Gratis studiegids

Pimp je cv – Deel 3

Nieuws

Je ziet een interessante vacature voorbij komen, maar hoe zorg je ervoor dat jouw cv en motivatiebrief eruit springen? Om je daarbij te helpen hebben wij 3 uitgebreide tips voor je! Deze week delen we onze derde en tevens laatste tip met jou.

Blog%20pimp%20je%20cv%203_1

Tip 3: Zet de puntjes op de i

In deel 1 van Pimp je cv hebben we een aantal handige tips gedeeld met betrekking tot het pimpen van de layout van jouw cv en in deel 2 van Pimp je cv hebben we de do’s en don’ts besproken. In deze blog lees je hoe je jouw cv en motivatiebrief op elkaar kan afstemmen. Kortom vandaag zetten we de puntjes op de i!

 

Wel of geen motivatiebrief schrijven?

Wist je dat de meeste recruiters eerst je cv bekijken en dan pas bepalen of ze jouw motivatiebrief lezen? Recruiters bekijken vaak eerst jouw cv om te zien of jouw vaardigheden aansluiten bij de functie. Is dat niet het geval? Dan is de kans groot dat jouw motivatiebrief niet wordt gelezen.

 

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat jouw motivatiebrief nooit wordt gelezen. We raden je dan ook aan om altijd een motivatiebrief mee te sturen, behalve wanneer anders staat aangegeven. Met behulp van jouw motivatiebrief kun je karakter tonen en bepaalde zaken zoals bijvoorbeeld gaten in jouw cv verklaren. Daarnaast kun je met behulp van de motivatiebrief jezelf onderscheiden van de concurrenten met een gelijkwaardig profiel. Zorg ervoor dat je motivatiebrief kort en to the point is, zodat een recruiter of jouw toekomstige werkgever ook daadwerkelijk de hele brief leest!

 

Moeite met het vinden van de juiste woorden in je motivatiebrief? Probeer dan eens een NHA schrijfcursus. Bijvoorbeeld de cursus Copywriter.

 

Voeg een profielschets toe aan je cv

Sluiten jouw vaardigheden niet aan bij de functie of heb jij nog niet de gevraagde ervaring? Schrijf dan een korte motivatie in je cv, ook wel profielschets genoemd. In deze profielschtets beschrijf je vanuit de ik-persoon jezelf als persoon en geef je  bijvoorbeeld aan waarom jij geschikt bent voor de functie. Zo voorkom je dat jouw cv direct in de prullenbak terecht komt.

 

Zet de korte motivatie bovenaan je cv, zodat de recruiter of jouw toekomstige werkgever jouw motivatie meteen ziet. Zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld van een profielschets.

 

Pimp-je-cv-deel-3

 

Leg een link tussen jouw cv en motivatiebrief

Je cv en motivatiebrief zie je waarschijnlijk als twee aparte onderdelen, maar ze horen toch echt één geheel te vormen. Om ervoor te zorgen dat jouw cv en motivatiebrief op elkaar aansluiten, kies je in zowel je cv als je motivatiebrief voor hetzelfde lettertype. Maak jij gebruik van kleur in je cv? Dan kun je besluiten om deze kleuren terug te laten komen in je motivatiebrief. Daarnaast raden we je aan om dezelfde schrijfstijl te hanteren in zowel je cv als motivatiebrief.

 

Persoonlijke touch

Een standaard cv en motivatiebrief heb je zo gemaakt, maar hoe kun jij je als persoon nu écht onderscheiden? Dit doe je door jouw cv en motivatiebrief een persoonlijke touch te geven. Een persoonlijke touch kun je op verschillende manieren toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld je hobby’s of interesses benoemen die aansluiten op de functie, in een korte pitch bovenaan je cv vertellen waarvoor jij staat als persoon of je persoonlijkheid omschrijven in je motivatiebrief. Kies voor een persoonlijke touch die het beste bij jou en de functie past.

 

Solliciteren maar!

In deel 1 van Pimp je cv hebben we het gehad over de layout van je cv, in deel 2 hebben we de do’s en don’ts besproken en in dit deel hebben we de link tussen jouw cv en motivatiebrief besproken. Tijd om jouw cv en motivatiebrief op te stellen en solliciteren maar!

Wil jij jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Volg dan een van onze beroepsopleidingen of cursussen en ontwikkel en verrijk jouw vaardigheden.

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!