Gratis studiegids

Femke overwon haar burn-out en maakte haar droom waar

Leestijd: 7 minuten

Niet lullen, maar poetsen. Dat was altijd het motto van de nuchtere Femke van de Kerkhof (46). Totdat ze in een burn-out belandde. Het zette haar aan het denken over wat ze wel en niet meer wilde in haar leven. Ze besloot een opleiding te volgen en startte daarna haar eigen kindercoachpraktijk. Nu is ze zelfstandig ondernemer en helpt ze kinderen om zich optimaal te ontwikkelen.

“Ik heb 18 jaar in het onderwijs gewerkt, zowel in het reguliere als het speciaal onderwijs. Met veel plezier ging ik altijd naar mijn werk en met nog meer plezier naar huis, aangezien ik de trotse moeder ben van een zoontje”, vertelt Femke.
 

“Dankzij de Kindercoach opleiding heb ik mijn droom
waar kunnen maken.”

 
 

Vallen, opstaan en weer doorgaan

“Zoals veel mensen ben ik een echte aanpakker. Maar ik had geen idee dat deze, in mijn ogen positieve, instelling zou gaan zorgen voor een flinke klap. Op een dag werd ik namelijk ziek. Met een flinke burn-out heb ik het onderwijs toen moeten verlaten. Zo kwam ik van de ene op de andere dag thuis te zitten.”

Al snel werd de diagnose burn-out gesteld. Femke: “Het begon met duizeligheid en onstabiel op mijn benen staan. Dat werd alleen maar erger. Het leidde zelfs tot een angst- en paniekstoornis, waarbij ik letterlijk niet meer kon bewegen, laat staan de deur uitgaan. Ik was niet meer in staat om naar mijn werk te gaan.”

“Toen ik de diagnose kreeg, viel alles op zijn plek. Daar kwamen al die vage klachten en die paniekaanvallen dus vandaan. Nu kon ik er iets aan gaan doen”, vertelt Femke. “Maar dat bleek nog niet zo makkelijk. Ik moest gaan onderzoeken waar de weerstand zat. Gelukkig kreeg ik hulp van een therapeut en een coach.”

 

Ik moest mezelf weer herontdekken

“Vanaf dat moment ben ik weer begonnen met opkrabbelen en re-integreren. Ik moest mezelf weer herontdekken. In het onderwijs vond ik mijn draai niet meer. Ik ontdekte dat ik meer weerstand had dan ik verwacht had”, legt Femke uit. “Ik merkte gewoon dat ik niet meer paste in dat systeem en dat ik niet meer kon functioneren in mijn baan.”

Femke: “Middels coaching ging ik op zoek naar mijn drijfveren en mijn passie. Zo kwam ik toch telkens weer uit bij de begeleiding van kinderen die, op welke manier dan ook, een ondersteuningsbehoefte hebben. Dat heeft mij doen besluiten om de opleiding tot Kindercoach bij NHA te gaan volgen en mijn eigen praktijk te starten.”
 

“De opleiding is makkelijk te volgen en je kunt meteen
de vertaalslag maken naar de praktijk. Dat vind ik
er zo aantrekkelijk aan.


“Ik heb hier heel bewust voor gekozen”, vertelt Femke. “Nu kan ik als zelfstandig functionerende datgene doen waar ik goed in ben. Je moet soms eerst hard vallen voordat je weer kunt opkrabbelen en je dromen kunt verwezenlijken. Dat heeft het mij in ieder geval wel gebracht.”

Een opleiding die voor iedereen toegankelijk is

Dankzij haar achtergrond in het onderwijs had Femke al veel ervaring met het werken met kinderen. Toch vond ze het belangrijk om nog een opleiding te volgen. “Dit was een prachtige aanvulling daarop”, legt ze uit.

“Ook al denk je dat je al veel kennis hebt vanwege je werkervaring, je leert altijd bij. Het is toch een specifiekere doelgroep", vertelt Femke. "Voor ouders is het fijn als je kunt aantonen dat je nog een specifieke opleiding hebt gevolgd. Daarom wilde ik deze opleiding er echt nog bij gaan doen.”

Over de opleiding is Femke erg enthousiast. “Ik denk dat deze opleiding voor iedereen toegankelijk is. Er wordt duidelijke uitleg gegeven, het is makkelijk te volgen. En je kunt meteen de vertaalslag maken naar de praktijk. Dat vind ik er zo aantrekkelijk aan, ook omdat ik zelf behoorlijk praktisch ben ingesteld.”

Femke: “Wat ook heel prettig is, is dat je het helemaal op je eigen tempo kunt doen. Dat maakte het voor mij ideaal toen ik nog herstellende was. Op momenten dat ik me goed voelde, kon ik veel doen. En ging het even wat minder? Dan hoefde het ook niet. Er ligt geen druk op. Je hebt ruim voldoende de tijd om de lesstof te behandelen.”

Genieten met een grote G

Inmiddels heeft Femke haar opleiding bij NHA afgerond. Vorig jaar is ze haar eigen praktijk, Groeispriet Coaching, gestart. Zelfstandig ondernemer zijn is haar op het lijf geschreven: “Ik vind het heerlijk, ik wil niet meer anders. Ik ben weer helemaal tot bloei gekomen, als mens en op werkgebied. Het is gewoon echt genieten met een grote G. Het is voor mij de beste stap die ik heb gezet.”

Femke: “Ik combineer het werk in mijn praktijk met mijn gezin, want dat is voor mij heel belangrijk. Ik heb er ooit voor gekozen om moeder te worden, dus ik wil ook echt moeder zijn. Dat wil ik kunnen combineren met mijn werk.”

 In Femke’s praktijk komen vooral kinderen van de basisschoolleeftijd. “Dat zijn bijvoorbeeld kinderen met een achterstand op didactisch gebied, die moeite hebben met lezen, rekenen of een ander vak. Maar met name kinderen die problemen hebben op sociaal-emotioneel gebied vinden de weg naar de praktijk”, legt ze uit. 

“Die problemen kunnen heel divers zijn. Problemen thuis, pestgedrag. Vaak komt er dan toch naar voren dat er sprake is van een verminderd zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Daar werken we dan aan in mijn praktijk.”
 

“Ik ben weer helemaal tot bloei gekomen, als mens
en op werkgebied.”
 

Femke: “Het mooie van het werk in mijn eigen praktijk is dat ik een-op-een met het kind kan werken. Je hebt alle tijd om te kijken wat er nou bij het desbetreffende kind past. Het is niet gebonden aan vaste methodieken of standaard hulp zoals die binnen scholen wordt aangeboden voor gezinnen. Je kunt echt maatwerk leveren en dat maakt het interessant voor mij.”

 


 

Een connectie aangaan met kinderen

Femke: “In mijn werk voor een werkgever had ik het gevoel dat ik de kinderen iedere dag tekort deed, door alle regels, beperkingen in tijd en geld en druk van bovenaf. Dat was waar ik altijd op vastliep: het beperkt worden in je manier van werken. Nu is dat allemaal weggevallen.”

“Het leukste aan werken met kinderen vind ik hun eerlijkheid en spontaniteit. Kinderen zijn zo open. Ze zijn gewoon wie ze zijn. Ik vind het heerlijk om kinderen die nog zo onbevangen zijn te kunnen helpen en ze te ondersteunen bij datgene waar ze moeilijkheden bij ervaren”, vertelt Femke.

“Als je dat kunt doen en je kunt de connectie met ze aangaan, dan ben je een rijk mens. En je krijgt er ook heel veel voor terug. Je ervaart echt hun dankbaarheid, doordat je ze een stukje zelfverzekerder hebt gemaakt. Daardoor staan ze weer sterker in hun schoenen en kunnen ze zich optimaal ontwikkelen. Ja, dat is fantastisch.” 

Dromen voor de toekomst

Na haar burn-out heeft Femke al veel bereikt, maar ze heeft nog genoeg dromen voor de toekomst: “Ik wil blijven leren, want dat is het mooie: als je eenmaal weer begonnen bent met een opleiding, dan smaakt dat zó naar meer! Het werkt aanstekelijk, bijna besmettelijk zou ik zeggen. Je blijft erdoor in beweging en ik denk dat dat heel goed is. ”

“Dit is voor mij de beste stap die ik heb gezet.”
 

Daarom heeft ze na de Kindercoach opleiding ook nog de cursus Soft Skills afgerond bij NHA. Femke: “Als je met kinderen gaat werken in een praktijk krijg je uiteraard ook te maken met ouders. En ik heb gemerkt dat ouders vaak ook behoefte hebben aan een stukje coaching.”

“In de toekomst wil ik ook de mogelijkheid gaan bieden om ouders te begeleiden, en eventueel ook kinderen die al naar de middelbare school gaan. Zo kan ik mijn doelgroep verder uitbreiden. Deze cursus leek me een mooie aanvulling omdat het voor iedereen geschikt is. Voor mezelf, maar ook om weer mee te nemen in mijn praktijk”, legt Femke uit.Weer studeren met STAP-budget

De Soft Skills cursus volgde Femke met het STAP-budget, een overheidssubsidie van € 1.000,- bedoeld om je verder te ontwikkelen op de arbeidsmarkt. “Het aanvragen was eigenlijk heel makkelijk, maar het was wel even spannend op de dag dat de inschrijvingen open gingen. Het was erg druk. Er wordt gelukkig steeds meer gebruik gemaakt van het STAP-budget. Dat was duidelijk te merken.”

“Het werkt eigenlijk heel makkelijk vind ik. Je hoeft alleen maar het aanvraagformulier in te vullen en te zorgen dat je op tijd inlogt. En dan is het hopen dat je door de wachtrij komt. Als je je opleiding dan afrondt met een positief resultaat en binnen de gestelde termijn, dan krijg je dat eigenlijk gewoon cadeau. Dat vind ik heel bijzonder!”

 

“Ik wil blijven leren. Je blijft erdoor in beweging en
ik denk dat dat heel goed is.”

 

Femke: “Als je jezelf graag wilt blijven ontwikkelen en je wilt een cursus of opleiding volgen, dan zijn daar nou eenmaal kosten aan verbonden. Niet iedereen heeft een budget om daar zelf in te kunnen voorzien. Dan is het STAP-budget ideaal. Het maakt studeren voor iedereen toegankelijk.”

 

Als je kunt lezen, dan kun je leren

“Jezelf ontwikkelen vind ik heel belangrijk in het leven”, vertelt Femke. “Je moet niet stil willen staan. Als je dromen hebt die je wilt bereiken, dan zul je er wel iets voor moeten doen. Niet te lang nadenken dus, maar gewoon doen!”

“Ook voor mensen die ziek zijn of die in beperkte mate energie of tijd hebben, bijvoorbeeld door andere werkzaamheden, het huishouden of hun gezinsleven, werkt deze manier van studeren perfect”, aldus Femke. “Dan kun je het toch hartstikke goed combineren is mijn ervaring.”

Studeren is voor iedereen mogelijk, bevestigt Femke: “Bij NHA is studeren zo toegankelijk. Je kunt gewoon thuis studeren, je hoeft niet per se ergens naartoe. Die drempels zijn er allemaal niet. Je hoeft alleen maar je laptop open te klappen en te beginnen. Als je kunt lezen, dan kun je leren!”

“Dankzij de Kindercoach opleiding heb ik mijn droom waar kunnen maken. Doen waar jij je goed bij voelt, wat je plezier geeft en wat je gelukkig maakt, dat is het allerbelangrijkste.”
 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!