Bewaar al jouw favoriete cursussen handig op dit verlanglijstje. Lijstjes bewaren, bekijken of delen? Mail het lijstje dan naar jezelf!
077 - 30 67 000
24 uur/dag bereikbaar Bel mij
Gratis studiegids

Middenstand winkels

 

Middenstandsdiploma is niet meer nodig

vakkennis wel

Heb je een middenstandsdiploma nodig om een eigen bedrijf te starten? Nee.

 

Het middenstandsdiploma was verplicht

Het middenstandsdiploma was tot eind 2000 verplicht voor ondernemers die een eigen bedrijf vestigden.

Voor een aantal branches gaf de Kamer van Koophandel tot eind 2007 startende ondernemers alleen een vergunning om zich ergens te vestigen als ze een middenstandsdiploma of een gelijkwaardig diploma hadden.

Een middenstandsdiploma is niet meer wettelijk verplicht

De wettelijke eis van het middenstandsdiploma was opgenomen in de Vestigingswet bedrijven van 1954. Het middenstandsdiploma is later vervangen door het diploma Algemene Ondernemers Vaardigheden.

Aan beginnende ondernemers stelde de wetgever vroeger drie eisen:

  • Voldoende ondernemersvaardigheden
  • Een minimum aan vakkennis
  • Kredietwaardigheid

 

Vind de juiste opleiding om succesvol een bedrijf te starten

 

Waarom is een middenstandsdiploma niet meer verplicht?

De wetgever is van mening dat de markt zijn werk doet. Beschikt een ondernemer over onvoldoende ondernemersvaardigheden, ontbeert hij vakkennis of heeft hij te weinig financiële hulpbronnen, dan doet de tucht van de markt zijn werk. De wetgever vond een extra eis van een middenstandsdiploma niet nodig.

Overigens gelden in sommige branches wel regels voor vakkennis (waar veiligheid en volksgezondheid in het geding kunnen komen).

Voldoende kennis van zaken is een succesfactor

Met een middenstandsdiploma toonde een beginnende ondernemer aan dat hij voldoende kennis had van ondernemen, boekhouden, rekenen en wetten. Zo vormde het diploma een drempel voor beginnende ondernemers. Nu ja, drempel: een havo-diploma met gemiddeld een 6 gaf al een vrijstelling voor een middenstandsdiploma.

Een middenstandsdiploma is niet meer verplicht. Maar Het advies van de Kamer van Koophandel, MKB-Nederland en van ondernemersorganisatie VNO/NCW aan toekomstig ondernemers: volg een opleiding zoals de cursus Zelfstandig Ondernemer MKB van NHA. Zo'n cursus heeft nog een voordeel: financiers hebben meer vertrouwen in een goed voorbereide ondernemer.

Van een cursus Bloemist tot een cursus Zelfstandig ondernemer basis: bij NHA kies je uit een scala aan cursussen die je voorbereiden op het ondernemerschap

 

België

 In België is het wel nog verplicht om het zogenaamde Vestigingsattest te halen voordat je een onderneming mag starten. Vanuit de Federale Overheid dien je aan te tonen dat je over voldoende kennis van Bedrijfsbeheer beschikt middels dit getuigschrift. Verschillende opleiders bieden een cursus Bedrijfsbeheer aan die jouw opleidt voor dit getuigschrift. Na een cursus kun je je aanmelden voor een examen bij de Federale Overheid.

 

NHA biedt in elke branche bedrijfscursussen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
- En vele anderen

 

Alle bedrijfscursussen bekijken

 

 

Ondernemers-cursussen bij NHA

  • Lekker in je eigen tempo
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocenten en ondernemerschoach
  • 15 dagen gratis op proef
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!

Advies nodig?

Bel onze studieadviseurs voor meer informatie over een bedrijf starten. 

077 30 67 000

24 uur/dag bereikbaar

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!