Gratis studiegids

Een verticale moestuin maken

Zo pak je dat aan!

 

Heb je ooit gedroomd van je eigen groenten en kruiden kweken, maar denk je dat je geen ruimte hebt? Maak kennis met de verticale moestuin - de perfecte oplossing voor stadsbewoners die dromen van groen zonder de luxe van veel grond.

Een verticale moestuin is een innovatieve en ruimtebesparende manier van tuinieren die ideaal is wanneer je woont in een stedelijke omgeving, zoals een appartement of in een huis met een kleine (stads)tuin. Door de planten verticaal te laten groeien, maak je optimaal gebruik van verticale oppervlakken zoals muren, hekken of zelfs overhangende structuren.

 

verticale moestuin maken

 

Voordelen van verticaal tuinieren

 

Vinkje Ruimte-efficiëntie: Vooral waar de grond schaars is, biedt een verticale moestuin de mogelijkheid om opwaarts te groeien in plaats van uitwaarts, waardoor je meer planten in minder ruimte kunt hebben.

Vinkje Toegankelijkheid: Een verticale moestuin is vaak gemakkelijker te onderhouden zonder dat je hoeft te bukken of te knielen, wat ideaal is voor mensen met beperkte mobiliteit.

Vinkje Klimaatbeheersing: Verticale planten kunnen helpen om je woning koeler te houden door zonlicht te blokkeren en een natuurlijke isolatielaag te vormen.

Vinkje Visuele aantrekkingskracht: Verticale tuinen voegen niet alleen functionaliteit toe, maar ook een esthetisch element aan je leefruimte, wat kan bijdragen aan je mentale welzijn.

 

Of je nu kiest voor eetbare planten zoals kruiden en kleine groenten, of decoratieve bloemen en bladeren, verticale moestuinen zijn veelzijdig en aanpasbaar aan je persoonlijke voorkeuren en de beschikbare ruimte. Het is een perfecte manier om zelfvoorzienend te zijn en de voldoening te ervaren van het eten van voedsel dat je zelf hebt gekweekt.

 

In de volgende secties van deze gids duiken we dieper in de benodigdheden, de locatiekeuze, en geven we je stap-voor-stap instructies om je eigen verticale moestuin succesvol op te zetten en te onderhouden. Lees mee en transformeer zelfs de kleinste ruimtes in een bloeiende groene oase.

 

"Ik had nooit gedacht dat tuinieren in de stad mogelijk was tot ik begon met verticaal tuinieren. Nu kan ik niet meer stoppen!"

 

Groenten in een verticale moestuin

 

Benodigdheden om een verticale moestuin te maken

 

Voordat je begint met het opzetten van je verticale moestuin, is het belangrijk om te zorgen dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Hier is een handige lijst die je zal helpen om goed voorbereid te zijn.

 

Materialen:

 

Deze materialen heb je nodig wanneer je een verticale moestuin gaat maken:

Verticale tuinstructuren: Afhankelijk van je ruimte en voorkeuren, kun je kiezen uit meerdere opties zoals plantenbakken die aan de muur hangen, plantentorens, hergebruikte pallets of zelfs gerecyclede items zoals oude schoenenrekken of ladekasten.

Kwalitatieve potgrond: Voor verticale moestuinen is het belangrijk om een lichte maar voedzame potgrond te gebruiken die goed draineert om wortelrot te voorkomen.

Planten of zaden: Kies voor soorten die goed groeien in jouw klimaat en die geschikt zijn voor de mate van zonlicht die je tuin ontvangt.

Druppelirrigatiesysteem of gieter: Efficiënte watergift is belangrijk in een verticale moestuin. Overweeg een druppelirrigatiesysteem voor consistentie en gemak, vooral in hogere installaties.

 

Gereedschappen:

 

Je hebt niet veel nodig wanneer je een verticale moestuin gaat maken en onderhouden. Maar denk wel aan de volgende gereedschappen:

 • Boor en schroeven (indien nodig): Voor het installeren van wandmontages of het aanpassen van potten en bakken.
 • Tuinschaar: Voor het snoeien en onderhouden van je planten.
 • Tuinhandschoenen: Om je handen te beschermen tijdens het werken.
 • Waterpas: Om zeker te stellen dat je hangende moestuin recht en stevig is.

 

Oogsten uit je verticale moestuin

 

Stap-voor-Stap: Zo maak je een verticale moestuin

 

Stap 1:

Plan je ruimte: Bepaal waar je verticale moestuin komt te hangen of te staan. Houd rekening met zonlicht en bereikbaarheid voor onderhoud en water geven.

 

Stap 2:

Monteer je structuur: Afhankelijk van het type verticale tuin, monteer je de structuur aan een muur of assembleer je een vrijstaande eenheid.

 

Stap 3:

Bereid je potten en bakken voor: Als je potten gebruikt, zorg dan voor voldoende drainagegaten onderin. Dit is belangrijk om overtollig water weg te laten stromen.

 

Wat begon als een klein DIY-project, is uitgegroeid tot mijn eigen kleine stedelijke oase. Ik kan iedereen verticaal tuinieren aanraden!

 

Stap 4:

Vul met potgrond: Gebruik een hoogwaardige potgrond die geschikt is voor moestuinien. Meng eventueel met perlite of vermiculite om de drainage te verbeteren.

 

Stap 5:

Plant je zaden of planten: Zorg dat de planten of zaden geschikt zijn voor de diepte en breedte van je potten en bakken. Plant ze op de aanbevolen diepte en afstand (dit staat aangegeven op het zakje waar de zaadjes inzitten).

 

Stap 6:

Installeer een irrigatiesysteem: Als je veel planten hebt of niet elke dag tijd wilt besteden aan water geven, kan een druppelirrigatiesysteem een waardevolle investering zijn.

 

Nu je alles klaar hebt staan, ben je goed op weg om een bloeiende verticale moestuin te creëren die niet alleen functioneel is, maar ook een mooie aanvulling op je woonruimte.

 

Verticaal moestuinieren op balkon

 

De juiste locatie kiezen voor je verticale moestuin

 

Een succesvolle verticale moestuin begint met de juiste locatie. Het kiezen van de perfecte plek is ontzettend belangrijk om te zorgen dat je planten floreren. We geven je graag een aantal tips hoe je het beste een locatie kunt kiezen om je verticale moestuin te gaan maken.

 

Zonlicht:

De hoeveelheid zonlicht die je tuin ontvangt is van groot belang. De meeste groenten en kruiden hebben minstens 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag nodig.

Tip: Observeer je beoogde locatie gedurende een dag om te bepalen hoeveel direct zonlicht het ontvangt. Dit helpt je bij het kiezen van de juiste planten voor je tuin.

 

Bescherming tegen de elementen:

Wind kan een grote invloed hebben op je verticale tuin, vooral in stedelijke omgevingen met hoge gebouwen die windtunnels creëren.

Tip: Zoek naar een locatie die enige bescherming biedt tegen harde wind, die jonge planten kan beschadigen of droogte kan veroorzaken.

 

Tip!

Wil je op een ethisch verantwoorde manier moestuinieren?

Lees alles over permacultuur moestuinieren

Permacultuur moestuin aanleggen

 

Toegankelijkheid:

Zorg ervoor dat je gemakkelijk toegang hebt tot je tuin voor regelmatig onderhoud en water geven.

Tip: Denk aan ergonomie; een locatie op ooghoogte maakt het makkelijker om te planten, te oogsten en te genieten van je tuin zonder te veel te hoeven bukken of strekken.

 

Waterbron:

Een verticale moestuin maken dicht bij een waterbron is handig. Hoe dichter je bij een kraan bent, des te makkelijker het wordt om je planten van voldoende vocht te voorzien, vooral op warme dagen.

Tip: Als een waterkraan niet nabij is, denk dan na over een efficiënt irrigatiesysteem of de mogelijkheid om wateropvangsystemen te gebruiken.

 

Vormgeving:

Naast functionaliteit kan een verticale tuin een esthetisch element toevoegen aan je leefruimte.

Tip: Visualiseer hoe je tuin eruitziet vanuit verschillende delen van je woonruimte, en hoe het kan bijdragen aan je algemene inrichting en sfeer.

 

Na deze zorgvuldige overwegingen ben je nu klaar om de locatie te kiezen die het beste past bij jouw behoeften en de behoeften van je planten. Zodra je de perfecte plek hebt gevonden, kun je verdergaan met het planten en genieten van de vruchten van je arbeid.

 

Locatie van verticale moestuin is erg belangrijk

 

Plantkeuze voor een verticale moestuin

Het selecteren van de juiste planten is een belangrijke stap in het proces van het creëren van een bloeiende verticale moestuin. Niet alle planten zijn geschikt voor verticaal tuinieren, dus het is belangrijk om soorten te kiezen die goed gedijen in jouw specifieke omstandigheden en ruimte.

Hier zijn enkele tips en aanbevelingen om je te helpen de beste keuzes te maken.

We beginnen met een aantal overwegingen om rekening mee te houden bij het kiezen van planten voor je moestuin.

 

Groeicondities

Kies planten die passen bij de hoeveelheid zonlicht en windbescherming die je locatie biedt. Sommige planten hebben veel zon nodig, terwijl andere met minder zon toch goed kunnen presteren. (zie tabel ‘Geschikte planten voor je verticale moestuin’).

 

Waterbehoeften

Sommige planten vereisen meer water dan andere. Overweeg dit in relatie tot hoe gemakkelijk het is om je verticale tuin te irrigeren.

 

Grootte en gewicht

In verticale moestuinen is het belangrijk om rekening te houden met de volwassen grootte van de planten. Zware planten kunnen problemen veroorzaken in sommige verticale tuinstructuren.

 

Tip!

Heb je absoluut geen idee waar je moet starten?

Lees dan ook onze informatiepagina 'Moestuin voor Beginners' en leer alles wat je moet weten om te starten met je moestuin.

Moestuin voor Beginners

 

Aanbevolen planten voor verticale tuinen

 

nr 1  Kruiden: Basilicum, munt, peterselie, tijm en bieslook zijn uitstekende keuzes voor verticale kruidentuinen. Ze vereisen niet veel ruimte en je kunt ze gemakkelijk dicht bij de keuken houden voor vers gebruik.

 

nr 2  Bladgroenten: Sla, spinazie en snijbiet groeien snel en hebben niet veel wortelruimte nodig, wat ze ideaal maakt voor verticale oppervlakken.

 

nr 3  Kleine fruitsoorten: Aardbeien en kleine rassen van tomaten zoals cherrytomaten doen het goed in verticale structuren en bieden een mooie visuele aantrekkelijkheid.

 

nr 4  Sierplanten: Petunia's, viooltjes, en lobelia's kunnen kleur en visuele interesse toevoegen aan eetbare plantselecties.

 

nr 5  Klimplanten: Bonen en erwten zijn geweldige keuzes voor verticale moestuinen omdat ze natuurlijke klimmers zijn en kunnen profiteren van de structuur van een verticale tuin.

 

Plant

Zonbehoefte

 

Onderhoudsgemak

Basilicum

Volle zon

 

Gemakkelijk; regelmatig oogsten stimuleert groei.

Munt

Halfschaduw tot volle zon

 

Zeer gemakkelijk; kan invasief zijn, dus beperk groei.

Peterselie

Halfschaduw tot volle zon

 

Gemakkelijk; bestand tegen veel omstandigheden.

Tijm

Volle zon

 

Zeer gemakkelijk; droogtetolerant.

Bieslook

Volle zon tot halfschaduw

 

Gemakkelijk; groeit snel terug na het knippen.

Sla

Halfschaduw

 

Gemakkelijk; houd de grond gelijkmatig vochtig.

Spinazie

Halfschaduw

 

Gemakkelijk; vereist frequente oogst.

Snijbiet

Volle zon tot halfschaduw

 

Gemakkelijk; toleranter voor verschillende omstandigheden.

Cherrytomaten

Volle zon

 

Gemiddeld; vereist ondersteuning voor groei.

Aardbeien

Volle zon

 

Gemakkelijk; vereist aanvankelijke zorg, daarna weinig onderhoud.

 

Tabel ‘Geschikte planten voor je verticale moestuin’

 

 

Tips voor het planten

 

Ruimtelijke ordening: Zorg ervoor dat je de planten niet te dicht bij elkaar zet, zodat ze voldoende licht en lucht kunnen krijgen.

Rotatie: Overweeg om planten te roteren op basis van seizoen of om de paar jaar om de bodem gezond te houden.

Onderhoud: Houd rekening met de toegankelijkheid voor snoeien, oogsten en vervangen van planten.

 

Door zorgvuldig te kiezen welke planten je wilt opnemen, zorg je voor een gezonde en productieve verticale moestuin die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.

 

geschikte planten voor verticale moestuin

 

Het planten en inrichten van je verticale moestuin

 

Laten we beginnen met het planten en de indeling van je moestuin. Wat komt daar allemaal bij kijken? We nemen het stap voor stap met je door.

 

Voorbereiding van de potten

Het aanleggen van je verticale moestuin begint met een goede voorbereiding van de potten en bakken waar de planten in komen. Zorg ervoor dat elke pot en bak is voorzien van drainagegaten om overtollig water af te voeren en wortelrot te voorkomen.

 

Tip: Heb je een pot zonder gat in de bodem? Boor er dan voorzichtig zelf een gat in.  

 

Vul de potten met een hoogwaardige potgrond, speciaal ontworpen voor planten in potten. Verbeter indien nodig de drainage en beluchting met perlite of vermiculite.

 

Planten plaatsen

Bij het plaatsen van de planten is het belangrijk om rekening te houden met de ruimte die elke plant nodig heeft om te groeien, wat afhankelijk is van hun volwassen grootte. Voorkom overbevolking, wat kan leiden tot ziektes en slechte groei.

Tip: Overweeg de hoogte van de planten door hogere planten aan de bovenkant en kortere planten onderaan te plaatsen. Dit bevordert een gelijkmatige blootstelling aan zonlicht en maakt water geven eenvoudiger.

 

 
Visuele aantrekkingskracht

Denk ook aan de visuele aantrekkingskracht van je (moes)tuin. Gebruik de kleuren en texturen van de planten om een aantrekkelijke en visueel interessante lay-out te creëren.

Contrasterende bladkleuren en vormen kunnen je verticale tuin verrijken en een meer boeiende omgeving creëren.

 

"Het beste aan mijn verticale moestuin? Verse salades, rechtstreeks van muur naar tafel!"

 

Water geven en voeding

Wat betreft het water geven en de voeding is het installeren van een druppelirrigatiesysteem een goede overweging voor het gelijkmatig en regelmatig bevochtigen van je planten, wat belangrijk is in verticale moestuinen.

Voeg om de paar weken een evenwichtige, vloeibare meststof toe aan het water om de noodzakelijke voedingsstoffen te leveren die je planten gezond en productief houden.

 


Onderhoudstips

Vergeet niet je planten regelmatig te controleren op tekenen van ziektes of plagen. Vroege detectie kan je helpen problemen onder controle te houden. Bovendien is het regelmatig snoeien van dode of overgroeiende takken belangrijk om goede luchtstroom en gezonde nieuwe groei te bevorderen, wat bijdraagt aan een robuuste en productieve verticale tuin.

Door deze stappen te volgen, creëer je een goed georganiseerde en onderhouden verticale moestuin die niet alleen praktisch is maar ook een lust voor het oog.

 

irrigatie systeem water voor verticale moestuin

 


Onderhoud van je verticale moestuin

Je verticale moestuin is gemaakt. Je hebt de ideale plek bepaald en de juiste planten voor je moestuin aangeschaft. Maar hoe onderhoud je je verticale moestuin het beste.

 

 
Consistent water geven

Een van de belangrijkste aspecten van het onderhouden van een verticale moestuin is het regelmatig water geven van je planten. Verticale moestuinen kunnen sneller uitdrogen dan ‘normale’ moestuinen. Vooral planten in potten en op hogere niveaus waar wind en zon direct invloed hebben, kunnen snel uitdrogen.

Een druppelirrigatiesysteem kan een goede oplossing zijn om ervoor te zorgen dat alle planten gelijkmatig water ontvangen. Controleer regelmatig de vochtigheid van de aarde, vooral in warmere maanden en pas je watergeefschema aan als dat nodig is.

 

 
Plagen en ziekten controleren

Regelmatig inspecteren van je planten op tekenen van plagen en ziekten is erg belangrijk. Verticaal moestuinieren kan soms specifieke uitdagingen hebben door hun dichte beplanting en de nabijheid van planten.

Wees proactief met natuurlijke ongediertebestrijding en verwijder zieke of aangetaste planten om verdere verspreiding te voorkomen.

 


Voedingsbeheer

Voeding is een ander belangrijk element van het onderhoud. Verticale moestuinen met potten kunnen uitgeput raken van essentiële voedingsstoffen omdat ze beperkt zijn tot de voedingsstoffen die in de potgrond aanwezig zijn.

Regelmatige toediening van een evenwichtige, vloeibare meststof kan helpen om je planten gezond en productief te houden. Overweeg ook het gebruik van compost of compostthee om de voedingsstoffen natuurlijk aan te vullen.

 

"De geur van verse kruiden uit mijn verticale tuin maakt koken elke dag een avontuur

 


Snoeien en verzorgen

Snoeien is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de planten, maar ook voor de productiviteit. Door regelmatig dode of overtollige takken te verwijderen, moedig je nieuwe groei aan en houd je de planten netjes en beheersbaar. Dit bevordert ook een goede luchtcirculatie, wat ziektes kan helpen voorkomen.

 


Seizoensgebonden aanpassingen

Ten slotte is het aanpassen van je moestuin aan de seizoenen een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Dit kan betekenen dat je sommige planten vervangt, je moestuin herstructureert of beschermende maatregelen neemt tegen koudere temperaturen.

Wees voorbereid om indien nodig aanpassingen te maken om de vitaliteit van je tuin gedurende het hele jaar te behouden.

 

Door deze onderhoudstips te volgen, kun je de levensduur en de productiviteit van je verticale moestuin optimaliseren. Elke tuin is uniek, dus blijf observeren en aanpassen aan de behoeften van je planten en de specifieke omstandigheden van je omgeving.

 

Compost maken met je moestuin

 

Inspirerende ideeën voor verticaal moestuinieren

 Het maken van een verticale moestuin biedt niet alleen praktische voordelen zoals ruimtebesparing en toegankelijkheid, het biedt ook een prachtige kans om je leefruimte te verfraaien.

Hier zijn enkele inspirerende ideeën die je kunt gebruiken om je verticale moestuin zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk te maken.

 

Maak gebruik van verschillende potten

Experimenteer met verschillende soorten potten en bakken, zoals hergebruikte houten kratten, kleurrijke keramische potten of gerecyclede items zoals oude laarzen of koffieblikken. Dit voegt een speels element toe aan je tuin en kan helpen om een unieke stijl te creëren.

 

Thema tuinen

Overweeg het creëren van thematuinen zoals een 'salade tuin' met verschillende soorten sla, kruiden en eetbare bloemen. Of een 'theetuin' met munt, citroenmelisse, kamille en andere kruiden die gebruikt kunnen worden om thee te maken. Dit kan je tuin niet alleen een visuele cohesie geven, maar het maakt het ook gemakkelijker om te plannen wat je gaat planten.

 

Verticale groene muur

Transformeer een muur in je huis of op je balkon in een levende groene muur door een reeks verticale plantenbakken te installeren die samen een volledige muur bedekken. Dit kan niet alleen helpen om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren, maar het voegt ook een indrukwekkend visueel element toe.

 

Integratie van klimplanten

Integreer klimplanten zoals erwten, bonen of zelfs decoratieve klimmers zoals ochtendglorie of clematis. Deze planten kunnen omhoog groeien langs trellissen of netten die aan je verticale tuin zijn toegevoegd, wat een weelderig en vol effect creëert.

 

Creatief met verlichting

Voeg verlichting toe aan je verticale moestuin om deze 's avonds te verlichten. Kleine solar-LED-lampjes kunnen tussen de planten worden geplaatst om 's nachts een betoverend effect te creëren, wat zowel mooi is als praktisch voor avondtuinieren.

 Deze ideeën kunnen helpen om je verticale moestuin naar een hoger niveau te tillen, niet alleen in termen van productiviteit, maar ook in het creëren van een aantrekkelijke en rustgevende groene ruimte.

Laat je inspiratie de vrije loop en personaliseer je verticale moestuin om perfect aan te sluiten bij je persoonlijke stijl en de functionaliteit die je nodig hebt.

 

Verticaal moestuinieren

 

 

Ontdek de geheimen van succesvol moestuinieren

Volg de cursus Moestuinieren!

Ben je geïnspireerd door de mogelijkheden van verticaal tuinieren en wil je meer leren over hoe je jouw eigen groene oase kunt creëren? Meld je dan aan voor onze uitgebreide cursus moestuinieren!

In deze cursus duiken we diep in de basis en de fijne kneepjes van het moestuinieren, waarbij je alles leert van het kiezen van de juiste locatie en het selecteren van planten tot het onderhouden van je tuin door de seizoenen heen.

 

"Elke ochtend kijk ik uit naar het verzorgen van mijn verticale tuin; het is verbazingwekkend hoeveel vreugde een klein beetje groen kan brengen."

 

Tijdens de cursus verkennen we verschillende soorten moestuinen, waaronder traditionele tuinen, pottuinen en natuurlijk verticale tuinen. Je leert welke planten het beste gedijen in verschillende omgevingen, hoe je een gezonde bodem onderhoudt, en hoe je plagen en ziekten op natuurlijke wijze kunt beheren. Bovendien biedt de cursus praktische tips voor het kweken van specifieke groenten en kruiden, en hoe je optimaal gebruik kunt maken van de ruimte die je hebt.

Schrijf je in en begin aan een avontuur waarbij je leert hoe je jouw eigen voedsel kunt verbouwen, je leefomgeving kunt verbeteren en zelfvoorzienend kunt worden in je moestuinieren. Laat je inspireren door de natuur en wordt een expert in het creëren van bloeiende, productieve tuinen. We kunnen niet wachten om je te verwelkomen in onze gemeenschap van enthousiaste moestuiniers!

 

 

Bekijk de cursus Moestuinieren »

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Met persoonlijke begeleiding
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!