Gratis studiegids

Tijdverspillers: 3 stappen om ervan af te komen

"Daar heb ik geen tijd voor" is een zin die je waarschijnlijk maar al te vaak uitspreekt. Maar wist je dat je op een dag vaak ontzettend veel tijd verspilt? Hoe fijn zou het zijn om deze tijdverspillers aan te pakken en zo extra uurtjes vrij te maken op een dag? In drie stappen neem jij weer de regie over jouw tijd.


 


1. Wat zijn jouw tijdverspillers?

Goed inzicht is het halve werk. Welke zaken zie jij precies als tijdverspilling? Wachten, 6 keer per uur je social media checken, hele avonden Netflixen, bezoek dat ineens komt binnenlopen op een slecht moment, uitstelgedrag, enzovoorts.
 

Stap 1: Maak een lijstje met jouw top tijdverspillers.
 

2. Eigen schuld of niet?

Dat jij tijd verliest doordat jouw afspraak te laat is, daar kun je niets aan doen. Maar er zijn genoeg minuten waar wel winst op te behalen valt. Hoeveel tijdverspillers heb jij in eigen hand?
 

Stap 2: Deel je opgeschreven tijdverspillers in twee categorieën: Waar heb ik invloed op en waar heb ik geen invloed op?
 

3. Maak een plan

Bedenk bij alle tijdverspillers, waar je zelf invloed op hebt, hoe je ze kunt terugdringen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je geen hele avond voor de televisie gaat hangen, maar slechts één aflevering van je favoriete serie kijkt. Of dat je je telefoon tijdelijk in een andere kamer legt zodat je niet verleid wordt tot eindeloos swipen en scrollen.
 

Stap 3: Zet bij elke tijdverspiller waar je invloed op hebt een doel.
 

En nu? Volhouden. Houd je aan jouw doelen en na verloop van tijd ontstaan er nieuwe, tijdbesparende gewoontes. Of leer nieuwe vaardigheden aan waarmee jij in het dagelijkse leven eenvoudig tijd kan besparen, zoals snellezen. En met die gewonnen tijd kun jij weer iets nuttigs doen!

 
Nog meer uit je tijd halen?

Wil jij nog meer uit je tijd halen? Lees dan verder over timemanagement en ontdek hoe je jouw tijd de baas wordt. 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!