Gratis studiegids

Studie informatie - Start je eigen bedrijf


We helpen je op weg naar jouw eigen bedrijf

 

Wat betekent het om ondernemer te zijn?

Ondernemers zijn risiconemers, creatieve pioniers en vastberaden personen. Je moet in staat zijn om een stap verder te denken, dingen net even iets anders te benaderen. Je moet risico’s durven nemen. Verder moet je bereid zijn om hard te werken en dingen op te offeren. Het vergt een flinke portie zelfdiscipline om je eigen bedrijf te laten slagen. Om als ondernemer te slagen heb je bovengenoemde kenmerken nodig of je bent bereid deze te ontwikkelen.

Je moet ook in staat zijn om tegenslagen te incasseren en deze te overwinnen. Het starten van een eigen bedrijf dien je niet te licht op te vatten. Aan de andere kant biedt het starten van een eigen bedrijf ook veel potentiële voordelen: eigen baas zijn, flexibele werktijden en veel vrijheid.

Ben je in staat om voor jezelf te beginnen?

 1. Je dient een “self starter” te zijn. Dit betekent dat je weet wat en wanneer iets moet gebeuren en wanneer iets gebeurd moet zijn.
 2. Je moet vastberaden zijn. Je dient de motivatie te hebben om voor jezelf te werken. Je dient sterk in je schoenen te staan en ook in staat te zijn om tegenslagen te incasseren.
 3. Je dient te beschikken over een positieve kijk op het leven. Negatief denken kan je tegenhouden om de eerste stap te zetten. Door negatief te denken zul je het waarschijnlijk al snel opgeven. Zeg niet: “ik ben een boekhouder” maar zeg: “ik kan een ondernemer worden die een eigen bedrijf runt”. Vermijd mensen die negatief tegenover jouw plannen staan.
 4. Je dient een “Allrounder” te zijn. Je dient oog te houden voor de financiën, je dient in staat te zijn om jezelf te verkopen, en je dient in staat te zijn om je werk te doen. Misschien ga je met iemand anders samen een bedrijf starten, iemand die zich bezig gaat houden met dingen die jij niet beheerst. Een andere mogelijkheid is om iemand in te huren die de werkzaamheden gaat doen die je niet beheerst of niet leuk vindt. Doe alleen de dingen waar je goed in bent!

Wij helpen je op weg, tijdens én na de opleiding

Ten slotte: als je bang bent om de eerste stap te nemen: je staat niet alleen en bent in goed gezelschap! Veel mensen die een opleiding bij ons hebben gevolgd, waren onzeker over het feit of ze in staat zouden zijn om voor zichzelf te werken. Je staat er echter niet alleen voor. Wij helpen je waar we maar kunnen. Tijdens de opleiding kun je altijd de hulp inroepen van je persoonlijke docent. Na afronding van de opleiding stonden de meeste mensen versteld van het zelfvertrouwen dat ze hadden opgebouwd. Je zult tijdens de opleiding een ongekende groei doormaken en stap voor stap dichter bij jouw droom komen!

Alles over studeren bij NHA

 

Waar en wat jij wilt, wanneer je het wilt

Aan de keukentafel, in een koffiebar of onderweg in de trein. Met een NHA-opleiding studeer je waar en wanneer jij dat wilt. En wat je ook zoekt, bij NHA vind je altijd een passende cursus of opleiding; beroepsopleidingen, opleidingen waarmee je een eigen bedrijf kunt starten, certificaten (VMBO, HAVO en VWO), taal- en hobbycursussen.

Een NHA-opleiding is bijzonder efficiënt. Je bent geen tijd kwijt met reizen en je studeert comfortabel thuis wanneer het jou uitkomt. Jouw persoonlijke docent past zich volledig aan jouw tempo aan. Samen met jouw persoonlijke docent werk je naar een waardevol diploma toe.

Het begon 85 jaar geleden

De basis voor NHA werd 85 jaar geleden gelegd door een onderwijzer die mensen wilde helpen zich te ontwikkelen door middel van afstandsonderwijs. Dat helpen is altijd gebleven en daarom volgden inmiddels meer dan 2.000.000 mensen met succes en veel plezier een cursus of opleiding van NHA. NHA heeft altijd al tot de modernste onderwijsinstellingen behoort en staat garant voor een uitstekende leskwaliteit en service.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het voortgezet onderwijs. 

Onderzoek wijst uit dat cursisten zeer tevreden zijn over NHA

Onafhankelijk onderzoek onder cursisten van NHA wijst uit dat men bijzonder tevreden is over de opleidingen, de begeleiding, de service en de gunstige prijsstelling. Bron: onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect.

NHA biedt beste prijs-kwaliteitverhouding van Nederland

248 opleidingsinstituten zijn beoordeeld door hun cursisten. NHA scoort in dit onderzoek een prachtige 9e plaats. Hiermee laat NHA andere afstandsopleiders ver achter zich! Binnen de categorie ‘kwaliteit cursusmateriaal’ zijn we op de 4e plaats geëindigd. Binnen de categorie ‘prijs-kwaliteitverhouding’ zijn we uitgeroepen tot de voordeligste opleider van Nederland: plaats 1. Binnen de categorie ‘waarmaken van de verwachtingen’ zijn we eveneens op plaats 1 geëindigd, gedeeld met Fontys hogeschool en Nyenrode.

Diploma’s

Aan het einde van je opleiding kun je de trotse bezitter worden van een waardevol diploma. Je bent klaar om je eigen bedrijf te starten! Het diploma hangt straks op je eigen kantoorkamer. En dat geeft vertrouwen bij klanten. Samen met je docent werk je naar je diploma toe. Met zijn bekwame hulp en jouw inzet kun je met een gerust hart de uitreiking van jouw diploma tegemoet zien. 

NHA biedt de volgende mogelijkheden:
A. NHA instituutsdiploma 
B. Branche-diploma

A. NHA-instituutsdiploma (Je doet geen examen!)
Na afloop van onze opleidingen kun je het NHA-instituutsdiploma ontvangen. Dit diploma kun je voor € 29,- aanvragen. Dat kan wanneer je de opleiding hebt gevolgd, van alle lessen het huiswerk ter correctie hebt ingestuurd en daarvoor gemiddeld een voldoende cijfer haalde (5,5 of hoger). Aan het einde van de opleiding ben je dan de trotse bezitter van een instituutsdiploma van NHA, dat zijn waarde ruimschoots bewezen heeft. Dit geldt voor de opleidingen Beroepsfotograaf, Bloemist, Budgetcoach, Cateraar, Dating Coach, Eigen Kapsalon Starten, Eigen Massagesalon Starten, Eigen Sieraden Webshop Starten, Eigenaar Schoonmaakbedrijf, Evenementenorganisator, Imago Stylist(e), Kindercoach, Life Coach, Loopbaancoach, Management Consultant, Mode Ontwerper, Paramedisch Ondernemer, Personal Trainer, Scenario Schrijver, Uitvaartverzorger en Wedding Planner. 

De opleidingen Copywriter, Hovenier, Eigen Kledingzaak Starten, Eigen Nagelstudio Starten en Eigen Hondentrimsalon Starten kunnen worden afgesloten met een NHA-examen à € 132,50 ter verkrijging van het NHA-diploma.

B. Branchediploma
NHA leidt ook op voor branche-diploma’s. Zie de info op de pagina van de opleiding van jouw keuze. Wanneer je het vereiste niveau aan kennis en vaardigheden hebt verworven, kun je aan de landelijke examens deelnemen. Deze examens worden door veel kandidaten (ook van andere onderwijsinstituten) afgelegd. De data, aanmeldgegevens en adressen van deze examens zijn ruim van tevoren bekend en worden door NHA doorgegeven. Je moet wel zelf je aanmelding voor deze examens verzorgen. De examenkosten verschillen per examen. 

Persoonlijke begeleiding van jouw docent

 

Jouw persoonlijke docent

Alleen bekwame docenten komen in aanmerking voor een aanstelling bij NHA. Heel belangrijk is dat ze volledig bevoegd zijn en een jarenlange praktijkervaring hebben. Maar NHA vindt het zeker zo belangrijk dat het menselijke docenten zijn. Je docent heeft maar één doel voor ogen: jou helpen, steunen en adviseren. Er is alle tijd voor je. Hierdoor verloopt je opleiding goed en kun je prima resultaten boeken.

Huiswerk en correctie (internet)

Je ontvangt de lessen in een luxe ringmap thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Huiswerk maken en inzenden naar je docent is niet verplicht, maar wel verstandig voor het succesvol afronden van je studie. Aan het einde van iedere les vind je de vragen of opgaven. De lesstof vind je terug in de les die je net bestudeerd hebt. Je stuurt het huiswerk rechtstreeks naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan snel weer naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg en antwoord op je eventuele vragen.

Je mag tot drie jaar lang huiswerk insturen!

Ook dat is uniek in Nederland. Heb je alle lessen van jouw opleiding al ontvangen, maar ben je niet helemaal ‘bij’ met je studie? Ga dan gerust in je eigen tempo verder. Blijf het huiswerk in je eigen tempo ter correctie inzenden. Jouw docent blijft je helpen en begeleiden. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden.

Helder en duidelijk lesmateriaal

Geen gezoek of geblader in boeken. De lessen van NHA worden met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Daarbij staat voorop dat de lessen vooral helder en duidelijk moeten zijn. Je leert alleen de stof die echt nodig is. Ballast wordt achterwege gelaten. Je zult de lessen snel begrijpen dankzij de overzichtelijke opbouw en duidelijke illustraties.

Je vindt alles in de lessen: duidelijk, in volgorde en op zijn plaats. De opleidingen van NHA zijn gemaakt voor jouw gemak. Elke les vormt een afgerond geheel en geeft je het gevoel weer een bouwsteen aangebracht te hebben. Als de stof verandert, wordt de betreffende les meteen vervangen.

Al het materiaal blijft jouw eigendom

Wanneer je cursist bent bij NHA worden de lessen die je ontvangt jouw eigendom. Je hoeft dus geen lessen terug te zenden. Hierdoor kun je later nog eens teruggrijpen naar dit lesmateriaal, en zo jouw kennis opfrissen of bepaalde zaken nog eens nakijken. In de fraaie verzamelmappen vormt zich een waardevol naslagwerk, dat op jouw boekenplank niet zal misstaan.

Persoonlijke begeleiding van jouw ondernemerscoach

 

Uniek bij NHA: je persoonlijke Ondernemerscoach!

Als je de opleiding hebt afgerond en start (of begonnen bent) met het opstarten van jouw zaak, kun je bij veel van onze “Eigen Bedrijf Starten Opleidingen” terecht bij onze gespecialiseerde ondernemerscoach. Juist dit maakt jouw cursus zo uniek. 

Aan deze coach kun je vragen stellen die betrekking hebben op het opstarten van een eigen zaak. Denk bijvoorbeeld aan vragen over de financiering van jouw bedrijf, het leggen van contacten met bevoegde instanties, het opzetten van een administratie en het invullen van de benodigde documenten. Maar ook met vragen over de marketing van jouw bedrijf kun je bij de ondernemerscoach terecht.

Onze ondernemerscoaches zijn mensen met ruime ervaring in het bedrijfsleven. Bovendien zijn ze uitgebreid geschoold in thema’s zoals bedrijfskunde, boekhouden en management. Het begeleiden van startende ondernemers is hun specialiteit. Je staat er dus nooit alleen voor!

Studeren in het buitenland 

Wanneer je, om welke reden dan ook, in het buitenland bent en toch wilt studeren, dan is schriftelijk onderwijs een goede mogelijkheid. NHA heeft veel cursisten die in het buitenland wonen en werken en van deze mogelijkheid gebruik maken. Bij de organisatie van de lesverzending, de correctie en huiswerkverzending is daar rekening mee gehouden. Wij zenden je daarom de lessen graag toe, waar ook ter wereld. Je kunt ook zonder problemen je huiswerk naar je docent sturen. Neem voor meer informatie telefonisch contact op met onze adviseurs.

Je weet het...

Van uitstel komt afstel. Zet daarom nu even door en profiteer de rest van je leven van deze beslissing. Maak gebruik van het bijgevoegde inschrijfformulier. Wanneer je jouw gegevens invult en naar ons toezendt, krijg je snel je lesmateriaal thuisgestuurd. Je ontvangt dan alle informatie over de manier van huiswerk insturen en hoe je je kunt aanmelden voor een examen.

Profiteer van deze voordelen

Iedereen kan een opleiding bij NHA volgen. We beginnen bij de basis en in je eigen tempo leer jij steeds beter hoe jij je kennis toepast. Binnen no-time ben jij de ervaringsdeskundige!

De unieke voordelen van NHA nog eens op een rij:

Starten kan op elke dag van het jaar

Je kunt met iedere cursus en opleiding starten wanneer dat het beste uitkomt. Het is niet nodig om tot het begin van een nieuw schooljaar te wachten. Vandaag inschrijven betekent starten binnen enkele dagen.

Compleet lespakket

Je ontvangt het uitgebreide lespakket thuis per post. De lesstof wordt meestal ook getoond in de digitale leeromgeving. Zo kun je altijd studeren op de manier die jou het beste past.

Digitale leeromgeving

NHA stelt speciaal voor cursisten en studenten de digitale leeromgeving Plaza ter beschikking. Via deze digitale leeromgeving heb je talloze mogelijkheden:

 • contact met studieadviseurs;
 • contact met persoonlijke docenten;
 • contact met medestudenten;
 • examen- en huiswerkresultaten in een oogopslag;
 • informatie over examens en aanmeldformulieren;
 • mediatheek en downloads.

De nieuwe, digitale leeromgeving staat garant voor optimale communicatie en overzichtelijke registratie van je studie.

Studeer flexibel in je eigen tempo

Liever sneller of langzamer leren? Dat kan. Voor elke cursus en opleiding bepaal je zelf het tempo. Je privédocent kijkt de ingezonden opdrachten na en beantwoordt vragen. Zo maak je al snel vorderingen.

15 dagen gratis op proef

Het is heel begrijpelijk dat je vooraf niet volledig in kunt schatten hoe een cursus of opleiding is als je er eenmaal aan begint. Dat is precies de reden waarom je bij NHA online een gratis proefles kunt volgen op www.nha.nl.

Ook is het mogelijk een opleiding 15 dagen vrijblijvend op proef thuis te ontvangen. Je kunt gewoon met de opleiding aan de slag gaan. Bevalt de opleiding, dan ga je gewoon verder. Bevalt ie niet? Geen probleem. Dan kun je het complete pakket binnen 15 dagen onbeschadigd en aangetekend retour sturen. Zonder navraag.

Voordeligste opleider van Nederland

NHA biedt veruit de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding van Nederland. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Millian. Van de 248 beoordeelde opleiders eindigde NHA op de 1e plaats.

Ruim 85 jaar ervaring

In 85 jaar heeft NHA een enorme onderwijservaring opgebouwd. Deze ervaring komt tot uitdrukking in de solide aanpak van alle ontwikkelde leermiddelen. Uitgangspunt is: laat niets aan het toeval over. Het belang van de student staat altijd voorop.

Persoonlijke begeleiding

Bij NHA kun je rekenen op uitstekende ondersteuning. (let op: de vorm van ondersteuning is afhankelijk van de studie die je hebt gekozen).

Denk aan ondersteuning van:

 • studieadviseurs: voor algemene vragen kun je altijd terecht bij onze studieadviseurs;
 • vakdocenten: je eigen vakdocent beoordeelt jouw huiswerk en beantwoordt je vragen;
 • praktijkdocenten: zij verzorgen de praktijkdagen, indien van toepassing bij een opleiding;
 • medestudenten: Via de digitale leeromgeving kom je snel en eenvoudig in contact met medestudenten.

Je mag drie jaar lang je huiswerk insturen

Bij NHA kan iedereen in een eigen tempo studeren. Dus niet slechts één keer je studietijd verlengen. Je hebt gewoon drie jaar lang recht op begeleiding van je eigen docent. Mocht je een jaar naar het buitenland willen en geen tijd hebben voor je studie, dan is dat geen probleem. Je pakt de studie gewoon weer op waar je was gebleven. 

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!