Tekenen en Schilderen  

Tijdelijk met GRATIS tablet
Tekenen en Schilderen
Inclusief%20gratis%20materialenpakket%201122x315
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
369,00
of 
18 x €23,00
4.5/5

Beoordeeld door 44 student(en)

 • Incl. gratis materialenpakket
 • Begeleiding van tekendocent
 • Boordevol praktijkopdrachten
 • Afronding: NHA-getuigschrift
 • Studieduur: 18 maanden
ALGEMEEN

Eindeloos creatief plezier met de cursus Tekenen en Schilderen

Schaduweffecten aanbrengen, perspectief tekenen, vloeiend kleurverloop maken? Twijfel je nog tussen een schildercursus of tekencursus? Kiezen is niet nodig: verbeter je teken- én schildervaardigheden met de cursus Tekenen en Schilderen. Start vandaag nog met je inschrijving! 

  
Studeer met hulp van een ervaren vakdocent
 
Veelzijdige cursus met veel voorbeelden
 
Inclusief gratis materialenpakket!

Benieuwd of deze cursus Tekenen en Schilderen iets voor jou is?
Bekijk gratis én vrijblijvend de proefles

 

Leer landschappen tekenen en schilderen

Stel je eens voor hoe je met jouw schildersezel in het gras bij een beekje zit. Laat de omgeving op je inwerken. Kijk naar details, proef de sfeer, volg het licht en de schaduw en begin met schilderen!

In de cursus Tekenen en Schilderen komt het schilderen van landschappen aan bod. Maar ook andere genres zoals natuurgetrouw tekenen, portrettekenen, stillevens en nog veel meer worden in deze veelzijdige cursus behandeld.

Alles begint met kijken

Ontwikkel je schildersoog door op verschillende manieren te leren kijken. In de cursus Tekenen en Schilderen leer je hoe je dit doet. Hoe je kijkt of waar je op let, dat bepaal je uiteindelijk zelf. Zo ontwikkel je jouw eigen stijl!
 

Ineke – cursiste Tekenen & Schilderen Extra Uitgebreid

“Alles komt aan bod. Zoveel technieken die ik leer. Ik zit nu bij het onderdeel potlood, maar verder in de cursus krijg je les over portretten, kleuren en nog veel meer. Het is hartstikke leuk, en ik krijg ook heel snel feedback van de lerares. Ik ben zo blij dat ik deze cursus doe, het maakt mijn leven als ‘pensionada’ extra leuk.”

 

Teken- en schildercursus mét gratis materialenpakket

Bij de cursus Tekenen en Schilderen ontvang je een gratis materialenpakket thuis. Hierin vind je benodigdheden om direct creatief aan de slag te gaan. Het startpakket bevat onder andere:

 • potloden
 • penselen
 • een schetsblok
 • houtskool
 • gouache
 • ledenpop
   

Leer tekenen met potlood of houtskool

Je kunt met verschillende materialen tekenen en schilderen. Ieder materiaal vraagt weer een andere teken- of schildertechniek. In deze cursus leer je daarom met verschillende materialen werken.

Je begint met potlood en werkt daarna met inkt, aquarelverf, plakkaatverf, krijt en houtskool. Zo breid je jouw technische vaardigheden stap voor stap uit.

Ontwikkel verschillende technieken

In deze cursus leer je hoe je in simpele stappen toon- of schaduweffecten maakt. Ook leer je perspectief tekenen en ontdek je hoe je voorwerpen diepte geeft. Door zelf veel te oefenen verbeter je gaandeweg je eigen stijl. 

Je vindt in deze cursus veel voorbeelden: van moderne tekeningen tot werk uit de Barok. Laat je inspireren en zie hoe anderen portretten tekenen: van kunstenaars uit de klassieke oudheid tot moderne striptekenaars.

Natuurgetrouw tekenen, striptekenen, landschappen schilderen, dieren, gebouwen en portrettekenen: je leert het allemaal. Schrijf je nu in voor de cursus Tekenen & Schilderen en je hebt een brede en veelzijdige schildercursus en tekencursus in één! Waar wacht je nog  op?


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Programma Tekenen en Schilderen

Verschillende technieken

Ieder materiaal vergt een speciale teken- of schildertechniek. Je leert daarom hoe je toon- of schaduweffecten verkrijgt en hoe je een vloeiend kleurverloop bereikt. Ook leer je perspectief tekenen waardoor voorwerpen diepte krijgen. Licht en schaduw, compositie, toon, contrast en vlakvulling: al deze verschillende technieken komen aan de orde.

Het bestuderen van moeilijke theoretische lessen is verleden tijd. In deze cursus Tekenen en Schilderen leer je met behulp van voorbeelden en oefenopdrachten. Zo ontwikkel je gaandeweg jouw eigen stijl. De cursus Tekenen en Schilderen legt duidelijk uit hoe je het best te werk gaat en hoe je de verschillende technieken combineert met de verschillende materialen. Je persoonlijke docent(e) helpt je hierbij.


Kleuren mengen

Je leert hoe je primaire, secundaire en tertiaire kleuren mengt. Ook leer je hun gevoelswaarde kennen, hoe ze elkaar kunnen versterken en waarom ze soms vloeken. 

Portrettekenen

Aan het tekenen van portretten van het menselijk lichaam, de anatomie en de verschillende houdingen wordt in deze cursus veel aandacht besteed. Ga zelf aan de slag en ervaar de voldoening van het perfect vastleggen van een gezichtsuitdrukking.

Wenskaarten en logo's

In de cursus Tekenen en Schilderen besteden we aandacht aan het ontwerpen en tekenen van wenskaarten, uitnodigingen en geboortekaartjes. Maar ook het ontwerpen en tekenen van logo's wordt behandeld.

Je leert hoe je logo's kunt gebruiken voor bijvoorbeeld visitekaartjes. Of misschien heeft één van jouw vrienden of kennissen wel een eigen bedrijfje. Na afloop van de cursus kun je ook voor hen een logo ontwerpen dat zij in advertenties kunnen gebruiken.

Landschappen schilderen

Het tekenen van landschappen is een rustgevende ervaring. Je kunt natuurlijk vanuit je huiskamer werken, maar je kunt ook met een schetsblok de natuur in te gaan.


Stillevens versus "levend" model

Het tekenen van een stilleven vraagt om een hele andere benadering dan het tekenen van een levend model. Over deze verschillen leer je meer in de cursus. 
 

Veelomvattende cursus

De cursus Tekenen en Schilderen behandelt nog veel meer onderwerpen. Laat je verleiden en leer alles over:

 • natuurgetrouw tekenen;
 • figuurtekenen;
 • mode-tekenen;
 • striptekenen.

Aan het eind van de cursus Tekenen en Schilderen besteden we natuurlijk ook de nodige aandacht aan de geschiedenis van de kunst. De klassieke oudheid, de Middeleeuwen, de Renaissance, Barok en Rococo. Aan de hand van fraaie kleurenafbeeldingen maak je kennis met het werk van grootmeesters in de schilderkunst en je leert tot welke stromingen deze werken behoren. 

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Tekenen en Schilderen, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

10/10
Tekenen en Schilderen Extra Uitgebreid

Enorm uitgebreide en overzichtelijke cursus. Zowel op papier als in de digitale NHA leeromgeving. Huiswerk wordt super snel nagekeken. En de cursus is nu al super leerzaam. Echt een NHAanrader. ;)

10/10
Tekenen en Schilderen Extra Uitgebreid

Hele overzichtelijke cursus, met duidelijke opbouw. Gevorderden kunnen volgorde hoofdstukken makkelijk zelf bepalen en hoofdstukken als naslagwerk houden. Fijn dat eigen tempo bepaald kan worden en een eventuele keus voor de digitale omgeving is ook er handig.

10/10
Tekenen en Schilderen

Ik doe de cursus tot nu toe met heel veel plezier. Ik vind de syllabus goed , helder en van het goede niveau. De oefeningen vind ik tot nu toe allemaal zinvol. Ze zijn soms wat schools maar het gaat om 'practise makes perfect'. Ik waardeer zeer de feed back die de docent me telkens geeft.

10/10
Tekenen en Schilderen

Lesinhoud: goede opbouw van de lesstof. Ook voor de gevorderde, zoals ik ben, is er nog genoeg uitdaging en te leren. De onderwerpen zijn erg divers en het is leuk om de opdrachten met verschillende materialen en technieken te maken. Begeleiding is erg prettig: positieve benadering en aanmoediging.

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift Tekenen en Schilderen

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).
 

NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Leer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je ontvangt de complete cursus Tekenen en Schilderen  in één zending thuis. Wanneer je kiest voor Extra uitgebreid ontvang je de cursus in deelzendingen. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de cursus Tekenen en Schilderen uitstekend te combineren met een drukke baan of met andere hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd leren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Volg je een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-cursussen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke begeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met de cursus Tekenen en Schilderen, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde cursus volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur cursus Tekenen en Schilderen

Voor de cursus Tekenen en Schilderen staat een studieduur van 18 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Extra uitgebreid

Kies je voor de cursus Tekenen en Schilderen EXTRA UITGEBREID, dan is de cursusduur 24 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

EXTRA UITGEBREID

Tekenen en Schilderen Extra Uitgebreid

Wil jij je nog verder verdiepen in de kunst van het tekenen en schilderen? Met de extra uitgebreide cursus Tekenen en Schilderen begin je op hetzelfde niveau en leer je stap-voor-stap de fijnere kneepjes van het vak.

In de cursus Tekenen en Schilderen Extra Uitgebreid ontvang je maar liefst 17 lessen extra. Je begint op hetzelfde niveau als de cursus Tekenen en Schilderen, maar de cursusduur is maar liefst 6 maanden langer. Je leert in deze extra lessen de behandelde technieken nog beter toe te passen en te verfijnen.

MATERIALENPAKKET

Materialenpakket

Gratis tekenen en schilderen materialenpakket

In de cursus Tekenen en Schilderen leer je basisvormen op papier te zetten. Je doet dit in eerste instantie met potlood. Later ga je ook werken met inkt, aquarelverf, plakkaatverf, krijt en houtskool. Zo ga je stap voor stap verder met de cursus Tekenen en Schilderen.

Wij vinden het belangrijk dat je alles voor jouw cursus Tekenen en Schilderen in huis hebt. Daarom ontvang je bij de cursus Tekenen en Schilderen GRATIS een uitgebreid starterspakket!

In dit pakket vind je onder andere:

 • potloden;
 • penselen;
 • schetsblok;
 • houtskool;
 • 8 tubes gouache (een verfsoort die oplosbaar is in water);
 • professionele ledenpop.

 

CREATIES

Creaties van cursisten

Gemaakt door cursist(e) Silvia

Gemaakt door cursist(e) Christa Croes-Vedder

Gemaakt door cursist(e) Marina Kessels-van der Heijde

NHA Cursus Tekenen en Schilderen Ger Fiegen

Gemaakt door cursist(e) Ger Fiegen

NHA Cursus Tekenen en Schilderen Marga de Ruiter

Gemaakt door cursist(e) Marga de Ruiter

NHA Cursus Tekenen en Schilderen Thea IJsselmuiden - Swillens

Gemaakt door cursist(e) Thea IJsselmuiden - Swillens

LESGELD

Lesgeld

Tekenen en Schilderen
€369,00
of  18x 23,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€369,00
of  18x 23,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Tekenen en Schilderen Extra Uitgebreid
€439,00
of  24x 20,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€439,00
of  24x 20,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Met persoonlijke begeleiding
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Hele overzichtelijke cursus, met duidelijke opbouw. Gevorderden kunnen volgorde hoofdstukken makkelijk zelf bepalen en hoofdstukken als naslagwerk houden. Fijn dat eigen tempo bepaald kan worden en een eventuele keus voor de digitale omgeving is ook er handig.

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!