Menu
Gratis studiegids

Rick leert Fins voor de liefde: “Als ik haar taal kan begrijpen, tilt dat onze relatie naar een hoger niveau”

Rick Weers (23) leerde zijn Finse vriendin Eili (29) kennen tijdens een avondje stappen. “Aan het einde van de avond ben ik naar haar toe gelopen, ik begon in het Nederlands, maar het bleek al snel dat ze geen Nederlands sprak.” Nu hebben Rick en Eili een relatie en worden er toekomstplannen gemaakt. Rick besloot de NHA-cursus Fins te volgen, om hun relatie naar een hoger niveau te tillen.

“Minun nimeni on Rick, mijn naam is Rick.” Rick spreekt inmiddels al een paar woorden Fins. Op dit moment communiceren Rick en Eili voornamelijk nog in het Engels en soms een beetje Nederlands. Toch besloot Rick een cursus Fins te volgen “Ik dacht als ik iets van haar taal kan begrijpen dan brengt dat ons toch dichter bij elkaar. Plus als je ooit kinderen wilt dan gaat dat natuurlijk ook meespelen.”

Rick is werkzaam als beveiliger en centralist. Zijn vriendin Eili is in 2017 naar Nederland gekomen als au pair. Anderhalf jaar daarna hebben Rick en Eili elkaar ontmoet tijdens een avondje stappen in Nederland. Inmiddels studeert Eili Nederlandkunde en volgt Rick de cursus Fins.Moeilijkste taal ter wereld?

Rick houdt ervan om nieuwe dingen te leren. Zo heeft hij in het verleden ook een cursus Spaans gevolgd. “Die is ook goed blijven hangen. Fins is wel wat anders, dat is een stukje lastiger.’’

Fins is een van de moeilijkste talen om te leren. Toch houdt dit Rick niet tegen. Ook talen als Arabisch of Mandarijn staan bijvoorbeeld in het rijtje van moeilijkste talen ter wereld. De Finse taal hoort tot de zogenaamde Fins-Oegrische taalfamilie. De taal heeft geen enkele connectie met andere Europese talen. Daarnaast maakt de grammatica met veel verbuigingen het leren van de taal erg complex.

“Het is een heel apart taaltje.”

Maar gelukkig heeft hij een goede leermeesteres, namelijk zijn vriendin. "Zo leerde mijn vriendin me één heel belangrijke zin voor als ik ooit alleen zou zijn in Finland: minulla on tyttöystävä. Wat dat betekent? Ik heb een vriendin!", vertelt Rick lachend.

 

Bekijk alle opleidingen >> 

Familieband

Rick is inmiddels al drie keer in Finland geweest. Waar natuurlijk ook een ontmoeting met de familie van Eili bij kwam kijken. Maar wat vindt de familie van Eili er eigenlijk van dat hij Fins leert? “Die vinden het super dat haar vriend interesse toont in de Finse taal. Zo laat ik ze ook zien dat ik moeite voor Eili doe, en dat vinden ze fijn. Ik heb er alleen maar positieve reacties op gehad.”

Toekomstplannen  

Hoe ziet de toekomst eruit van Rick en Eili? “Uiteindelijk is het wel het plan om hier in Nederland te blijven. Zij wil graag hier blijven, ik vind het ook prima.” Ook carrière-wise zien Rick en Eili meer kansen in Nederland. Maar mochten de plannen omgegooid worden dan staat Rick er wel voor open. Waarbij de kennis van de Finse taal natuurlijk mooi te pas komt!De taal van de liefde

Rick is zeker niet de enige die een taal leert voor de liefde. Uit onderzoek van NHA opleidingen, blijkt de liefde bij veel cursisten (38%) mee te spelen in de keuze om een specifieke taal te leren. Daarnaast geeft maar liefst 74% van de respondenten aan dat ze nog steeds samen zijn met de liefde waarvoor zij een taal hebben geleerd! Het is dus vaak niet 'slechts' een vakantieliefde. Meer over dit onderzoek lees je hier.

Tablet incl. toetsenbord

Daarom NHA

  • Nu 50% korting op het lesgeld!
  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek

Wil jij, net als Rick, een nieuwe taal leren? Of wat dacht je van een leuke hobby- of beroepscursus?

Kies een van de populaire cursussen hieronder of bekijk het complete aanbod.

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!