Gratis studiegids

Dit is waarom de tijd steeds sneller lijkt te gaan

Blog Leestijd: 3 Minuten

“Is er nu alweer een maand voorbij?” Ja, de tijd vliegt. Het lijkt wel alsof ons leven steeds sneller gaat naarmate we ouder worden. Maar is dat wel zo? Waarom lijkt een week in ons leven nu veel sneller te gaan dan in onze kindertijd? In deze blog leggen we je uit waarom de tijd voor ons gevoel zo snel lijkt te gaan én wat je kunt doen om dit gevoel te verminderen.

tijd-gaat-snel

Tijd is een ongrijpbaar iets. Het is niet te koop en je kunt het niet sparen of vermeerderen. Daarom is het tegelijkertijd ook ontzettend waardevol. Dat de tijd steeds sneller lijkt te gaan, kan je dus een onrustig gevoel geven. Maar hoe zit dat precies?
 

Gaat de tijd sneller als je ouder wordt?

De tijd lijkt misschien sneller te gaan als je ouder wordt, maar toch is dat niet zo. Een uur, minuut of seconde duurde tien jaar geleden even lang als vandaag. Toch klagen veel mensen dat de tijd te snel gaat. Voor je het weet is er weer een maand voorbij. Hoe kan dat?

Misschien heb je wel eens ervaren dat de tijd een stuk langzamer lijkt te gaan als je moet wachten of als je iets moet doen dat je niet leuk vindt. Ben je een avondje met vrienden, dan gaat de tijd ineens tien keer zo snel. 
 
 

De tijd lijkt dus sneller te gaan, maar dat is niet echt zo. Waarom voelt dat dan zo? Dat heeft vooral te maken met onze beleving van tijd. Die beleving wordt bepaald door wat je met je tijd doet. Het gaat daarbij vooral om het aantal herinneringen dat je aanmaakt in een periode.


"Het slechte nieuws is dat de tijd vliegt. Het goede nieuws is dat jij de piloot bent." 

- Michael Altshuler

 
Maak je veel herinneringen aan in een bepaalde tijdsperiode, zeg een week, dan lijkt die week op dat moment heel snel te gaan. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een week vakantie hebt. Een gewone werkweek daarentegen lijkt op het moment zelf veel langer te duren.

Kijk je achteraf terug op beide weken, dan is dit gek genoeg andersom. Je week vakantie leek dan veel langer te duren en je werkweek zul je je misschien niet eens meer precies herinneren. 
 

Je beleving van tijd verandert

Als volwassene ervaar je tijd anders dan als kind. Dit heeft een aantal oorzaken. Als kind heb je nog weinig herinneringen, maar maak je wel constant nieuwe dingen mee. Er zijn veel nieuwe indrukken en je ontdekt van alles. Daardoor maak je in deze periode veel nieuwe herinneringen aan.

Wanneer je ouder wordt, zul je dezelfde dingen steeds vaker meemaken en zijn niet al je ervaringen meer nieuw en bijzonder. Je ontwikkelt patronen en je doet dingen met een bepaalde routine. Er ontstaan daardoor concurrerende herinneringen. Verschillende herinneringen van vergelijkbare gebeurtenissen zul je niet meer allemaal apart opslaan.
 
 

Doordat sommige gebeurtenissen veel op elkaar lijken, maak je dus minder nieuwe herinneringen aan en daardoor lijkt de tijd sneller te gaan. Een andere factor die bijdraagt aan het gevoel dat de tijd sneller lijkt te gaan is de evenredigheidstheorie.

Naarmate je ouder wordt maakt een tijdseenheid, bijvoorbeeld een jaar, een steeds kleiner gedeelte uit van je leven. Als je twee jaar bent dan is een jaar de helft van je leven. Als je vijf bent is datzelfde jaar nog maar 20 procent van je leven en op je twintigste nog maar 5 procent. In verhouding lijkt een jaar dus steeds minder lang te duren.

Als laatste is er ook nog een biologische reden waarom de tijd sneller lijkt te gaan. Dat heeft te maken met je stofwisseling. Die wordt namelijk steeds langzamer. Je hartslag en ademhaling vertragen en de snelheid waarmee cellen zich delen neemt af.

Bij kinderen is de stofwisseling nog een stuk sneller. Daardoor krijgen ze het gevoel dat er meer tijd verstrijkt. De tijd lijkt voor hen dus langzamer te gaan.
 

De tijd vertragen? Doe nieuwe ervaringen op!

Nu we weten waardoor de tijd steeds sneller lijkt te gaan, kunnen we dit in ons voordeel gebruiken. Of zoals Michael Altshuler het brengt: "Het slechte nieuws is dat de tijd vliegt. Het goede nieuws is dat jij de piloot bent." Op twee van deze factoren hebben we helaas geen invloed, maar wat we wel kunnen beïnvloeden zijn het aantal nieuwe ervaringen dat we opdoen.

Wil jij tijdsbeleving verlengen? Zorg dan dat je zoveel mogelijk nieuwe herinneringen aanmaakt. Ga dus nieuwe dingen doen, want nieuwe ervaringen maken de meeste indruk en blijven daardoor beter hangen. Een goede reden om met een nieuwe hobby te starten of iets nieuws te leren dus. Het helpt je om alles uit jouw tijd te halen!

Bekijk ons cursusaanbod »

 

Ook interessant: cursus Tijdreizen (binnenkort beschikbaar!)

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!