Gratis studiegids

Deze 5 dingen doen Nederlanders het liefst in hun vrije tijd

Tijd voor jezelf nemen: dat is geen luxe, maar noodzaak. Juist in het dagelijks leven is het belangrijk om op tijd te pauzeren en op te laden. Zo voorkom je dat je opgebrand raakt en haal je tegelijkertijd meer uit jouw tijd.

Opleidingsinstituut NHA onderzocht wat Nederlanders de waardevolste dagelijkse momenten voor zichzelf vinden. Lees hieronder welke activiteiten in de top 5 staan.
 

5. Huisdier verzorgen

Met ruim 2,6 miljoen katten, 1,5 miljoen honden en 3,9 miljoen vogels valt er heel wat te borstelen, spelen en verzorgen in Nederland. En dat doet men graag, zo blijkt.

Het verzorgen van huisdieren waarderen Nederlanders met een dikke 8,2. Vooral doordeweeks en in de ochtend wordt er voor gezorgd dat Pluto en Minoes niets tekort komen.
 

4. Lezen

‘s Ochtends slaan Nederlanders nog altijd het liefste de papieren krant open, maar volgens het CBS winnen nieuwe media en digitale communicatiemiddelen onverminderd terrein. In totaal wordt er bijna een uur per dag op online media gelezen.

En hoewel er steeds minder boeken worden gelezen, staan Nederlanders internationaal gezien nog steeds bekend als echte boekenwurmen. Het vaakst worden spannende verhalen gelezen, gevolgd door literaire en informatieve boeken. Lezen wordt dan ook beoordeeld met een 8,3.
 

3. Spelletjes spelen

Spelletjes spelen staat op nummer 3 met een gelukscijfer van 8,3. Nederlanders gamen dagelijks per persoon gemiddeld 61 minuten. Dat is bij elkaar opgeteld bijna een half miljard minuten per dag. Hierbij wordt vooral de smartphone gebruikt om te gamen (35 procent), gevolgd door de tablet (18 procent).

Maar ook het oude vertrouwde bordspel blijft in trek. Bol.com verkocht in 2018 maar liefst 2,5 miljoen spellen en de omzetcijfers van uitgevers van gezelschapsspellen schieten omhoog.
 


 

2. Sporten

Sporten behoort absoluut tot de favoriete vrijetijdsbestedingen. Nederlanders waarderen deze activiteit zelfs met een 8,4. Doordeweeks wordt het liefste gesport in de sportschool of thuis.

In het weekend trekken Nederlanders er vaker op uit om buiten te bewegen. En waar 20 tot 34-jarigen vooral ‘s avonds sporten, geven 50 tot 65-jarigen juist de voorkeur aan een vroege workout.
 

1. Creatief bezig zijn

Pottenbakken, tekenen of muziek maken: in de vrije tijd zijn Nederlanders het allerliefst creatief bezig. Met stip bovenaan staan beeldende activiteiten zoals schilderen, tekenen of beeldhouwen, gevolgd door muziek maken en zingen. De activiteit wordt beoordeeld met een 8,6. Wil jij ook beginnen met een creatieve hobby als tekenen? Bekijk onze tips voor leuke dingen om te tekenen

Lees ook: 20 andere tips met leuke dingen om te doen
 

Haal jij al alles uit jouw tijd? Lees hieronder hoe je jouw tijd optimaal pakt en ontdek hoe jij jouw tijd terugwint!

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!