Gratis studiegids

Middenstand winkels

 

Middenstandsdiploma is niet meer nodig

Vakkennis wel!

Heb je een middenstandsdiploma nodig om een eigen bedrijf te starten? Inmiddels niet meer! Als startende ondernemer is het wel belangrijk om over voldoende vakkennis te beschikken. Om je goed voor te bereiden op het ondernemerschap is het slim om een cursus te volgen. De cursus Zelfstandig Ondernemer MKB van NHA is hiervoor een uitstekende keuze!

Bekijk direct onze cursus:

 

Het middenstandsdiploma was verplicht

Het middenstandsdiploma was tot eind 2000 verplicht voor ondernemers die een eigen bedrijf vestigden.

Voor een aantal branches gaf de Kamer van Koophandel tot eind 2007 startende ondernemers alleen een vergunning om zich ergens te vestigen als ze een middenstandsdiploma of een gelijkwaardig diploma hadden.

Een middenstandsdiploma is niet meer wettelijk verplicht

De wettelijke eis van het middenstandsdiploma was opgenomen in de Vestigingswet bedrijven van 1954. Het middenstandsdiploma is later vervangen door het diploma Algemene Ondernemers Vaardigheden.

Aan beginnende ondernemers stelde de wetgever vroeger 3 eisen:

  • Voldoende ondernemersvaardigheden
  • Een minimum aan vakkennis
  • Kredietwaardigheid

 

Vind de juiste opleiding om succesvol een bedrijf te starten

 

Waarom is een middenstandsdiploma niet meer verplicht?

De wetgever is van mening dat de markt zijn werk doet. Beschikt een ondernemer over onvoldoende ondernemersvaardigheden, ontbeert hij vakkennis of heeft hij te weinig financiële hulpbronnen, dan doet de tucht van de markt zijn werk. De wetgever vond een extra eis van een middenstandsdiploma niet nodig.

In sommige branches gelden nog wel regels voor vakkennis. Dat is bijvoorbeeld het geval als de veiligheid of de volksgezondheid in het geding kunnen komen.

Voldoende kennis van zaken is een succesfactor

Met een middenstandsdiploma toonde een beginnende ondernemer aan dat hij voldoende kennis had van ondernemen, boekhouden, rekenen en wetten. Zo vormde het diploma een drempel voor beginnende ondernemers. Nou ja, drempel: een havo-diploma met gemiddeld een 6 gaf al een vrijstelling voor een middenstandsdiploma.

Een middenstandsdiploma is inmiddels niet meer verplicht. Maar het advies van de Kamer van Koophandel, MKB-Nederland en van ondernemersorganisatie VNO/NCW aan toekomstig ondernemers: volg een opleiding zoals de cursus Zelfstandig Ondernemer MKB van NHA. Zo'n cursus heeft nog een voordeel: financiers hebben meer vertrouwen in een goed voorbereide ondernemer.

Van een cursus Bloemist tot een cursus Zelfstandig ondernemer basis: bij NHA kies je uit een scala aan cursussen die je voorbereiden op het ondernemerschap.

 

Middenstandsdiploma België

Tot september 2018 was het in België wel nog verplicht om een vestigingsattest (middenstandsdiploma) te behalen voordat je een eigen bedrijf mocht beginnen. Met een cursus Bedrijfsbeheer werd je opgeleid voor dit diploma, waarna je examen kon afleggen bij de officiële instantie. Het diploma is nu dus niet meer verplicht. Wel is het raadzaam om ook in België een Bedrijfsbeheer cursus te volgen om succesvol een zaak op te richten. 

 

NHA biedt in elke branche bedrijfscursussen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
- En vele anderen

 

Alle bedrijfscursussen bekijken
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!