Gratis studiegids
 

Je kunt momenteel geen cursus volgen met het STAP-budget


Vanwege aangepaste regels is het niet meer mogelijk om STAP-budget in te zetten voor een cursus of opleiding bij NHA. De laatste STAP-ronde heeft plaatsgevonden op 15 november en vanaf 2024 wordt de STAP-subsidie helemaal afgeschaft.

Wil je je toch verder ontwikkelen?

Geen zorgen, je kunt nog gewoon starten met een NHA-cursus of -opleiding. Tijdelijk ontvang je hierbij een gratis welkomstcadeau. Bekijk snel het volledige aanbod van NHA.

Wil je extra voordelig studeren? Dan heb je een aantal opties:

- veel werkgevers stellen een speciaal opleidingsbudget voor hun medewerkers beschikbaar. Vraag bij jouw leidinggevende of HR-specialist na wat de mogelijkheden voor jou zijn.
- mogelijk kom je in aanmerking voor een andere subsidie. Bekijk ons overzicht van alle subsidies.

 

STAP-aanmeldproces: zo vraag je jouw STAP-budget aan

Wil jij gebruikmaken van het STAP-budget? Op deze pagina vind je een duidelijk stappenplan voor het aanmeldproces voor de STAP-subsidie bij het UWV. Met behulp van screenshots laten we je zien hoe het STAP-aanmeldproces via het STAP-portaal in zijn werk gaat. Zo weet jij precies wat je moet doen om jouw STAP-budget aan te vragen.

Vertel mij meer over het STAP-budget »

 

Algemene tips

   Sla jouw STAP-aanmeldbewijs op op een plek waar je hem snel terugvindt. Houd je aanmeldbewijs tijdens je aanvraag bij de hand zodat je snel je gegevens kunt controleren. 

   Zorg dat je ook jouw DigiD inloggegevens bij de hand hebt. 

   Zorg dat je op de dag van de aanvraagronde (vóór 10:00 uur) naar stapuwv.nl gaat. In eerdere rondes bleek: hoe vroeger je op de pagina was, hoe hoger jouw plek in de wachtrij. We weten niet of dit deze keer weer het geval is, maar zet voor de zekerheid de pagina op tijd open. Sluit of vernieuw je browser daarna niet meer. 

  Er zijn slechts een beperkt aantal STAP-budgetten beschikbaar (OP = OP)

   Maak gebruik van één van de volgende internetbrowsers: Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox of Safari. Let op: Internet Explorer wordt sinds 15 juni 2022 niet meer ondersteund. Gebruik deze browser dus niet om je aanvraag te doen. 

 

Stap 1 

Ga naar het STAP-portaal van het UWV (stapuwv.nl) en scroll naar beneden. Klik op de blauwe button met 'Aanvragen STAP-budget'. 
 

Je komt dan in de wachtrij te staan. Belangrijk: zorg ervoor dat je deze wachtrij niet verlaat! Stap 2

Zodra je door de wachtrij heen bent, word je automatisch naar deze inlogpagina gestuurd. Klik op de blauwe button met 'Log in met DigiD'.
 


  

Stap 3

Nu kun je kiezen op welke manier je met je DigiD wilt inloggen. Kies bijvoorbeeld voor inloggen met de DigiD app of met je gebruikersnaam en wachtwoord. 
 

 

Stap 4

Na het inloggen met je DigiD kom je op deze welkomstpagina terecht. Vul je e-mailadres en telefoonnummer in en klik op de blauwe button met 'Sla op'.
 

 

Stap 5

Je krijgt jouw persoonlijke gegevens te zien. Controleer of deze kloppen. Klik vervolgens op de blauwe button met 'Volgende'. 

 

 

Stap 6

Op de volgende pagina moet je je STAP-aanmeldbewijs uploaden. Heb je een aanmeldbewijs bij NHA aangevraagd? Dan heb je deze per mail ontvangen. Upload hier je pdf-bestand.

Heb je jouw aanmeldbewijs niet opgeslagen? Zoek dan in je mail op de onderwerpregel "Belangrijk: Jouw STAP-Aanmeldbewijs!". 
 

Vul in het tweede veld het studentnummer dat op jouw STAP-aanmeldbewijs staat in. 

Klik vervolgens op de blauwe button met 'Zoeken' onder 'Selecteer uw scholing'. Er verschijnt dan een andere pagina. 
 


Stap 7

Je komt nu op de volgende pagina terecht. We hebben ervoor gezorgd dat de STAP-opleiding waarvoor je bij ons jouw aanmeldbewijs hebt aangevraagd hier al automatisch is ingevuld. 
 

Zie je hier geen opleiding staan? Ga dan door met stap 9
 

Controleer of alle gegevens kloppen. Klopt alles? Klik dan op de button met 'Kies activiteit' achter jouw opleiding. De regel met jouw scholing wordt nu blauw. Klik vervolgens rechts op de blauwe button met 'Volgende'. 

 

Stap 8

Je gekozen scholing is nu ingevuld. Op de volgende pagina is de overige informatie over jouw opleiding, zoals je start- en einddatum en het subsidiebedrag, ook automatisch ingevuld.

Controleer of deze gegevens kloppen en overeenkomen met wat er op jouw STAP-aanmeldbewijs staat.

Belangrijk! Controleer of het subsidiebedrag overeenkomt met het bedrag dat op jouw STAP-aanmeldbewijs staat. Dat bedrag is leidend!

Het gaat om het bedrag bij het laatste veld: 'Wat is het subsidiebedrag voor deze scholing? Let op: per jaar wordt maximaal 1000 euro STAP-budget verstrekt per persoon.'  (zie de afbeelding hieronder).

Pas dit bedrag indien nodig zelf aan naar het bedrag dat op je aanmeldbewijs staat. Het kan namelijk zo zijn dat het getoonde subsidiebedrag anders is dan wat er op jouw aanmeldbewijs staat. Dit heeft te maken met de door jou gekozen opties (zoals wel of geen examen of getuigschrift). 

Kloppen alle gegevens? Klik dan op de blauwe button met ‘Volgende’. Sla stap 9 en 10 over en ga naar stap 11.
 

 

Stap 9

Sla deze stap over als je stap 7 en 8 gevolgd hebt.

Op deze pagina kun je jouw STAP-opleiding handmatig zoeken. Vul de volgende velden in:

'Naam scholing': vul het eerste woord van de cursus of opleiding in zoals deze ook bij 'naam opleiding' op je aanmeldbewijs staat vermeld. Zo vind je sneller de juiste scholing. Een voorbeeld: zoek dus niet op "Fitness Trainer A" maar zoek in plaats daarvan op "Fitness".

'Naam opleider': vul 'NHA' in.

Klik vervolgens op de blauwe button met 'Zoek'.
  

 
Zodra de juiste opleiding verschijnt, kun je deze selecteren door op 'Kies activiteit' te klikken. Klik dan op de blauwe button 'Volgende' rechts onderin. 

Let op! Doe je jouw STAP-aanvraag via een mobiel apparaat en zie je 'Kies activiteit' niet staan? Scroll dan naar rechts om dit zichtbaar te maken of kantel je scherm. 

Tip: wees geduldig bij deze stap! Tijdens eerdere aanmeldrondes was de website van het UWV bij deze stap in het aanmeldproces erg langzaam vanwege de grote belangstelling voor het STAP-budget.
  

 

Stap 10

Sla deze stap over als je stap 7 en 8 gevolgd hebt.

Je komt nu op deze pagina terecht. Vul de volgende velden in:

'Startdatum scholingsactiviteit': hier staat al een startdatum ingevuld. Pas deze aan naar de startdatum die op jouw STAP-aanmeldbewijs staat.

'Einddatum scholingsactiviteit': vul hier de einddatum in die op jouw aanmeldbewijs staat. 

'Wat is de uitvoeringslocatie van de scholingsactiviteit':  vul hier 'online' in.

In het laatste veld is het subsidiebedrag dat je voor jouw opleiding ontvangt al ingevuld.
 

Let op!

Het subsidiebedrag dat je ziet staan kan afwijken van het bedrag op jouw aanmeldbewijs. Controleer dit bedrag goed en pas het aan naar het bedrag dat op jouw STAP-aanmeldbewijs staat.

Waarom verschilt dit bedrag? 
Heb je bij de aanvraag van jouw aanmeldbewijs examens uitgevinkt? Dan is het bedrag dat op jouw aanmeldbewijs staat anders dan in het scholingsregister. Het UWV houdt hier het maximale bedrag uit het scholingsregister aan (inclusief alle examens). Het bedrag op jouw aanmeldbewijs is altijd leidend. Daarom is het belangrijk dat jij deze prijs zelf aanpast. 

 
Onder 'Prijs van de scholingsactiviteit' zie je nogmaals het bedrag staan dat gesubsidieerd wordt. Is jouw opleiding duurder dan € 1.000,-? Dan zie je onder 'Resterende kosten' het restbedrag (je eigen bijdrage) staan.

Heb je alles ingevuld? Klik dan op 'Volgende'.
 

  

Stap 11

Je krijgt nu een aantal vragen over jouw situatie, zoals je hoogst afgeronde opleiding en huidige arbeidsmarktpositie. Selecteer de antwoorden die op jou van toepassing zijn.
 

  
Vervolgens kun je hier ook selecteren of de door jou gekozen STAP-opleiding een meerjarige opleiding is. Selecteer ja of nee. 
 

 
Heb je alle vragen ingevuld? Klik dan op 'Volgende'. Je komt dan op een pagina waar je nog een keer een overzicht kunt bekijken van jouw aanvraag. Controleer of je alles goed hebt ingevuld. 

 

Stap 12

Als je je aanvraag gecontroleerd hebt, kom je op deze pagina terecht. Hier vind je de algemene voorwaarden. Ga je akkoord met de voorwaarden en heb je jouw aanvraag naar waarheid ingevuld? Vink dan beide vakjes aan en klik op de groen button met 'Versturen' rechtsonderin. 
 Stap 13

Gelukt! Als jouw STAP-aanvraag succesvol is verzonden kom je op dit scherm terecht. Het UWV neemt jouw aanvraag nu in behandeling. 

Binnen 4 weken ontvang je bericht vanuit het UWV of jouw aanvraag is goedgekeurd.
 


 

Hulp nodig? Wij staan voor je klaar! 

Kom je er toch niet helemaal uit? Bekijk dan hier de veelgestelde vragen over STAP. Heb jij nog andere vragen over het STAP-budget of heb je ergens hulp bij nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag!

We wensen je alvast veel succes met het indienen van jouw aanvraag!
 

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!