Gratis studiegids

 

Creatieve therapie opleiding bij NHA

Droom je ervan om mensen met psychische problemen te helpen door hen creatief bezig te laten zijn? Bereid je voor bij NHA.

Creatieve therapie, tegenwoordig ook wel vaktherapie genoemd, is een vorm van psychotherapie die een beroep doet op de creativiteit die in elk mens aanwezig is. De creatieve therapie is eigenlijk een verzamelnaam, die verschillende soorten therapie omvat: beeldende therapie, dramatherapie, danstherapie, muziektherapie, psychomotorische therapie en speltherapie.

 

Hoe werkt creatieve therapie?

Bij creatieve therapie gaat het niet om het resultaat. Het is niet nodig dat de cliënt een ‘meesterwerk’ schildert. Van belang is dat de cliënt uiting geeft aan zijn gevoelens op een niet-verbale manier. Niet met woorden te hoeven zeggen waar je mee zit, maar dit wel kunnen uiten via muziek, tekenen of een andere niet-verbale manier, kan heel bevrijdend werken.

Tekenen, schilderen, een rollenspel spelen, muziek maken, dansen: het zijn allemaal activiteiten waarin een patiënt zijn gevoelens, emoties, angsten en remmingen kan uiten. Door met deze activiteiten bezig te zijn, leert een cliënt zijn problemen onder ogen te zien en te erkennen. De psychische problemen waarmee een cliënt worstelt, worden zichtbaar, helder en bespreekbaar. Vervolgens kan er een proces van aanvaarding, verandering en verbetering in gang gezet worden.

 

Soorten creatieve therapie

Creatieve therapie of vaktherapie maakt gebruik van verschillende media. Op basis van het medium maakt men een onderscheid in:

 

 • Beeldende therapie: expressie door middel van beeldende media, zoals schilderen, tekenen, boetseren, beeldhouwen, maar ook fotografie en film. De cliënt leert met beeldende therapie zijn gevoelens te ordenen en te uiten.
 • Dramatherapie: de cliënt geeft uitdrukking aan zijn gevoelens via geïmproviseerde toneelspelen, rollenspelen, het voordragen van gedichten enzovoorts. Verborgen emoties kunnen via deze weg op een veilige manier worden blootgegeven.
 • Muziektherapie: het medium muziek kan op twee manieren gebruikt worden. De cliënt kan aangemoedigd worden om zelf actief muziek te maken en hierin zijn emoties te uiten. Anderzijds kan het passief luisteren naar bepaalde soorten muziek bij de cliënt verborgen gevoelens oproepen die vervolgens besproken kunnen worden.
 • Danstherapie: in dansen en bewegen kan men heel veel gevoelens kwijt, wat de cliënt helpt om emotionele blokkades te doorbreken.
 • Psychomotorische therapie: lichaamservaring en beweging staan centraal in deze therapie. De bewegingsvormen zijn bijvoorbeeld balspelen en sporten. Ontspanningsoefeningen en het aanleren van ademhalingstechnieken kunnen bijdragen tot een vermindering van angst en stress bij de cliënt.

Wil jij een opleiding tot therapeut volgen? Bekijk dan de onderstaande opleidingen eens:

 

Creatieve therapie opleiding

Aan diverse hogescholen in Nederland kan men kiezen voor een creatieve therapie opleiding op hbo-niveau. Op het einde van de studie behaalt men de titel Bachelor of Arts Therapies.

Wil jij je grondig voorbereiden op deze hogere studie of ben je beroepsmatig geïnteresseerd in een creatieve therapie opleiding of in psychotherapie? Diverse psychologiecursussen van NHA geven je inzicht in de boeiende wereld van de psychologie en psychotherapie.

Denk bijvoorbeeld aan de cursus Inleiding Psychologie of de Cognitieve Gedragstherapie (CGT) opleiding. Daarnaast vind je in het aanbod van NHA verschillende creatieve cursussen, waarmee je diverse creatieve technieken leert beheersen.

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Headphone of Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • € 30,- korting met code BLACKFRIDAY2022
 • Nu 50% korting op het lesgeld!
 • 15 dagen gratis op proef
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!