Gratis studiegids

eigen praktijk beginnen

 

Een eigen praktijk beginnen als coach

Heb je je opleiding tot coach voltooid en wil je snel een eigen praktijk beginnen? De ondernemerscoach van NHA helpt je daarbij.

Wil je graag een coachingspraktijk opzetten wanneer je je opleiding tot coach hebt voltooid? Daar komt heel wat bij kijken, want je moet immers een ondernemingsplan schrijven, je administratie en de boekhouding verzorgen, je zaak bekendheid geven enzovoorts. Als je een coaching cursus bij NHA hebt gevolgd, mag je in de meeste gevallen een beroep doen op een ondernemerscoach van NHA. Ongeacht of je een eigen praktijk als psycholoog, of als budgetcoach wilt starten. 

 

Start je eigen coachingspraktijk

Een eigen praktijk beginnen start meestal met het schrijven van een duidelijk ondernemingsplan. Om dat ondernemingsplan op papier te zetten, moet je op voorhand goed nadenken over verschillende aspecten:

 • Bepaal eerst je doelgroep. Wil je bijvoorbeeld een eigen praktijk starten als kindercoach of een life coach praktijk opzetten? De doelgroep voor deze beide is duidelijk verschillend. Ga na hoe je je kunt onderscheiden van andere coaches binnen een bepaalde doelgroep. Welke meerwaarde kun je bieden ten opzichte van andere coaches?
 • Wil je in je woning een praktijk inrichten, ga je een pand huren of bezoek je je cliënten thuis? Houd rekening met het kostenplaatje van het huren van een bedrijfspand.
 • Hoe ga je je praktijk bekendheid geven aan het grote publiek? Hoe gaan potentiële cliënten jouw praktijk leren kennen? Heb je al een netwerk opgebouwd?
 • Wat ga je zelf doen en wat ga je uitbesteden? Als beginnende ondernemer wil je waarschijnlijk zo veel mogelijk zelf doen, maar heb je daar de tijd voor?
 • Een helder financieel plan is een onmisbaar onderdeel van een ondernemingsplan. Probeer zo goed mogelijk te berekenen wat je kosten gaan zijn en hoeveel inkomsten je hoopt te genereren met je coachingspraktijk. Houd je genoeg geld over om comfortabel te leven?

 

Verplichte inschrijving bij de KvK

Als je ondernemingsplan eenmaal klaar is, wordt het tijd om je nieuwe praktijk te laten inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Daarvoor heb je een geschikte naam voor je coachingspraktijk nodig en moet je een rechtsvorm kiezen voor je zaak. Voor zelfstandige coaches is dit meestal een eenmanszaak.

 

En dan écht je eigen praktijk beginnen

Na de inschrijving bij de KvK ben je écht gestart als zelfstandige coach. Nu is het een kwestie van cliënten vinden en je zaak als een goed ondernemer beheren. Laat een boekhouder je uitgaven en inkomsten nauwlettend in het oog houden.

Een website is tegenwoordig onmisbaar voor een onderneming. Vraag een webdesigner om een opvallende website te bouwen en zorg ervoor dat je aanwezig bent op de bekendste socialmediasites. Plaats advertenties in regionale bladen.

Als je bij NHA een coaching cursus hebt afgerond, mag je in de meeste gevallen gratis advies vragen aan een ondernemerscoach van NHA. Hij kan je veel hulp bieden bij het opstarten van je eigen praktijk.

Heb je nog tips nodig voordat je aan de slag kunt met je eigen praktijk? Bekijk dan deze 9 tips voor je financiele administratie. 

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Administratie
- Coaching
- Computer
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!