Gratis studiegids

Een carrièreswitch maken: 7 tips

Nieuws Leestijd: 2 Minuten

Je hebt een studie gedaan en bent vol goede moed begonnen aan je eerste baan. Misschien heb je helemaal geen studie gevolgd en ben je er zo ingerold. Of zit je al jaren in het vak? Maar wat is dat knagende gevoel? Je voelt je niet helemaal op je plek. Echt gelukkig met je baan ben je ook niet. Dan is een carrièreswitch de oplossing!

Carri%C3%A8reswitch-7tips

Soms is een carrièreswitch nodig. Omdat je baan toch niet helemaal is wat je ervan had verwacht. Omdat je het al zo lang doet dat het begint te vervelen. Of gewoon omdat je toe bent aan een nieuwe baan. En dus is het tijd voor een carrièreswitch.


 Bekijk alle beroepsopleidingen »7 tips om de juiste keuze maken;

Jij hebt besloten dat het tijd is voor een nieuwe baan. Je gaat een carrièreswitch maken. Het is niet altijd even makkelijk om deze keuze te maken. Laat staan om de juiste keuze te maken. Het is dus zaak dat dit een weloverwogen keuze is. En daarom geven wij je 7 handige tips;

 1. Weet wat je wil doen
  Bedenk eerst goed wat je eigenlijk wil doen. Waarom ben jij toe aan die carrièreswitch? Naar wat ben je dan wel op zoek? Wat heb je nodig? En waar word jij gelukkig van?
 2. Bekijk de snelste route
  Vaak is een carrièreswitch binnen je organisatie Veel werkgevers gaan akkoord met een loopbaanverandering als ze daarmee en goede werknemer kunnen behouden. Zoek dus eerst eens contact met je leidinggevende of de HRM-afdeling en bespreek wat de mogelijkheden zijn.
 3. Bekijk welke vaardigheden je al hebt
  Breng in kaart wat je allemaal al kan. Welke vaardigheden zijn relevant voor die nieuwe baan waarmee jij aan de slag wilt?
 4. Start met een opleiding of cursus
  Wil je toch iets doen waar je nog geen, of niet genoeg, kennis van hebt? Een nieuwe baan waar jij nog niet de juiste vaardigheden voor hebt? Begin dan met een opleiding of cursus voor bijscholing of omscholing, zodat jij toch die carrièreswitch kunt maken.
 5. Doe ervaring op
  Het is niet altijd even makkelijk om een baan te vinden als je nog geen relevante werkervaring hebt. Kijk daarom eens of je naast je huidige baan al wat ervaring kunt opdoen middels projecten, als freelancer, of met vrijwilligerswerk om met jouw nieuwe baan een vliegende start te maken.
 6. Schakel hulp in
  Weet je nog niet precies wat je wilt doen, of waar je moet beginnen? Dan kan een loopbaancoach daarbij helpen. Een loopbaancoach biedt hulp bij jouw vragen rondom je carrièreswitch en helpt jou tot veranderingen komen in je loopbaan. Doordat de juiste vragen worden gesteld, ontdekken jullie samen wat het probleem of de behoefte is. Ook een vertrouwenspersoon, die luistert en steun biedt, kan hierbij helpen.
 7. Zet je netwerk in
  Netwerken, netwerken, netwerken. Hét hulpmiddel bij het vinden van een nieuwe baan, want zo maak jij jezelf zichtbaar voor carrière kansen. Zorg dat je opvalt en laat anderen weten dat je openstaat voor carrière kansen. Plaats bijvoorbeeld een leuk en spontaan bericht op LinkedIn, of stuur eens een open sollicitatie.
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!