Gratis studiegids
 

Je kunt momenteel geen cursus volgen met het STAP-budget


Vanwege aangepaste regels is het niet meer mogelijk om STAP-budget in te zetten voor een cursus of opleiding bij NHA. De laatste STAP-ronde heeft plaatsgevonden op 15 november en vanaf 2024 wordt de STAP-subsidie helemaal afgeschaft.

Wil je je toch verder ontwikkelen?

Geen zorgen, je kunt nog gewoon starten met een NHA-cursus of -opleiding. Tijdelijk ontvang je hierbij een gratis welkomstcadeau. Bekijk snel het volledige aanbod van NHA.

Wil je extra voordelig studeren? Dan heb je een aantal opties:

- veel werkgevers stellen een speciaal opleidingsbudget voor hun medewerkers beschikbaar. Vraag bij jouw leidinggevende of HR-specialist na wat de mogelijkheden voor jou zijn.
- mogelijk kom je in aanmerking voor een andere subsidie. Bekijk ons overzicht van alle subsidies.

 
Let op! Onderstaande informatie is niet meer accuraat. 

 

STAP-budget ZZP
Profiteer van € 1.000,- gratis opleidingsbudget

Ben jij ZZP’er? Dan is het ook voor jou ontzettend belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Zo zorg je ervoor dat jouw kennis en vaardigheden bij blijven ten opzichte van concurrenten op de arbeidsmarkt. Met het STAP-budget maak jij kans om te profiteren van € 1.000,- subsidie voor een opleiding. De perfecte kans om aan jouw ontwikkeling te werken dus!

Bekijk hier direct alle STAP-opleidingen van NHA »


STAP-budget ZZP – doe er je voordeel mee

Het STAP-budget is in het leven geroepen om iedereen een eerlijke kans te geven om met behulp van overheidssubsidie een opleiding te volgen. Zo krijgt iedereen de kans om zich te ontwikkelen en zijn of haar positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Ook ZZP’ers, freelancers en ondernemers dus!

Met het STAP-budget krijg je maximaal € 1.000,- subsidie om een opleiding te volgen. Zo kun jij in veel gevallen helemaal gratis studeren bij NHA. Per jaar kun je één keer gebruik maken van het STAP-budget. ZZP’er zijn en jezelf ontwikkelen doe je bij NHA met het STAP-budget!

 

Ik ben ZZP’er, hoe vraag ik STAP-budget aan?

De subsidieaanvraag voor het STAP-budget verloopt via het UWV. Per jaar zijn er meerdere aanvraagtermijnen. In 2022 zijn dit er 5. 

Bij elke aanmeldronde is er maar beperkt budget beschikbaar, dus zorg dat je er op tijd bij bent. Op = op!

Om een STAP-budget voor ZZP aan te vragen heb je een STAP-aanmeldbewijs nodig. Deze kun je nu al aanvragen bij NHA. Dit doe je eenvoudig door te klikken op de ‘STAP-aanmeldbewijs’ button op de pagina van de STAP-opleiding die jij wilt volgen. Vul jouw gegevens in en je krijgt jouw aanmeldbewijs binnen een paar minuten per mail toegestuurd.

Op de dag dat de aanmeldronde van start gaat, kun je via de website van het UWV (stapuwv.nl) jouw aanvraag indienen.

 

TIP - Voor jouw STAP-aanvraag heb je een DigiD nodig. Heb je deze nog niet?
Vraag deze dan nu alvast aan, want hier gaan een aantal werkdagen overheen.

Vraag nu alvast jouw DigiD aan »

 
STAP-budget voor ZZP: welke opleidingen kan ik volgen?

Een van de voorwaarden om gebruik te maken van het STAP-budget is dat jouw opleiding arbeidsmarkt relevant is. NHA heeft een ruim aanbod aan opleidingen in allerlei vakgebieden. Een geschikte STAP-budget ZZP opleiding vinden is bij ons dus geen probleem.

Welke opleiding jij met het STAP-budget volgt hangt natuurlijk af van de branche waarin jij werkt als ZZP’er. Of je nou zelfstandig coach bent en je je coachingsvaardigheden wilt uitbreiden, zelf de boekhouding van jouw bedrijf wilt leren doen of een eigen webshop wilt starten, bij NHA ben je aan het juiste adres!

Ook als jij van plan bent om te starten als ZZP’er kun je gebruik maken van het STAP-budget. Begin goed voorbereid met jouw eigen onderneming en gebruik jouw STAP-budget om je ondernemersvaardigheden te ontwikkelen.
 

Bekijk ook onze STAP-budget coaching opleidingen
 

  

Zakelijke studiekosten nog steeds aftrekbaar van je winst

Tot 1 januari 2022 kon je een gedeelte van de kosten voor jouw cursus of opleiding aftrekken van de inkomstenbelasting. Het STAP-budget is nu in de plaats gekomen van deze regeling. Maar ben je ZZP’er, dan kun je nog steeds een deel van jouw studiekosten van je winst aftrekken.

Wil jij bijvoorbeeld een opleiding met STAP-budget volgen die duurder is dan € 1.000,-? Dan kun je de kosten boven de € 1.000,- nog steeds aftrekken als zakelijke bedrijfskosten. De belastingdienst moet jou daarvoor wel erkennen als ondernemer.
 

 

Ook moet jouw opleiding in dat geval relevant zijn voor jouw eigen onderneming. De kosten zijn alleen aftrekbaar als je ze maakt om bestaande vakkennis uit te breiden. Wil je een opleiding volgen om nieuwe kennis op te doen? Dan kun je deze kosten niet van je winst aftrekken.

Kosten voor een opleiding voor je persoonlijke ontwikkeling of hobby zijn op deze manier dus ook niet aftrekbaar. Verder mag je alleen noodzakelijke studiekosten aftrekken, zoals kosten voor de opleiding en leermiddelen die onmisbaar zijn voor je opleiding. Denk bijvoorbeeld aan boeken of bepaalde software.

Ons advies is dan ook om van tevoren goed uit te zoeken of de studiekosten in jouw specifieke situatie aftrekbaar zijn als je van deze regeling gebruik wilt maken. Neem bij vragen contact op met de Belastingdienst (belastingdienst.nl).

 

Vraag nu jouw aanmeldbewijs aan!

Wil jij ook profiteren van deze subsidie en wil je jouw STAP-budget voor ZZP aanvragen? Bekijk dan snel onze STAP-opleidingen en vraag direct jouw STAP-aanmeldbewijs aan.

 

Kies hier jouw STAP-opleiding! »

Of lees meer over STAP »


Jouw STAP-budget aanvragen?
Dat doe je zo!

             

Stap 1: Kies je thuisstudie
Bekijk alle opleidingen die meedoen en kies de studie die bij jou past! 

             


Stap 2: Vraag je aanmeldbewijs aan

Klik op de "STAP-aanmeldbewijs"-knop op de pagina van je studie en vul het formulier in. Je ontvangt binnen een uur jouw aanmeldbewijs via e-mail.

            Je zit nergens aan vast. Jouw STAP-aanmeldbewijs wordt pas een inschrijving zodra jouw subsidie is goedgekeurd.
       
Stap 3: Dien je aanvraag in
Dien jouw aanvraag voor het STAP-budget in op stapuwv.nl. Wacht dus niet te lang, want op=op!

            Stap 4: Start jouw thuisstudie
Is je aanvraag goedgekeurd? Gefeliciteerd! Dan krijgen wij automatisch bericht en maken jouw inschrijving definitief.
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!