Gratis studiegids

Concentratie verbeteren? 5 tips voor meer focus

Blog Leestijd: 4 Minuten

Multitasken is een mythe. Dat weten we inmiddels allemaal. Wil jij je concentratie verbeteren? Dan is het belangrijk om je op één ding tegelijkertijd te focussen. Klinkt logisch, maar makkelijk is het in onze drukke maatschappij zeker niet. Wij geven je 5 tips waarmee je jouw concentratie aanzienlijk verbetert. Zo behoud jij die laserfocus!

concentratie-verbeteren

Mailtjes, telefoontjes, appjes en notificaties van social media. En heb je die laatste viral video al gezien? In een wereld waarin we worden overladen met prikkels is het soms lastig om je concentratie te behouden. Met deze 5 tips gaat het jou een stuk makkelijker af!
 

5 tips om je concentratie te verbeteren

 

1.   Zorg voor een goede nachtrust

Slaap is één van de eerste levensbehoeften. Toch leiden veel mensen aan slaaptekort. Een volwassenen heeft per nacht gemiddeld tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. Slaap je minder dan dat? Grote kans dat je concentratie daar onder lijdt.

’s Nachts verwerken de hersenen alle informatie van de dag ervoor. En tijdens je slaap krijg je nieuwe energie voor de volgende dag. Als je niet genoeg slaapt, kan dit leiden tot concentratieproblemen, een slechter reactievermogen en een minder goed geheugen. Op de lange termijn heeft het ook andere negatieve effecten op je gezondheid.

Wil jij optimaal functioneren en geconcentreerd kunnen werken? Zorg dan voor een goede nachtrust. Je concentratie verbeteren doe je dus door goede slaapgewoontes te ontwikkelen. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed, zorg voor een koele en donkere slaapkamer en leg je telefoon weg vlak voordat je gaat slapen.
 

2.   Ben afleiding te slim af

We worden de hele dag door blootgesteld aan prikkels. Notificaties van je telefoon, pop-up meldingen van je e-mail en allerlei omgevingsgeluiden zijn slechts een paar voorbeelden. Om je concentratie te verbeteren is het belangrijk dat je deze afleidingen vermindert. Hoe pak je dat aan?

Van veel apps op je telefoon kun je zelf de notificaties uitzetten. Zet je telefoon op status ‘niet storen’ of zet het geluid en de trilfunctie uit. Zorg dat je je telefoon met het scherm naar beneden neerlegt zodat je ook niet wordt afgeleid door het oplichtende scherm. Nog beter: leg je telefoon uit het zicht zodat je niet in de verleiding komt om hem te pakken.
 
 

Omgevingsgeluiden kunnen ook erg vervelend zijn als je je probeert te concentreren. Een handige oplossing hiervoor is het gebruik van een noise cancelling headphone. Ruis en andere achtergrondgeluiden worden door de noise cancelling headphone gedempt, waardoor je je een stuk beter kunt concentreren.

Wanneer je de koptelefoon op hebt, zul je merken dat anderen je ook minder storen omdat ze zien dat jij geconcentreerd aan het werk bent. Win win! En wist je dat sommige muziek je juist helpt om je beter te concentreren? Luister eens naar deze studieplaylist tijdens jouw volgende studiesessie!
 

  Wist je dat je bij NHA een gratis noise cancelling headphone* krijgt bij jouw inschrijving?

*Deze actie is niet geldig i.c.m. het STAP-budget

 

3.   Neem regelmatig pauze

Ben jij net lekker bezig met je studie of met een taak op je werk en zit je lekker in de flow? Dan is het belangrijk om op tijd pauze te nemen. Zo zorg je ervoor dat je energie op peil blijft, en dat is van belang om je concentratie te behouden. Je concentratie werkt namelijk als een soort spier die je ook kunt overbelasten als je te lang doorgaat. Op tijd pauze nemen dus!

Regelmatig pauzeren helpt je om je concentratie te verbeteren. Een goede manier om je concentratie optimaal te benutten, is door te werken volgens de pomodoro-techniek. Bij deze techniek werk je steeds in blokken van 25 minuten, waarna je een korte pauze van zo’n 5 minuten neemt. In onze vorige blog lees je er alles over.
 

4.   Kick af van short content

We gaven het net al aan: dagelijks krijgen we enorm veel prikkels te verwerken. Veel daarvan zijn afkomstig uit de digitale wereld. Social media speelt handig in op ons verminderende concentratievermogen. Vormen van korte content zoals TikTok, Instagram reels en YouTube Shorts zijn niet voor niets zo populair.
 
 
Helaas is dit niet optimaal voor je concentratie. Heb jij de gewoonte om veel korte content te verslinden? Dan kun je de socialmediaposts, 30 seconden video’s en korte nieuwsupdates beter vervangen door langere vormen van content. Pak eens wat vaker een boek, lees een langer achtergrondartikel of kijk een documentaire. Je concentratievermogen zal je dankbaar zijn!
 

5.   Ga in je pauze een blokje om

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat beweging een positief effect heeft op je concentratievermogen. Bewegen verbetert je geheugen en je denkvermogen. Ook zorgt het ervoor dat de bloedvoorziening in je hersenen verbetert, waardoor je hersenen genoeg voeding en zuurstof krijgen.

Bij tip 3 gaven we al aan dat het belangrijk is om op tijd pauze te pakken. Maar wát je in je pauze doet, kan ook bijdragen aan een betere concentratie. Wil je je concentratie verbeteren? Ga dan in je pauze wat vaker een stukje wandelen.

Naast beweging krijg je dan ook meteen frisse lucht, en dat is ook goed voor je concentratie. Een korte wandeling van 15 minuten kan er al voor zorgen dat je daarna weer met meer focus en energie aan de slag kunt.

Welke tips ga jij gebruiken om je concentratie te verbeteren?

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!