook inzetten als consultants of adviseurs voor gezondheids- en welzijnsgerelateerde projecten, programma's of organisaties. Ze kunnen worden ingehuurd voor advieswerk, het ontwikkelen van gezondheidsbeleid, het uitvoeren van gezondheidsscreenings of het bieden van expertadvies aan bedrijven of overheidsinstanties.

 

 

Salaris vitaliteitscoach

Wat verdient een vitaliteitscoach? Dat hangt af van een aantal factoren.

 • Werkervaring
 • Werkzaamheden
 • Locatie
 • Zelfstandig of in loondienst
 • Specialisatie

Laten we eerst kijken naar ervaring.

Startende vitaliteitscoach (1-3 jaar ervaring):

€2.500 - €3.000 bruto per maand

Ervaren vitaliteitscoach (3-5 jaar ervaring):

€3.500 - €4.000 bruto per maand

Senior vitaliteitscoach (5+ jaar ervaring):

€4.000 - €5.000 bruto per maand

Daarnaast ligt je salaris aan de werkzaamheden die je verricht.

 • Individuele coaching: €75 - €150 per uur
 • Groepstrainingen: €25 - €50 per persoon per uur
 • Workshops: €400 - €1.000 per dag

 

Ook ligt het aan de locatie waar gaat werken als vitaliteitscoach. Zo liggen de salarissen voor een vitaliteitscoach in de randstad hoger dan in de rest van Nederland:

 • Randstad: €3.500 - €4.500 bruto per maand
 • Rest van Nederland: €3.000 - €4.000 bruto per maand

Ga je werken als vitaliteitscoach in loondienst? Of kies je voor een leven als zelfstandige? Ook dit bepaald je salaris:

 • Zelfstandig: €3.500 - €5.000 bruto per maand
 • In loondienst: €2.500 - €4.000 bruto per maand

Naast bovenstaande factoren, kunnen ook de volgende factoren het salaris van een vitaliteitscoach beïnvloeden:

Specialisatie: Vitaliteitscoaches met een specialisatie, zoals stressmanagement of burn-out coaching, kunnen een hoger salaris verdienen.

Reputatie: Bekende vitaliteitscoaches met een goede reputatie kunnen hogere tarieven vragen.

Grootte van de organisatie: Vitaliteitscoaches die werken voor grote organisaties verdienen vaak meer dan vitaliteitscoaches die voor kleine organisaties werken.

Natuurlijk ligt het aan heel veel factoren wat je salaris is wanneer je gaat werken als vitaliteitscoach. Alle genoemde bedragen zijn gemiddelden en kunnen dus (sterk) verschillen met de realiteit. De genoemde salarissen zijn gebaseerd op cijfers afkomstig van Nationale Beroepsgids, Jobbird en Jooble.

 

 

Veel gestelde vragen over werken als vitaliteitscoach

 

 1. Wat doet een vitaliteitscoach?

Een vitaliteitscoach helpt mensen om hun vitaliteit te verhogen. Dit kan door middel van coaching op het gebied van voeding, beweging, stressmanagement, slaap en mentale gezondheid.

 

 1. Is er veel vraag naar vitaliteitscoaches?

Ja, de vraag naar vitaliteitscoaches groeit. Steeds meer mensen beseffen dat vitaliteit belangrijk is voor hun gezondheid en geluk.

 

 1. Is het nodig om een opleiding te volgen om vitaliteitscoach te worden?

Ja, het is zeker belangrijk om een goede opleiding te volgen om vitaliteitscoach te worden. De opleiding Vitaliteitscoach van NHA is een aanrader. Alle belangrijke aspecten van het vak komen aan bod. Je wordt tijdens de opleiding begeleidt door een ervaren en vakbekwame docent.

 

 1. Kan ik als vitaliteitscoach zelfstandig werken?

Ja, dat kan zeker. Veel vitaliteitscoaches werken als zelfstandige ondernemer.

 

 1. Hoeveel kan ik verdienen als vitaliteitscoach?

Het salaris van een vitaliteitscoach kan variëren van €2.500 tot €5.000 bruto per maand.

 1. Wat zijn de voordelen van werken als vitaliteitscoach?
 • Je helpt mensen om hun gezondheid en geluk te verbeteren.
 • Je hebt een baan met veel afwisseling.
 • Je kunt je eigen tijd indelen.
 • Je kunt werken met mensen die je inspireren.

 

 1. Wat zijn de nadelen van werken als vitaliteitscoach?
 • Het kan een onzekere baan zijn.
 • Je moet veel zelf regelen.
 • Je moet goed kunnen omgaan met stress.

 

 

Wil jij gaan werken als vitaliteitscoach?

Denk je dat vitaliteitscoaching helemaal bij jou past? En ben jij klaar om mensen bij te staan in hun traject naar een gezonde(re) levensstijl? Dan is werken als vitaliteitscoach echt wat voor jou!

Maar zoals je hebt kunnen lezen is het erg belangrijk dat je een goede opleiding volgt op dit gebied. Je gaat immers mensen adviseren en begeleiden in een (vaak) moeizaam traject. Jij gaat hun steun en toeverlaat zijn.

De opleiding Vitaliteitscoach van NHA is helemaal up-to-date met de laatste ontwikkelingen op het gebied van vitaliteitscoaching. Je wordt tijdens de opleiding begeleidt door een ervaren docent.

 

Benieuwd wat je allemaal gaat leren tijdens de opleiding?

Lees meer over de opleiding, bekijk het programma en schrijf je direct in! Of vraag eerst vrijblijvend een proefles aan.

Bekijk de opleiding Vitaliteitscoach »

 

 

Vragen?

Twijfel je nog of werken als vitaliteitscoach echt iets voor jou is? Of heb je vragen over de opleiding? Neem gerust contact op met onze vriendelijke medewerkers van de klantenservice. Zij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Wij staan voor je klaar

Stel je vraag »

 

Anderen bekeken ook:

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Ruim 85 jaar ervaring
 • Voordeligste opleider van Nederland
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!