Gratis studiegids

In 5 stappen van je hobby je beroep maken

Nieuws

Droom jij ervan om zelfstandig ondernemer te worden? Een eigen bedrijf starten in iets wat je leuk vindt, is natuurlijk de ultieme droom. Kortom: van jouw hobby je werk maken! Zo verandert een leuke hobby voor thuis in je broodwinning. Wil jij dit ook? Dan ben je hier op de juiste plek. Doorloop de onderstaande 5 stappen en maak van je hobby je beroep! 

VanHobbyBeroepMaken

 

Stap 1: Doe marktonderzoek

Dus jij wilt van je hobby je beroep maken? Droom je er bijvoorbeeld van om Bloemist te worden, een Eigen Kledingzaak te Starten, wil je Copywriter worden of wil je aan de slag als DJ of muziekproducer? Top! Jij weet wat je passie is en hiermee heb je de eerste knoop al doorgehakt.  

Nu is het tijd om de potentie van jouw product  of dienst in te schatten. Het mooiste is natuurlijk als jouw product een gat in de markt blijkt te zijn. Om de potentie om van jouw hobby je beroep te maken in te schatten, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de volgende onderwerpen: 

 • Wie zijn jouw concurrenten?
 • Zijn jouw concurrenten online of offline actief?
 • Welke prijzen hanteren jouw concurrenten?
 • Hoe ontwikkelt de branche zich? 


Je hebt nu onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen in de markt en jouw concurrenten. Daarnaast is het ook belangrijk om inzicht te krijgen in de behoeftes van jouw toekomstige klanten.

Idealiter voer je een klantonderzoek uit onder jouw potentiële klanten, middels enquêtes of interviews. We begrijpen natuurlijk dat het uitvoeren van een volledig onderzoek niet altijd mogelijk is. Ga daarom te rade bij jouw familie, vrienden en kennissen. Dit helpt jou om inzicht te krijgen in de klantbehoefte en om succesvol van je hobby je beroep te maken.

Tonen jouw familie, vrienden en kennissen reeds interesse in jouw producten? Goed bezig! Vraag hen om feedback en informeer hoeveel ze voor jouw product of dienst zouden willen betalen. Neem deze feedback ter harte en laat je zeker niet demotiveren wanneer je negatieve feedback ontvangt

 

Stap 2: Doelen stellen

Van je hobby je beroep maken betekent doelen stellen. Het stellen van doelen helpt jou om het maximale uit jouw toekomstige onderneming te halen. Begin met het opstellen van één groot doel.

Wat wil je uiteindelijk bereiken met jouw onderneming?

Nadat je jouw hoofddoel hebt vastgesteld, stel je een aantal kleine doelen op. Deze kleine doelen maken het mogelijk om jouw hoofddoel te kunnen bereiken en van jouw hobby je beroep te maken.
 

Welke kleine doelen moeten bereikt worden om het hoofddoel te kunnen bereiken?

 

Stap 3: Wat te doen met je huidige baan?

Van je hobby je beroep maken wil natuurlijk niet zeggen dat het geld meteen binnenstroomt en dat je jouw huidige baan per direct kan opzeggen. Jouw huidige baan zorgt immers voor een vast inkomen en zekerheid. Start daarom op parttime basis met jouw eigen onderneming. Dit geeft je de kans om rustig op te starten en het voorkomt een hoop onzekerheid.

 

Stap 4: Ondernemingsplan om van je hobby je beroep te maken

Een ‘ondernemingsplan’ is misschien niet jouw favoriete woord om te lezen… Maar wanneer jij succesvol van je hobby je beroep wil maken, kan het schrijven van een ondernemingsplan veel houvast en duidelijkheid bieden. Het ondernemingsplan hoeft geen volledig boekwerk te zijn, hou het kort en beknopt. Het ondernemingsplan bestaat uit een aantal vaste onderdelen, namelijk:

 • een samenvatting;
 • uitwerking van jouw idee;
 • bedrijfsnaam;
 • een financieel plan;
 • een marketingplan;
 • jouw persoonlijke gegevens;
 • omschrijving van jouw kwaliteiten als ondernemer.

Je schrijft het ondernemingsplan voornamelijk voor jezelf, als basis voor een goede ondernemingsstrategie, zodat jij succesvol van je hobby je beroep kan maken. Het schrijven van het plan forceert je namelijk om kritisch te zijn en je ideeën concreet op papier te zetten. Blijf het plan vooral ook tijdens jouw bedrijfsactiviteiten gebruiken als houvast.

Daarnaast kun je het ondernemingsplan ook gebruiken wanneer je geld nodig hebt. Investeerders zullen namelijk op basis van het door jou geschreven plan bepalen om wel of niet te investeren in jouw bedrijf.

Vind je het lastig om te beginnen? Volg dan een ‘Eigen Bedrijf Starten’ cursus en je maakt al binnen één jaar tijd succesvol van je hobby je beroep. Tijdens de cursus wordt je begeleid door jouw persoonlijke docent. Daarnaast wordt je tevens bij veel ‘Eigen Bedrijf Starten’  cursussen ondersteund door een ondernemerscoach.

 

Stap 5: Starten maar!

Nu je marktonderzoek hebt gedaan en je jouw ondernemingsplan hebt geschreven is het tijd om daadwerkelijk van je hobby je beroep te maken. Bepaal je rechtsvorm en maak vandaag nog een afspraak bij de KVK. Dit is jouw tijd!

 

‘’The secret of getting ahead is getting started.’’

-Agatha Christie

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!