Gratis studiegids

Studie informatie VMBO/HAVO/VWO


Alles over studeren bij NHA

 

Waar en wat jij wilt, wanneer je het wilt

Aan de keukentafel, in een koffiebar of onderweg in de trein. Met een NHA-opleiding studeer je waar en wanneer jij dat wilt. En wat je ook zoekt, bij NHA vind je altijd een passende cursus of opleiding; beroepsopleidingen, opleidingen waarmee je een eigen zaak kunt starten, certificaten (VMBO, HAVO en VWO), taal- en hobbycursussen.

Een NHA-opleiding is bijzonder efficiënt. Je bent geen tijd kwijt met reizen en je studeert comfortabel thuis wanneer het jou uitkomt. Jouw persoonlijke docent past zich volledig aan jouw tempo aan. Samen met jouw persoonlijke docent werk je naar een waardevol diploma toe.

Het begon 85 jaar geleden

De basis voor NHA werd 85 jaar geleden gelegd door een onderwijzer die mensen wilde helpen zich te ontwikkelen door middel van afstandsonderwijs. Dat helpen is altijd gebleven en daarom volgden inmiddels meer dan 2.000.000 mensen met succes en veel plezier een cursus of opleiding van NHA. NHA heeft altijd al tot de modernste onderwijsinstellingen behoord en staat garant voor een uitstekende leskwaliteit en service.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het voortgezet onderwijs. 

Erkende diploma’s

NHA leidt op voor de landelijk erkende diploma’s VMBO, HAVO en VWO. Hierdoor ben je verzekerd van een veelgevraagd diploma, wanneer je de studie succesvol hebt afgerond. Dit diploma is gelijk aan het diploma dat je haalt via regulier dagonderwijs.

Natuurlijk kun je alle examenvakken ineens volgen, en in één keer het volledige staatsexamen afleggen. Je kunt je diploma echter ook in delen behalen, door deelexamens af te leggen. Je studeert dan volgens de certificatenregeling. Een bepaald aantal certificaten (eigenlijk een diploma per vak), dat je op deze wijze verkrijgt, vormt dan samen het diploma. Je bepaalt zelf welke certificaten je wilt behalen.

Dit is ook ideaal voor mensen die op school gezakt zijn voor bijvoorbeeld 2 vakken. Deze vakken haal je nu via NHA, waardoor je alsnog je studie kunt afronden met het officiële diploma. In deze studiegids wordt dit schematisch uitgelegd bij de informatie over de opleidingen.

 

Onderzoek wijst uit dat cursisten zeer tevreden zijn over NHA

Onafhankelijk onderzoek onder cursisten van NHA wijst uit dat men bijzonder tevreden is over de cursussen, de begeleiding, de service en de gunstige prijsstelling. Bron: onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect.

NHA biedt beste prijs-kwaliteitverhouding van Nederland

248 opleidingsinstituten zijn beoordeeld door hun cursisten. NHA scoort in dit onderzoek een prachtige 9e plaats. Hiermee laat NHA andere afstandsopleiders ver achter zich! Binnen de categorie ‘kwaliteit cursusmateriaal’ zijn we op de 4e plaats geëindigd. Binnen de categorie ‘prijs-kwaliteitverhouding’ zijn we uitgeroepen tot de voordeligste opleider van Nederland: plaats 1. Binnen de categorie ‘waarmaken van de verwachtingen’ zijn we eveneens op plaats 1 geëindigd, gedeeld met Fontys hogeschool en Nyenrode.

Persoonlijke begeleiding

 

Jouw persoonlijke docent

Alleen bekwame docenten komen in aanmerking voor een aanstelling bij NHA. Heel belangrijk is dat ze volledig bevoegd zijn en een jarenlange praktijkervaring hebben. Maar NHA vindt het zeker zo belangrijk dat het menselijke docenten zijn. Je docent heeft maar één doel voor ogen: jou helpen, steunen en adviseren. Er is alle tijd voor je. Hierdoor verloopt je opleiding goed en kun je prima resultaten boeken.

Huiswerk en correctie (internet)

Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Huiswerk maken en inzenden naar je docent is niet verplicht, maar wel verstandig voor het succesvol afronden van je studie. Aan het einde van iedere les vind je de vragen of opgaven. De lesstof vind je terug in de les die je net bestudeerd hebt. Je stuurt het huiswerk rechtstreeks naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan snel weer naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg en antwoord op je eventuele vragen.

Je mag tot drie jaar lang huiswerk insturen!

Ook dat is uniek in Nederland. Heb je alle lessen van jouw opleiding al ontvangen, maar ben je niet helemaal ‘bij’ met je studie? Ga dan gerust in je eigen tempo verder. Blijf het huiswerk in je eigen tempo ter correctie inzenden. Jouw docent blijft je helpen en begeleiden. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden.

Helder en duidelijk lesmateriaal

Geen gezoek of geblader in boeken. De lessen van NHA worden met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Daarbij staat voorop dat de lessen vooral helder en duidelijk moeten zijn. Je leert alleen de stof die echt nodig is. Ballast wordt achterwege gelaten. Je zult de lessen snel begrijpen dankzij de overzichtelijke opbouw en duidelijke illustraties.

Je vindt alles in de lessen: duidelijk, in volgorde en op zijn plaats. De opleidingen van NHA zijn gemaakt voor jouw gemak. Elke les vormt een afgerond geheel en geeft je het gevoel weer een bouwsteen aangebracht te hebben. Als de stof verandert, wordt de betreffende les meteen vervangen.

Alle opleidingen zijn compleet, zonder extra kosten

Je hoeft niets na te bestellen of naar de winkel te gaan. Alles wat bij de opleiding hoort, krijg je automatisch thuisgezonden door NHA. Je betaalt geen cent extra!

Al het materiaal blijft jouw eigendom

Wanneer je cursist bent bij NHA worden de lessen die je ontvangt jouw eigendom. Je hoeft dus geen lessen terug te zenden. Hierdoor kun je later nog eens teruggrijpen naar dit lesmateriaal, en zo jouw kennis opfrissen of bepaalde zaken nog eens nakijken. In de fraaie opbergmappen vormt zich een waardevol naslagwerk, dat op jouw boekenplank niet zal misstaan.

Contact met medestudenten via Plaza

Door in te loggen op onze website  www.nha.nl kun je direct in contact komen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen leren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het studeren extra interessant!

Officiële staatsexamen dicht bij huis

Het staatsexamen bestaat uit twee onderdelen: een centraal schriftelijk examen en een college-examen. Dit college-examen kan per vak verschillen. Het kan bestaan uit een schriftelijke toets, een mondeling examen, een presentatie (van een door jou uitgevoerd onderzoek) of een combinatie van meer van deze onderdelen. Het centraal schriftelijk examen vindt jaarlijks plaats in mei. Het mondelinge gedeelte van het college-examen vindt jaarlijks plaats in juli. Per vak ontvang je een eindcijfer, dat een gewogen gemiddelde is van je behaalde resultaten bij het centraal schriftelijk examen en het college-examen. Je wordt opgeleid voor hetzelfde examen als de kandidaten in het dagonderwijs: het officiële staatsexamen.

 

Hoe schrijf je in voor het examen?

Je dient jezelf rechtstreeks bij de IB-Groep voor een examen aan te melden. Aanmelden voor de examens kan ieder jaar tot 31 december.

Je kunt je aanmelden bij:
Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO / IB-Groep)
via de website http://www.ibgroep.nl/
Tel.: (050) 599 89 33
E-mail: [email protected]

De examenplaatsen (voor zowel het centraal schriftelijk examen als het college-examen) liggen verspreid over Nederland. Op het aanmeldingsformulier kun je een plaats uitzoeken die bij jou in de buurt ligt.

Ook is op www.duo.nl de zogenaamde vakinformatie te lezen. Ook hier staat per vak precies omschreven wat je moet doen.

Examentraining (proefexamens)

Ter voorbereiding op het examen ontvang je bij veel vakken een uitgebreide schriftelijke examentraining. Zo weet je precies welke vakken en onderwerpen extra aandacht nodig hebben. 

100% examengarantie

Mocht je onverhoopt niet slagen voor een examen, dan bieden wij examengarantie en leidt NHA je gratis op voor het herexamen.

Het NHA-getuigschrift

Examens zijn niet verplicht. Wanneer je als vrijetijdsbesteding wenst te studeren kan dat natuurlijk ook. Na afloop van ieder vak kun je voor € 29,- een getuigschrift van NHA aanvragen. Dat kan wanneer je het vak hebt gevolgd, van alle lessen het huiswerk of de werkopdrachten ter correctie hebt ingestuurd en daarvoor gemiddeld een voldoende cijfer haalde (5,5 of hoger). 

Belastingvoordeel en meer info

NHA is gegarandeerd de voordeligste, erkende opleider van Nederland. De studiepakketten zijn compleet. Je hoeft dus geen boeken meer aan te schaffen. Je hoeft naast het lesgeld (dat je ook in lage maandtermijnen mag betalen) alleen maar rekening te houden met examengeld en eenmalig inschrijfgeld. 

 

 

Tegemoetkoming studiekosten Voortgezet Onderwijs

Start je een VMBO, HAVO of VWO-opleiding bij NHA en heb je geen recht op een tegemoetkoming scholieren of studiefinanciering? Vraag dan een “tegemoetkoming deeltijders” aan bij OCWDUO. 

Bel: (050) 599 77 55 of download de folder van http://www.duo.nl.

Betaalt je werkgever mee?

Aarzel niet om jouw werkgever te vragen om je bij de studie financieel te steunen. Je werkgever heeft namelijk ook profijt van de studie die je volgt. Je ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Je mag je opleiding opzeggen

Je bent niet verplicht om je studie tot het einde af te maken. Het is altijd mogelijk dat je tussentijds moet stoppen. NHA begrijpt dat. Wanneer je door omstandigheden tijdelijk geen huiswerk in kunt of wilt sturen is dat overigens ook nooit een probleem. Jij bepaalt je eigen studietempo en studeert op de momenten dat het jou uitkomt. Vrijheid blijft bij ons het sleutelwoord.

Modern studeren via NHA Plaza

NHA heeft een uiterst moderne digitale leeromgeving ontwikkeld: NHA Plaza. Studeren via dit plaza biedt je tal van extra mogelijkheden:

Contact met je persoonlijke docenten

Huiswerkopdrachten stuur je eenvoudig naar je eigen docent via ons plaza. Ook je vragen over de lesstof richt je via dit plaza aan je docent. Hierdoor kun je de voortgang zelf optimaal volgen en ben je verzekerd van snelle antwoorden. Je krijgt toegang tot deze beveiligde leeromgeving (https:) via een unieke inlogcode.

Contact met medestudenten

Op het plaza kun je een eigen profiel aanmaken als je in contact wilt komen met medestudenten die dezelfde cursus volgen en ongeveer tegelijk met jou zijn begonnen. Zo kun je samen ervaringen uitwisselen, samen studeren of een keer samen afspreken. Je ziet dat je er ondanks het feit dat je zelfstandig studeert, zeker niet alleen voorstaat.

Huiswerkresultaten in een oogopslag

Al je resultaten worden opgeslagen in je eigen portfolio. Deze kun je elk moment raadplegen en uitprinten. Zo heb je altijd je vorderingen goed in beeld. Ook voor een werkgever kan dit prettig zijn, wanneer deze de opleiding voor jou betaalt.

Aanmelden voor examens

Op het plaza vind je alle informatie over de examens. Je kunt je hierdoor eenvoudig aanmelden voor een examen. Alle informatie heb je zo overzichtelijk bij de hand.

Persoonlijk studieadvies

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze informatie, neem dan contact met ons op. Je kunt ons op diverse manieren bereiken:

Telefonisch advies

Onze vriendelijke studieadviseurs zijn bereikbaar via  telefoonnummer (077) 306 70 00. Zij helpen jou met je vragen en voorzien je van een goed advies.

E-mail advies

Stel je de vragen liever via de e-mail, dan kun je deze richten aan; [email protected]. De studieadviseurs van NHA zullen binnen enkele werkdagen jouw mail beantwoorden.

Persoonlijk adviesgesprek

Ook is het mogelijk om een afspraak te maken op het hoofdkantoor van NHA in Panningen. Je kunt zowel telefonisch als via e-mail vragen om een persoonlijk adviesgesprek. Onder het genot van een kopje koffie zal onze studieadviseur je uitleg geven over de opbouw van de opleiding, de vooropleidingseis enz. en al jouw vragen beantwoorden. Ook kun je het lesmateriaal dan inzien.

Alle voordelen op een rij

We zetten nog even alle voordelen van een schriftelijke studie bij NHA op een rij:

 • je stelt je eigen vakkenpakket samen;
 • je kunt op elk gewenst tijdstip beginnen;
 • je studeert in je eigen tempo;
 • je kunt kiezen om opgeleid te worden voor een volledig examen of voor één of enkele deelcertificaten (vakken);
 • je kunt er zeker van zijn dat jouw cursus van hoogwaardige kwaliteit is. NHA is immers erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;
 • je leert geen overbodige stof en gaat recht op je doel, het diploma, af;
 • het lesgeld bij NHA is extra voordelig!
 • je ontvangt elke cursus altijd 15 dagen vrijblijvend op proef;
 • vakkundige begeleiding door je eigen privé-leraar per post of via internet.

Profiteer van deze voordelen

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. We beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast. Binnen no-time ben jij de ervaringsdeskundige! 

De unieke voordelen van NHA nog eens op een rij:

Hoedje NHANiet geslaagd = Lesgeld terug garantie

Jaarlijks kiezen tienduizenden mensen voor de cursussen en opleidingen van NHA. De hoge slagingspercentages bewijzen dat de NHA onderwijsmethode succesvol is. Leren bij NHA is echt niet moeilijk en je zult zien dat jij het ook kunt.

De niet geslaagd = lesgeld terug garantie geldt voor cursussen en opleidingen met examens en studiebegeleiding. Heb je alle huiswerkopdrachten maandelijks ingestuurd en ben je na de startdatum aantoonbaar voor één theorie-examen twee keer zonder te slagen op geweest? Dan ontvang je het betaalde lesgeld (voor de lesstof voor het betreffende examen) retour. Voorwaarde is wel dat je de hele cursus/opleiding hebt afgerond en betaald. De garantie geldt tot 3 jaar (voor de complete opleiding SNRO HBO Psychosociaal Counselor tot 4 jaar) na inschrijfdatum.

Hoedje NHAStarten kan op elke dag van het jaar

Je kunt met iedere cursus en opleiding starten wanneer dat het beste uitkomt. Het is niet nodig om tot het begin van een nieuw schooljaar te wachten. Vandaag inschrijven betekent starten binnen enkele dagen.

Hoedje NHA100% examengarantie

Slaag je niet voor het eerste examen? Geen zorgen. NHA leidt je gratis op voor het volgende theorie-examen. Je kunt opnieuw het huiswerk insturen en blijven rekenen op de hulp van je docent bij het beantwoorden van al je vragen (geldt natuurlijk niet voor zelfstudie-cursussen). Deze extra service hoort standaard bij je opleiding. Je betaalt dus nooit meer lesgeld dan het bedrag dat bij de betreffende cursus of opleiding staat aangegeven.

Hoedje NHADigitale leeromgeving

NHA stelt speciaal voor cursisten en studenten de digitale leeromgeving Plaza ter beschikking. Via deze digitale leeromgeving heb je talloze mogelijkheden:

 • contact met studieadviseurs;
 • contact met persoonlijke docenten;
 • contact met medestudenten;
 • examen- en huiswerkresultaten in een oogopslag;
 • informatie over examens en aanmeldformulieren;
 • mediatheek en downloads.

De nieuwe, digitale leeromgeving staat garant voor optimale communicatie en overzichtelijke registratie van je studie.

Hoedje NHAStudeer flexibel in je eigen tempo

Liever sneller of langzamer leren? Dat kan. Voor elke cursus en opleiding bepaal je zelf het tempo. Je privédocent kijkt de ingezonden opdrachten na en beantwoordt vragen. Zo maak je al snel vorderingen.

Hoedje NHA15 dagen gratis op proef

Het is heel begrijpelijk dat je vooraf niet volledig in kunt schatten hoe een cursus of opleiding is als je er eenmaal aan begint. Dat is precies de reden waarom je bij NHA online een gratis proefles kunt volgen op www.nha.nl.

Ook is het mogelijk een opleiding 15 dagen vrijblijvend op proef thuis te ontvangen. Je kunt gewoon met de opleiding aan de slag gaan. Bevalt de opleiding, dan ga je gewoon verder. Bevalt ie niet? Geen probleem. Dan kun je het complete pakket binnen 15 dagen onbeschadigd en aangetekend retour sturen. Zonder navraag.

Hoedje NHAVoordeligste opleider van Nederland

NHA biedt veruit de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding van Nederland. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Millian. Van de 248 beoordeelde opleiders eindigde NHA op de 1e plaats.

Hoedje NHARuim 85 jaar ervaring

In 85 jaar heeft NHA een enorme onderwijservaring opgebouwd. Deze ervaring komt tot uitdrukking in de solide aanpak van alle ontwikkelde leermiddelen. Uitgangspunt is: laat niets aan het toeval over. Het belang van de student staat altijd voorop.

Hoedje NHAPersoonlijke begeleiding

Bij NHA kun je rekenen op uitstekende ondersteuning. (let op: de vorm van ondersteuning is afhankelijk van de studie die je hebt gekozen).

Denk aan ondersteuning van:

 • studieadviseurs: voor algemene vragen kun je altijd terecht bij onze studieadviseurs;
 • vakdocenten: je eigen vakdocent beoordeelt jouw huiswerk en beantwoordt je vragen;
 • praktijkdocenten: zij verzorgen de praktijkdagen, indien van toepassing bij een opleiding;
 • medestudenten: Via de digitale leeromgeving kom je snel en eenvoudig in contact met medestudenten.

Hoedje NHAJe mag drie jaar lang je huiswerk insturen

Bij NHA kan iedereen in een eigen tempo studeren. Dus niet slechts één keer je studietijd verlengen. Je hebt gewoon drie jaar lang recht op begeleiding van je eigen docent. Mocht je een jaar naar het buitenland willen en geen tijd hebben voor je studie, dan is dat geen probleem. Je pakt de studie gewoon weer op waar je was gebleven.

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!