VWO profiel Cultuur en Maatschappij  

Tijdelijk met GRATIS tablet
VWO profiel Cultuur en Maatschappij
Ministerie%20van%20OCW
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
v.a. 12x
304,00
of 
€3311,00
 • Lesstof + Examentraining
 • Begeleiding van Vwo vakdocenten
 • Erkend door ministerie van onderwijs
 • Afronding: Erkend diploma
 • Studieduur: 30 maanden
ALGEMEEN

VWO profiel Cultuur & Maatschappij

Het profiel Cultuur en Maatschappij is het minst exacte profiel binnen VWO. Deze studierichting legt voornamelijk de focus op moderne vreemde talen en kunst en cultuur. Met dit profiel kun jij dan ook doorstromen naar studies op het gebied van mens- en maatschappijwetenschappen, en kunst en cultuur.

Kies je ervoor om het profiel Cultuur en Maatschappij VWO middels een thuisstudie te volgen? Dan studeer je alleen wanneer jij daar tijd voor hebt, gewoon op je eigen tempo. Op die manier kun jij je studie eenvoudig combineren met een baan of een druk leven.

Daarnaast heb je met een thuisstudie geen last van afleidingen uit een druk klaslokaal, maar profiteer je wel van de voordelen van medestudenten. Via de online leeromgeving Plaza leg jij makkelijk contant zodat je vragen kunt stellen of een discussie kunt starten.
 

Voor wie?

Het Cultuur en Maatschappij profiel als thuisstudie is geschikt voor iedereen die op zijn eigen tempo het diploma voor het profiel Cultuur en Maatschappij VWO wil behalen. Je gaat in dit profiel voornamelijk aan de slag met moderne vreemde talen en vakken als geschiedenis.

Ben jij kunstzinnig? Heb je interesse in communiceren en maatschappelijke vraagstukken? Ben je goed met talen en wil je graag sociaal betrokken zijn? Dan is het profiel Cultuur en Maatschappij VWO perfect voor jou!

Wil je na jouw VWO diploma verder leren? Dan kun je doorstromen naar het HBO of overstappen naar het Wetenschappelijk onderwijs WO (universiteit).
 

Landelijk erkend diploma

Je diploma voor het profiel Cultuur & Maatschappij op VWO niveau is middels een thuisstudie net zo waardevol als klassikale lessen. Je legt immers hetzelfde examen af. NHA is erkend voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, op grond van de Wet Erkende Onderwijsinstellingen. Je bent dus verzekerd van kwaliteit. Zo behaal je met het profiel Cultuur & Maatschappij jouw landelijk erkende diploma.
 

Behaal je missende VWO deelcertificaten

Heb je al een profiel Cultuur en Maatschappij VWO gevolgd maar niet alle vakken gehaald? Of wil je ook vakken uit de andere profielen ontdekken? Dan kun je bij NHA eenvoudig voor de losse examenvakken van de VWO deelcertificaten kiezen. Op die manier volg je alleen de vakken die je nodig hebt en behaal je nog sneller je doel.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma

Om je diploma voor het profiel Cultuur & Maatschappij op VWO niveau te behalen, moet je verschillende vakken volgen. Deze vakken zijn bij elk profiel onderverdeeld in drie verschillende delen: een gemeenschappelijk deel, een profieldeel en een vrij deel. Welke vakken er onder welk deel vallen, is afhankelijk van jouw gekozen profiel.
 

Het gemeenschappelijke deel

De vakken in het gemeenschappelijke deel volgt elke VWO student, ongeacht welk profiel jij kiest. Het gaat dan om de volgende vakken:

 • Nederlands
 • Engels
 • Maatschappijleer
 • Frans of Duits

 

Het profieldeel

Naast de vakken uit het gemeenschappelijke deel, volg je ook de vakken uit het profieldeel, die afhankelijk zijn van jouw profielkeuze. Voor het profiel Cultuur en Maatschappij op VWO niveau zijn de volgende vakken vereist:

 • Frans of Duits
 • Geschiedenis
 • Wiskunde A of Wiskunde B
 • Aardrijkskunde of Economie
   

Het vrije deel

In het vrije deel van je profiel Cultuur en Maatschappij mag je zelf kiezen welk vak je wil volgen. Het is wel verplicht minimaal één vak te kiezen. Maar meer mag natuurlijk ook. Let er daarbij wel op dat je een vak kiest dat niet overeenkomt met een vak uit je eigen profiel. Je kiest hierbij dus eigenlijk een vak uit een ander profiel.

In het vrije deel van het profiel Cultuur en Maatschappij kun je kiezen uit de volgende vakken:

 • Aardrijkskunde
 • Economie
 • Natuurkunde
 • Scheikunde
 • Bedrijfseconomie
 • Biologie

 
Naast het volgen van de vakken in je vakkenpakket, werk je ook een profielwerkstuk uit als je je VWO diploma wil halen. Tevens ontvang je bij een aantal talen een literatuurlijst waar je een aantal boeken van moet lezen.

DIPLOMA

Officieel erkend diploma

Logo Ministerie OC&WHet ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de Wet Erkende Onderwijsinstellingen voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs.

Je wordt opgeleid voor hetzelfde examen als de kandidaten in het dag- en avond-onderwijs: het officiële staatsexamen voor het landelijk erkende diploma.

 

Hoe schrijf je in voor het examen?

Je krijgt tijdens je studie automatisch informatie over het examen toegestuurd. Aanmelden voor de examens kan ieder jaar tot 31 december.

Je kunt je aanmelden bij:
Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
Afdeling Examendiensten
Postbus 30158
9700 LK Groningen
Tel.: (050) 599 89 33
E-mail: [email protected]
Internet: www.duo.nl

De examenplaatsen (voor zowel het centraal schriftelijk examen als het college-examen) liggen verspreid over Nederland. Op het aanmeldingsformulier kun je een plaats uitzoeken die bij jou in de buurt ligt.

Examengeld

Je kunt per vak examen afleggen of kiezen voor een volledig staatsexamen (meerdere vakken). Het examengeld is door de overheid als volgt vastgesteld:

- Volledige examen VWO: maximaal ca. € 720,-
- Per vak (bestaande uit een centraal schriftelijk examen én college-examen): ongeveer € 144,-
- Per vak (bestaande uit een centraal schriftelijk examen óf een college-examen): ongeveer € 71,-

Proefexamen

Ter voorbereiding op het examen krijg je bij veel vakken de mogelijkheid om een proefexamen te maken. Zo weet je precies welke onderwerpen nog extra aandacht nodig hebben en leg je daarna zelfverzekerd het examen af.

Examengarantie

NHA geeft volledige examengarantie. Mocht je onverhoopt niet slagen voor het examen, dan begeleidt jouw docent(e) je gratis tot je wél geslaagd bent!

Het NHA getuigschrift

Examens zijn niet verplicht. Wanneer je als vrijetijdsbesteding wil studeren kan dat natuurlijk ook. Na afloop van ieder vak kun je een getuigschrift aanvragen. Dat kan wanneer je het vak hebt gevolgd, van alle lessen het huiswerk of de werkopdrachten ter correctie hebt ingestuurd en daarvoor gemiddeld een voldoende cijfer haalde (5,5 of hoger). De totale kosten voor dit getuigschrift bedragen € 29,-.

Niet geslaagd? Lesgeld terug

Je krijgt het lesgeld terugbetaald indien je niet geslaagd bent voor het examen. Voorwaarde voor deze terugbetaling van het lesgeld is dat je al het huiswerk maandelijks hebt ingestuurd en na de startdatum aantoonbaar 2x aan één theorie-examen hebt deelgenomen zonder daarvoor te slagen. In dat geval krijg je het betaalde lesgeld, dat betrekking heeft op de lesstof voor het betreffende examen, terugbetaald. Je dient hiertoe wel de hele cursus afgerond en betaald te hebben. Deze garantie geldt tot drie jaar na inschrijfdatum.

 

Meer kwaliteitsgaranties

 

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze VWO cursus uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met VWO profiel Cultuur en Maatschappij kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen drie jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland!

Wanneer je start met de cursus VWO profiel Cultuur en Maatschappij, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

De gemiddelde studieduur is ongeveer 30 maanden bij een gemiddeld studietempo van 12 uur per week. De studieduur voor het volledige Profiel Natuur en Techniek op VWO niveau is afhankelijk van de vakken die jij opneemt in jouw vakkenpakket. 

 Vak Aantal lessen Studieduur in maanden
 Gemeenschappelijk deel: (*kies één van deze vakken)
 Nederlands 40 10 maanden
 Engels 64 10 maanden
 Maatschappijleer 38 5 maanden
 Frans* 48 12 maanden
 Duits* 24 6 maanden
 Profiel deel: (*kies één van deze vakken) en (**kies één van deze vakken) en (***kies één van deze vakken)
 Wiskunde A* 46 7 maanden
 Wiskunde B* 48 9 maanden
 Geschiedenis 32 7 maanden
 Frans** 48 12 maanden
 Duits** 24 6 maanden
 Aardrijkskunde*** 28 7 maanden
 Economie*** 36 9 maanden
 Het vrije deel: (kies nog één extra vak)  
 Aardrijkskunde 28 7 maanden
 Economie 36 9 maanden
 Natuurkunde 42 8 maanden
 Scheikunde 22 6 maanden
 Biologie 44 8 maanden
 Bedrijfseconomie 24 6 maanden

 

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

VWO profiel Cultuur en Maatschappij
v.a. 12x €304,00 of  €3311,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
v.a. 12x 304,00
of  €3311,00
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen

Vraag een deel van je studiekosten terug bij DUO

Een NHA-studie VMBO, HAVO, VWO volg je in deeltijd. Als je een studie in deeltijd volgt, heb je geen recht op studiefinanciering. Je kunt wel onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming voor deeltijders aanvragen.

Volg je minstens 2 vakken bij NHA, ben je ouder dan 18 jaar, krijg je geen studiefinanciering of andere tegemoetkoming van DUO? Dan kun je een tegemoetkoming aanvragen via DUO.

De opleidingen van NHA zijn erkend. De tegemoetkoming is afhankelijk van je inkomen. Je kunt nu al inschrijven, tegemoetkoming aanvragen kan ook nog als je al ingeschreven bent.
 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!