Gratis studiegids

Tijdstrijd: Sander leert gitaar spelen

In de Tijdstrijd daagt thuisopleider NHA drie kandidaten uit om een opleiding van hun keuze binnen drie maanden af te ronden. Tijdstrijder Sander koos ervoor om gitaar te leren spelen. We spreken hem over wat meezit, wat tegenzit en wat de studie hem oplevert.

 

Cursusverslaafd

Van wijncursus tot een nieuwe taal leren of een opleiding tot trouwambtenaar: we kunnen Sander gerust cursusverslaafd noemen. “Eens in de zoveel tijd wil ik gewoon weer wat nieuws leren”, vertelt hij schouderophalend. “Een instrument spelen stond heel hoog op mijn lijstje, dus toen een vriend van mij op de Tijdstrijd bij NHA wees, was de keuze snel gemaakt.”

 

Sander leert gitaar spelen in de Tijdstrijd van NHA

  

Geen noot kunnen lezen

Toen Sander aan de cursus gitaar spelen begon, kon hij nog geen noot lezen. “Ik heb ook nul muzikale achtergrond. Het voordeel daarvan is dat elk half uurtje dat je investeert je enorme stappen maakt. Dat motiveert. En heel eerlijk: ik kan nog geen liedje spelen, maar ik kan in elk geval wel lezen wat er staat. Ik had niet gedacht dat ik dat zo snel zou leren.”

 

“Soms wil ik de gitaar uit

frustratie op de vloer

door midden slaan.”

 

Gitaar leren spelen moeilijker dan verwacht

Zo’n drie keer per week slaat Sander aan het pingelen. En hoewel het leren Sander snel afgaat, is het niet altijd rozengeur en maneschijn. “Af en toe zou ik die mooie, akoestische gitaar het liefst door midden slaan op de vloer. Als mijn fijne motoriek niet meewerkt, kan ik echt kwaad worden op mezelf. Maar feit is: je leert geen trucje. Je leert echt de basis van het gitaar spelen. Dat kost tijd.”

 

Studeren op je eigen manier

Wat Sander fijn vindt aan de thuiscursus, is dat hij zelf bepaalt hoe hij leert. “Lineair leren is niets voor mij. Het liefst stuiter ik door de lessen heen. Ik ga van les 1 naar les 10 en weer terug naar les 3 om die ene moeilijke opdracht nog een keer te doen. En wat ik leerde: je kunt beter drie keer per week een half uurtje spelen, dan één keer anderhalf uur. De stof blijft zo beter hangen.”

 

“Het is fijn om je tijd nuttig

door te brengen, maar dan

op een ontspannen manier.”

 

Leren is ook ontspannen

Is Sander dan nooit te verleiden tot een avond bingewatchen? “Natuurlijk wel, vooral wanneer ik brak ben is het fijn om me achter een Netflixserie te verschuilen. Maar geloof mij: het is ook heel fijn om je tijd nuttig te besteden, op een ontspannen manier. Ik pingel vaak vlak voordat ik ga slapen wat. Lekker rustig, op de bank. Ik merk dat ik steeds meer vooruitga, dus die Tijdstrijd, die ga ik wel halen.”

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!