Gratis studiegids

Is je motivatie weg? Pak je studie weer op met deze 5 tips

Nieuws Leestijd: 2 Minuten

Ligt jouw cursus op je bureau en betrap jij jezelf op een schuldgevoel elke keer als je de cursus ziet liggen? Wil jij graag je diploma behalen maar heb je geen motivatie en ga je liever op de bank liggen om nog een aflevering Netflix te kijken? Of merk je dat je tijdens het studeren te veel afleiding hebt? Geen zorgen, wij geven 5 waardevolle tips waarmee jij je studie snel weer oppakt. Lees snel verder!

blog-is-je-motivatie-weg-pak-je-studie-weer-op-met-deze-5-tips

1.     Deel je werk op in kleinere taken

Vind jij het afronden van een volledige cursus ook zo demotiverend klinken? Dat komt omdat het een veel te grote taak is om in een keer af te ronden. In je hoofd klinkt het dan ook vaak veel moeilijker dan het is. Probeer je werk op te delen in kleinere taken, zoals bijvoorbeeld het afronden van een les of een module. Spreek ook met jezelf af wanneer je dit af moet hebben. Als je elke week een kleinere taak afrondt, blijft je opleiding behapbaar en heb jij meer motivatie om verder te studeren!

2.     Ga 15 minuten studeren

Ga jij ’s avonds na het eten meteen op de bank zitten voor de TV? Hoor je dan dat irritante stemmetje in je achterhoofd die zegt dat je eigenlijk zou moeten studeren? Maar eigenlijk wil je veel liever blijven zitten en gedachteloos op social media blijven scrollen. Spreek met jezelf af dat je 15 minuten gaat studeren. Als je eenmaal begonnen bent, kom je vaak in een flow terecht waardoor je uiteindelijk misschien wel een half uur of langer studeert. Ook als je toch na 15 minuten stopt, heb je in ieder geval die tijd aan je studie besteed!

3.     Motiveer jezelf met een beloning

Ben jij vaak afgeleid tijdens het studeren? Je kunt je afleidingen ook als motivatie gebruiken. Na een half uur studeren mag je 5 minuten je social media checken of in de keuken een snack halen. Of je mag na een uur studeren een korte wandeling maken of een video op YouTube kijken.

Ook voor langetermijndoelen zoals het afronden van je hele cursus of het slagen voor je examen kun je jezelf motiveren met een beloning. Kies bijvoorbeeld iets uit dat je graag wilt hebben en spreek met jezelf af dat je dat voor jezelf mag kopen als je je doel behaald hebt.              

4.     Zorg voor een goede planning en werkplek

Tijdens het studeren is het belangrijk dat jij je goed kunt concentreren op het lesmateriaal. Zorg er daarom voor dat je een fijne werkplek hebt die goed opgeruimd is en waar je niet gestoord wordt. Geef bijvoorbeeld bij je huisgenoten aan dat je gaat studeren zodat ze je niet storen. Zo kun jij je tijdens je studiesessies beter concentreren.

Ook het hebben van een goede planning kan helpen om je motivatie te vergroten. Als jij precies weet wat je in je studiesessie af wilt krijgen werkt dit veel beter dan wanneer je eerst nog moet gaan uitzoeken waar je gaat beginnen.        
  

5.     Blijf realistisch

Het stellen van realistische doelen is ook ontzettend belangrijk voor je motivatie. Je kan wel het voornemen hebben om elke week 3 lessen af te maken, maar als je dit naast je drukke baan en gezinsleven wilt doen is dit misschien wat te hoog gegrepen. Het is dan slimmer om bijvoorbeeld 1 les per week af te maken en dit consistent vol te houden. Zo houd je het leuk voor jezelf en vergroot je de kans op succes!     

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!