Wereldgodsdiensten  

Nú met GRATIS tablet Tijdelijk 10% korting
Wereldgodsdiensten
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
€359,00
323,10
of 
6 x €59,40
4.5/5

Beoordeeld door 12 student(en)

 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: NHA-getuigschrift
 • Studieduur: 6 maanden
ALGEMEEN

Cursus Wereldgodsdiensten: leer de belangrijkste wereldgodsdiensten kennen

Welk antwoord geven godsdiensten op levensvragen? Wat is de Sharia? Wat is het verschil tussen agnosticisme en atheïsme? Leer godsdiensten kennen en ontdek wat ze betekenen in de wereld.

Welke overeenkomst hebben de vijf grootste godsdiensten? Een overeenkomst is dat ze allemaal in de vorm van een verhaal een verklaring bieden voor het ontstaan van de wereld.

Leer de overeenkomsten en de verschillen kennen tussen de vijf grootste wereldgodsdiensten:

 • Christendom
 • Hindoeïsme
 • Boeddhisme
 • Jodendom
 • Islam

Religie in Nederland van 1850 tot nu

Welke rol speelt religie in de Nederlandse samenleving? Hoe veranderde godsdienst de samenleving en hoe veranderden godsdiensten? Leer zien welke rol religie dagelijks in Nederland heeft.

De cursus Wereldgodsdiensten gaat ook dieper in op seculiere levensbeschouwingen, zoals:

 • Humanisme
 • Atheïsme
 • Agnosticisme

Welke vragen stellen godsdiensten?

Maak kennis met de begrippen die je gebruikt om religies te bestuderen. Leer op welke vragen godsdiensten antwoord bieden. Leer de verschillen kennen tussen de begrippen: zingeving, levensbeschouwing, religie en godsdienst.

Hoe ziet godsdienst eruit?

Een huwelijk in een katholieke kerk ziet er anders uit dan een hindoeïstische bruiloft. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen en zijn er ook overeenkomsten?

Leer de symbolen en rituelen van godsdiensten kennen. Leer hoe mensen godsdienst vormgeven. In gebouwen of in boeken, in kunst of in rituelen.

Bepaalt godsdienst de grens tussen goed en fout?

Wat keuren we goed en wat keuren we af? En waarom? Welke grens trekt een godsdienst tussen goed en fout? Welke invloed hebben godsdienstige ideeën over goed en fout op de samenleving? Leer de ethiek van religie kennen.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Programma Wereldgodsdiensten

De cursus Wereldgodsdiensten wordt in 5 stappen doorlopen:

Introductie in de wereldgodsdiensten

Je maakt kennis met de belangrijkste begrippen die worden gebruikt bij het bestuderen van religies; namelijk zingeving, levensbeschouwing, religie en godsdienst. We leren je levensvragen definiëren en onderscheiden van gewone vragen. Je leert hoe religies worden bestudeerd en hoe ze kunnen worden vergeleken.

Verschijningsvormen van godsdienst

In iedere religie komen ontstaansverhalen voor. Zij helpen mensen een verklaring vinden voor hun levensvragen. Ontstaansverhalen, ook wel myten genoemd, zijn van generatie op generatie overgedragen. Ze zijn diep geworteld in iedere godsdienst en soms met fantasie verrijkt en geïnterpreteerd. Dit geldt ook voor symbolen, beelden en rituelen, waaraan iedere godsdienst een eigen waarde hecht. Je leert begrijpen waarom mensen een persoon, teken, ritueel of verschijning centraal stellen binnen een godsdienst.

Ethiek

Ethiek is het geheel van gedachten over en visies op gedragsregels van mensen tegenover elkaar. Wat keuren we goed en wat keuren we af? Binnen iedere godsdienst bestaan verschillende normen en waarden over gewenst en ongewenst gedrag. In deze stap leren wij je de relatie tussen waarden, normen en levensbeschouwing. Zo wordt het mogelijk om de waarden binnen verschillende levensbeschouwingen te analyseren.

De vijf grote wereldgodsdiensten

Na de beschouwende basis voor het kunnen beoordelen, analyseren en vergelijken van verschillende godsdiensten is dit de stap waarin we de vijf grote wereldgodsdiensten met je uitdiepen.

 • het Hindoeïsme
 • het Boeddhisme
 • het Jodendom
 • het Christendom
 • de Islam

Je leert de geschiedenis, de ontwikkeling en de goden/heilige personen die centraal staan binnen elke godsdienst. Met deze stap komen alle onderwerpen die je in de eerdere lessen hebt bestudeerd samen. Want wat zijn nu de verschillen in ethische opvattingen per godsdienst? En wat hebben deze verschillen voor effect op de beoordeling van gedrag in het dagelijkse leven? Je zult versteld staan van de inzichten die je krijgt met deze cursus.

Religie in Nederland van 1850 tot nu

Met deze laatste stap brengen we de verschillende onderwerpen die in deze cursus worden behandeld terug naar onze eigen dagelijkse praktijk. Welke variatie aan wereldgodsdiensten kennen we in Nederland eigenlijk? En wat zien we daarvan terug in onze maatschappij? Ook seculiere levensbeschouwingen als humanisme, atheïsme en het agnosticisme net als enkele nieuwere levensbeschouwingen die in Nederland voorkomen worden in deze laatste stap behandeld.

Aan het einde van de cursus Wereldgodsdiensten heb je inzicht in de verschillende geloofsopvattingen die we kennen in een moderne multiculturele samenleving als Nederland. De cursus helpt je te begrijpen waarom mensen bepaalde keuzes of beoordelingen maken die verschillen van jouw eigen normen en waarden. Maar ook degenen die een vergelijk willen maken tussen de 5 grote wereldgodsdiensten en de gebruiken die daaruit voortvloeien maken met deze cursus een prima beschouwing van het leven!

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Wereldgodsdiensten, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

10/10
Wereldgodsdiensten

Vind het een interessante cursus met duidelijke uitleg. Ook het corrigeren van het huiswerk verloopt snel en prima.

8/10
Wereldgodsdiensten

Tot nu toe zijn de lessen zeer interessant. Misschien een iets uitgebreidere Samenvatting.

8/10
Wereldgodsdiensten

Ben pas met deze cursus begonnen, maar vind de stof tot nu toe heel interessant. Ook worden de lessen snel nagekeken en het commentaar wat erbij geschreven wordt is nuttig.

8/10
Wereldgodsdiensten

Heel interessant. Huiswerkopgaven zorgen ervoor dat je er meer van opsteekt dan gewoon een boek over dit onderwerp lezen. Mis soms wel wat meer diepgang of een verwijzing naar verdere informatie.

GETUIGSCHRIFT

Getuigschrift Wereldgodsdiensten

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).
 

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Leer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Elke maand ontvang je nieuwe lessen van jouw hobbycursus in huis, waardoor je telkens weer geprikkeld wordt om lekker met jouw hobby bezig te zijn. Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je leert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de cursus Wereldgodsdiensten uitstekend te combineren met een drukke baan of met andere hobby's. Starten met deze cursus kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt de lessen in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd leren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Volg je een cursus met hulp? Dan mag je bij alle NHA-cursussen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke begeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met de cursus Wereldgodsdiensten, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde cursus volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde cursus volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën.

STUDIEDUUR

Studieduur

6 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Wereldgodsdiensten

€359,00 €323,10
of  6x 59,40
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!

€359,00 €323,10
of  6x 59,40
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Met persoonlijke begeleiding
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Vind het een interessante cursus met duidelijke uitleg. Ook het corrigeren van het huiswerk verloopt snel en prima.

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!