Gratis studiegids

4 dingen die jij van topsporters kunt leren

Nieuws Leestijd: 3 Minuten

Vandaag vindt de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing plaats. Dit is het officiële startschot voor alle atleten die de komende 2 weken hun uiterste best gaan doen om een topprestatie neer te zetten. Maar hoe doen zij dit eigenlijk? Hoe bereiden zij zich voor op zo’n belangrijke wedstrijd? Deze 4 dingen kun jij leren van topsporters!  

4-dingen-die-jij-van-topsporters-kunt-leren

1. Focus op je doel

Een Olympisch topsporter heeft maar één doel: een plekje op het erepodium bemachtigen, en natuurlijk het liefst een gouden medaille. In het leven van een topsporter draait alles om het bereiken van dit doel. Hier komt niet alleen veel training bij kijken, ook goede voeding, genoeg rust en mentale gezondheid zijn onmisbaar.

Topsporters zijn 100% gefocust op hun doel. Veel topsporters maken ook gebruik van mental coaching. Zo leren zij de mentale vaardigheden aan die ze nodig hebben om topprestaties te leveren. Met de juiste mindset is het voor een topsporter makkelijker om te focussen op zijn doel. Wat kun jij hier zelf van leren? Ga eens na wat jouw doelen zijn en hoe je hier meer focus op kunt leggen!

Heb jij interesse in Sportpsychologie en Coaching? Bekijk dan onze opleiding!

 

2. Neem voldoende rust

Topsporters maken veel trainingsuren om zich voor te bereiden op wedstrijden en hun techniek te verbeteren. Maar bij intensieve training is voldoende rust onmisbaar. Je lichaam heeft namelijk rust nodig om te herstellen van de training. Zonder rust kan een topsporter de volgende dag niet optimaal presteren.

Dit geldt niet alleen voor topsporters, maar eigenlijk voor iedereen. Veel mensen slapen tegenwoordig niet genoeg. De gemiddelde volwassene heeft bijvoorbeeld 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Hoe is het met jouw rust gesteld? Slaap jij voldoende? En zorg je ook voor voldoende mentale rust of heb je veel last van stress? Een vaardigheid als stressmanagement kan je helpen om meer rust te vinden in je dagelijks leven.

 

3. Leer van je verlies

Heb jij het gevoel dat alles altijd direct goed moet gaan en dat je nooit fouten mag maken? Dat is nergens voor nodig. Fouten maken is niet erg, je kunt hier juist veel van leren. Zo weet je de volgende keer hoe je iets beter kunt doen en welke valkuilen je moet vermijden.

Topsporters weten dit. Als een topsporter nieuwe dingen aan het leren is zal hij of zij altijd fouten maken. Dit is onderdeel van het groeiproces. Als een sporter alleen maar de technieken of oefeningen blijft herhalen die hij al beheerst zal hij niet vooruitgaan.

Ook jij kunt dit toepassen in jouw leven. Wees niet bang om fouten te maken en nieuwe dingen te proberen. Durf buiten je comfortzone te stappen om zo je talent te ontwikkelen!

4. Reflecteren kun je leren

Zelfreflectie is een belangrijke vaardigheid voor topsporters, want dit is gerelateerd aan prestatieverbetering. Als je als sporter regelmatig stilstaat bij wat er goed en minder goed gaat in je training kan dit helpen om betere prestaties te leveren. Zo zie je bijvoorbeeld sneller waar je zwakkere plekken liggen en weet je waar je meer aandacht aan kunt besteden in je training.

Zelfreflectie kun je natuurlijk ook op andere gebieden in je leven toepassen, bijvoorbeeld in je werk of in je persoonlijke ontwikkeling. Reflecteer ook zeker op de positieve dingen, want ook hier kun je veel van leren. Zo kun je achterhalen waar je successen mee behaalt!

 

Van topsporters kunnen we veel leren. Hoe ga jij deze vaardigheden inzetten om jouw prestaties te verbeteren?  

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!