Gratis studiegids

Wil je sneller leren lezen? Deze 5 tips helpen je op weg!

Snel kunnen lezen is een vaardigheid waar je de rest van je leven veel voordeel van kunt hebben. Of je nu een baan hebt waarbij je veel moet lezen of dat je in je vrije tijd graag allerlei boeken verslindt. Sneller leren lezen kan jou veel tijd besparen. Lees snel onze 5 tips waarmee je jouw leessnelheid verbetert!

In het dagelijks leven kom je veel in aanraking met tekst. Je leest elke dag veel meer dan je denkt. Denk bijvoorbeeld eens aan het lezen van de krant, je post, je e-mail, artikelen op social media, een recept, een studieboek of een tijdschrift.

Door je leessnelheid te verhogen kun je in kortere tijd meer tekst tot je nemen. Sneller leren lezen is voor iedereen haalbaar, dus lees snel onze tips en doe er je voordeel mee! 

1.     Verbeter je concentratie

Als je een lange of moeilijke tekst gaat lezen is het belangrijk dat je voldoende concentratie hebt. Zorg dat je tijdens het lezen niet gestoord wordt door huisgenoten of collega’s en zet je telefoon op stil. Leg je telefoon het liefste ook buiten gezichtsbereik.

Met weinig afleiding kom je sneller in een flow waardoor het makkelijker is om door te lezen. Sneller leren lezen begint dus met het leren verminderen van afleiding en het verbeteren van je concentratie.

 
2.     Sneller leren lezen: oefening baart kunst

Voor alles geldt, hoe vaker je het doet hoe beter je er in wordt. Wil je sneller leren lezen? Dan is het dus belangrijk dat je regelmatig oefent. Op de lange termijn zul je de vruchten plukken van jouw hogere leessnelheid. Om te zorgen dat je regelmatig oefent is het slim om vaste momenten te kiezen waarop je gaat oefenen met snellezen.
 

3.     Sneller leren lezen, niet slechter

Het achterliggende doel van sneller leren lezen is dat je tijd wilt besparen. Maar dat lukt alleen als je de informatie uit de tekst ook daadwerkelijk onthoudt. Daarom is het belangrijk om de juiste leestechniek te kiezen. Sommige teksten kun je prima scannend lezen terwijl je voor andere teksten je snelheid wat moet verlagen zodat je de informatie begrijpt. Ook hier zul je door te oefenen jouw leesstrategie verbeteren.
 

4.     Spreek de tekst niet uit in je hoofd

Veel mensen hebben de neiging om tijdens het lezen de tekst in hun hoofd uit te spreken. Dit wordt ook wel verklanken of subvocaliseren genoemd. Verklanken helpt bij het tekstbegrip, maar om  sneller te leren lezen is het niet zo bevorderlijk. Wil je sneller leren lezen? Probeer deze gewoonte dan af te leren om zo in korte tijd meer tekst te lezen. Veel oefening is hierbij erg belangrijk.

5.     Sneller leren lezen met een cursus

Er zijn natuurlijk nog veel meer handige technieken die je leessnelheid verbeteren. Wil jij serieus aan de slag met sneller leren lezen? Dan is een cursus Snellezen een goede investering. Met de cursus van NHA leer je in 3 maanden al sneller lezen en verhoog je niet alleen je leessnelheid, maar zal ook je tekstbegrip verbeteren. Zo ben jij in staat om meer tekst te lezen in kortere tijd en de tekst beter te begrijpen.


In de cursus komen technieken als verkennend en begrijpend lezen, scannen, skimmen en fotografisch lezen aan bod. Ook leer je hoe je spiekbriefjes en mindmaps maakt die je helpen teksten beter te onthouden. Beter en sneller leren lezen doe je bij NHA!


Vraag nu een gratis proefles aan en ontdek zelf de positieve effecten van sneller leren lezen.

 

Ja ik wil een gratis proefles! »

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!